vaistai.lt
Ekspozomo nustatymas – kelias į sveikesnę ateitįLėtinės neužkrečiamosios ligos, kaip vėžiniai susirgimai, diabetas, širdies ir kraujagyslių bei neurodegeneracinės ligos, yra viena opiausių šių dienų pasaulio sveikatos problemų. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu (2013 m.), kiekvienais metais nuo lėtinių neužkrečiamųjų ligų pasaulyje miršta apie 36 milijonus gyventojų. Nors mirties priežastys Lietuvoje ir kitose ES valstybėse narėse nedaug skiriasi (dvi dažniausios mirties priežastys – kraujotakos sistemos ligos bei piktybiniai navikai), tačiau Lietuvoje standartizuotas mirtingumo rodiklis nuo kraujotakos sistemos ligų yra vienas didžiausių tarp ES valstybių narių.
daugiau
Vieni akiniai skaityti? Kiti akiniai vairuoti? PROGRESINIAI AKINIAI leidžia matyti bet kokiu atstumuSu amžiumi keičiasi ne tik žmogaus požiūris į gyvenimą, bet ir jo akies parametrai. Jam vis sunkiau įskaityti smulkų šriftą ant maisto pakuočių, lankstinukų, vaizdas atrodo neryškus. Jaučiamas akių nuovargis ir blogas matymas daugeliui sukelia diskomfortą. Tuomet kaltiname blogą apšvietimą, gamintojus (kurie tyčia naudoja smulkų šriftą), nuolatinį darbą prie kompiuterio ir retas iš mūsų nori pripažinti tiesą. Regėjimo problemos yra natūralus mūsų kūno senėjimo procesas ir visi, sulaukę daugiau nei 40 metų, susiduria su problemomis skaitant. Apima toks jausmas, kad rankos, kuriose laikoma knyga ar meniu, darosi per trumpos. Visi šie požymiai rodo  presbiopijos atsiradimą.
daugiau
Lietuvoje užregistruotas įvežtinis Dengė karštligės atvejisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje patvirtintas įvežtinis Dengė karštligės atvejis. Tai ketvirtas šios karštligės atvejis mūsų šalyje nuo 1994 metų. Epidemiologinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad susirgęs vilnietis galėjo užsikrėsti keliaudamas po Indiją. Diagnozė patvirtinta atlikus kraujo tyrimą. Dengė karštligė yra ūmi virusinė uodų (Aedes aegypti ir kt.) platinama liga, kurią sukelia Dengė virusas. Pagrindinis viruso rezervuaras - Dengė karštlige užsikrėtę žmonės. Kai kuriuose kraštuose viruso cirkuliacijoje dalyvauja ir beždžionės. Žmogus nuo žmogaus tiesiogiai šia liga neužsikrečia.
daugiau
Dantų priežiūra kovoje su aterosklerozeViena bėda nevaikšto – byloja lietuvių liaudies patarlė. Deja, kartais panašiai nutinka ir su ligomis. Štai ne per seniausiai įrodyta sąsaja tarp dantų, dantenų ir burnos ertmės ligų sukėlėjų bei aterosklerozės. Kaip gali būti susiję iš pažiūros nieko bendra neturintys dalykai? Ir kodėl dantų priežiūra gali būti svarbi mūsų sveikai širdžiai bei kraujagyslėms?

Klastingoji aterosklerozė
Aterosklerozė – lėtinė uždegiminė arterijų sienelių liga. Jos metu ant arterijų sienelių kaupiasi riebalai, kalcis, išsiskiria uždegimo mediatoriai. Arterijos standėja, kietėja, randėja ir susiaurėja, kinta arterijų sienelių laidumas, jos tampa labiau pažeidžiamos.

daugiau
Kaune užregistruotas legioneliozės atvejisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje užregistruotas pirmasis legioneliozės atvejis šiais metais. Susirgęs asmuo per paskutiniąsias 10 dienų iki ligos požymių atsiradimo nebuvo išvykęs į užsienį, nesinaudojo Lietuvoje esančių vandens pramogų parkų, sporto klubų ir kitų apgyvendinimo paslaugas teikiančių objektų paslaugomis. 2012 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 9 šios ligos atvejai. Susirgimai legionelioze mūsų šalyje nėra dažni, per paskutinius aštuonerius metus (2006-2013 m.) Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinėje sistemoje buvo užregistruoti 22 šios ligos atvejai.
daugiau
Patarimai gydytojams, kaip atpažinti profesines ligasHigienos instituto Profesinės sveikatos centro specialistai šeimos medicinos paslaugas teikiantiems gydytojams parengė rekomendacijas, padėsiančias atkreipti dėmesį į galimą paciento darbo sąlygų ryšį su sveikatos būkle ir laiku atpažinti profesines ligas „Gydytojau, ar žinote, kokiomis sąlygomis dirba jūsų pacientas?“  Ligos ir sveikatos problemos neretai būna susiję su darbu. Netinkamos, kenksmingos darbo sąlygos, pavyzdžiui, nepalanki psichosocialinė aplinka, neergonomiškai įrengta darbo vieta, per didelis ar per mažas darbo krūvis, dažnai veikia kaip rizikos veiksniai. Jie, kartu su nepalankiais aplinkos ar individualiais veiksniais, tokiais kaip prasta mityba, menkas fizinis aktyvumas ar genetinis paveldimumas, gali mažinti organizmo atsparumą kitiems išorės aplinkos veiksniams. 
daugiau
Prognozuojamas dantų gręžimo aparatų epochos saulėlydis, o dantų šepetėlių era tęsiasi toliauĖduonies pažeistų dantų gydymui skirti gręžimo aparatai netrukus taps istorija. Jau dabar odontologai dažnai taiko ne tokius nemalonius ir ne tokius skausmingus gydymo metodus. O ateityje turėtų atsirasti profilaktikos priemonės, papildysiančios dantų šepetėlių funkcijas ir sumenkinsiančios ėduonies susidarymo šansus iki minimalių. Kokios konkrečios gydymo priemonės jau stumia dantų gręžimo aparatus iš odontologų kabinetų?
daugiau
Reabilitacija Lietuvoje: problemos ir iššūkiaiŠiais metais sveikatos apsaugos ministras patvirtino vyriausiųjų šalies skirtingų medicinos sričių specialistų sąrašą. To nėra buvę apie dvidešimt metų. Pradedame ciklą rašinių – pokalbių su vyriausiaisiais šalies specialistais apie jų kuruojamos srities padėtį, problemas ir iššūkius tobulinant esamą situaciją. Jūsų dėmesiui pirmasis ciklo pokalbis su vyriausiuoju šalies reabilitologu, VUL Santariškių klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovu, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros vedėju prof. Alvydu Juocevičiumi.
daugiau
Salmoneliozės protrūkio priežastimi įtariami ekleraiVarėnos rajone tiriamas salmoneliozės protrūkis, kurio priežastimi įtariami eklerai.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šių metų lapkričio 25-27 dienomis medicinos pagalbos prireikė keturiems Varėnos rajono gyventojams po to, kai jie suvalgė pyragėlių su kreminiu įdaru. Gruodžio 2 dieną visiems susirgusiems laboratoriškai patvirtinta salmoneliozė. Alytaus visuomenės sveikatos centro specialistai išsiaiškino, kad ligos priežastimi įtariamus pyragėlius ligoniai pirko Varėnos rajone esančioje parduotuvėje „Aibė“, o pagaminti pyragėliai buvo UAB „Laragis“, Kaune. Protrūkio tyrimas tęsiamas.
daugiau
ES šalyse patvirtintas vaistas „Kadcyla“, skirtas išplitusiam krūties vėžiui gydytiKiekvienais metais Europoje išplitęs krūties vėžys diagnozuojamas daugiau kaip 70 000 moterų; maždaug penktadaliui iš jų nustatoma agresyvi HER2 teigiama krūties vėžio forma. Šiuo metu nėra vaistų, kurie galėtų pilnai išgydyti išplitusį krūties vėžį; pastaraisiais metais gydymo rezultatai pagerėjo, tačiau vis dar reikia naujų vaistų, kurie padėtų, kai ligos eiga pablogėja. „Kadcyla“ veikimo mechanizmas yra labai tikslus – vaistas patenka tiesiai į vėžines ląsteles, todėl sumažėja jo poveikis į sveikus audinius. Dėl to vartojant šį taikinių terapijos preparatą nustatyta mažiau sunkių nepageidaujamų reiškinių, kuriuos dažniausiai sukelia chemoterapija. Klinikiniame tyrime HER2 teigiamu išplitusiu krūties vėžiu sergančios ligonės, kurios buvo gydytos „Kadcyla“, gyveno beveik šešiais mėnesiais ilgiau už ligones, kurios gavo įprastinės lapatinibo ir „Xeloda“ terapijos.
daugiau
1021 - 1030 iš 1158 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  101 102 103 104 105 106 107 108 109 110  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos