vaistai.lt
Greitas kraujospūdžio mažinimas sergant hemoraginiu insultu pagerina rezultatusŪmus hemoraginis smegenų insultas yra labai sunkiai gydoma liga, kurios pradžioje visiems ligoniams stebimas ryškus kraujospūdžio padidėjimas. Prieš kurį laiką atliktame tyrime INTERACT1 buvo rekomenduojama sumažinti sistolinį kraujospūdį iki 180 mmHg, neseniai paskelbti antrojo tyrimo INTERACT2 duomenys, kuriuose analizuota, koks dar agresyvesnio kraujospūdžio mažinimo poveikis ligonių prognozei.

Intensyviau gydytųjų gyvenimo kokybė geresnė
Randomizuotame tyrime dalyvavo beveik 3000 ligonių, kuriems nustatytas hemoraginis insultas. Per pirmąsias 6 valandas po kraujavimo pacientai randomizuoti: vienoje grupėje sistolinis kraujospūdis buvo mažinamas iki 140 mmHg, kitoje – iki 180 mmHg. Pagrindinis vertinimo kriterijus buvo mirtis arba sunkus invalidumas ir slaugos poreikis po ligos, vertintas pagal Rankin skalę.

daugiau
Onkologinė liga: ar padaroma viskas, kas galima?Vėžys – viena tų ligų, kurių diagnozę tautiečiai bijo išgirsti labiausiai. O ją sužinojus kamuoja klausimas, kaip padėti žmogui, ar tai daroma ir padaryta. Pasidomėti šiuo klausimu paskatino skaitytojos laiškas.

„Mamai nustatė liežuvio šaknies vėžį, trečia stadija, lėtoji forma. Paskyrė spindulinį gydymą. Po pirmų seansų mama jautėsi normaliai, nuo antros gydymo pusės ji beveik nustojo valgyti, sparčiai krito svoris. Gydantis radioterapeutas ramino, kad tai normalu. Šiaip ne taip mama „įveikė“ gydymą, tik vis daugiau guli ir dejuoja, beveik nevalgo, skirti vaistai nuo skausmo mažai tepadeda. Iš vėžį įveikusios draugės išgirdau, kad mamai reikėtų lašelinių.

daugiau
Kasos vėžį gydančių vaistų arsenalas didėjaNab-paklitakselis, skiriamas kartu su gemcitabinu, pagerino išplitusiu kasos vėžiu sergančių ligonių prognozę. Prie tokių išvadų priėjo mokslininkai, atlikę III fazės randomizuotą tyrimą, kurio rezultatai paskelbti prestižiniame NEJM žurnale.

Pagerino ligonių išgyvenamumą
Šis tarptautinis multicentrinis tyrimas įtraukė 861 ligonį iš 11 valstybių. Jie randomizuoti į grupes ir gydyti nab-paklitakseliu su gemcitabinu arba vien tik gemcitabinu. Abiejų grupių demografiniai ir kiti duomenys buvo gerai subalansuoti. Gydymas buvo tęsiamas iki ligos progresavimo arba sunkių nepageidaujamų poveikių. Mokslininkai vertino naviko atsaką po 8 savaičių kompiuterine tomografija arba magnetinio rezonanso tomografija.

daugiau
Molis – į pagalbą viduriuojantiemsLietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, ryškėja tendencija valgyti maistą iš natūralių produktų, atsiranda vis daugiau sveiko gyvenimo išpažinėjų. Šie žmonės ir sunegalavę ieško natūralių gydymo šaltinių, tikėdamiesi ne tik gero rezultato, bet ir kuo mažiau nepageidaujamo poveikio. Vienas tokių ekologiškų ir švarių gamtos produktų, kurių gydomosios savybės žinomos nuo gilios senovės, yra molis. Jis vertinamas už sugebėjimą sugerti bei sutraukti nuodus ir mikrobus. Dėl šios savybės vaistiniai molio preparatai vartojami viduriavimui gydyti, nes iš skrandžio ir plonųjų žarnų molis surenka nuodus bei mikrobus, nukenksmina juos ir pašalina iš organizmo.
daugiau
Eritropoetinas sergant širdies nepakankamumu neveiksmingasAnemija, arba mažakraujystė, sergant širdies nepakankamumu nėra reta diagnozė. Ji pablogina pacientų būklę, pasunkina ligos simptomus ir jos eigą, padidina hospitalizacijų skaičių.

Be statistiškai patikimo skirtumo
Neseniai pasibaigęs RED-HF tyrimas analizavo ryšį tarp darbepoetino alfa efektyvumo ir širdies nepakankamumo sąlygotų simptomų. Tyrime dalyvavo 2278 suaugę pacientai, kuriems buvo diagnozuotas širdies nepakankamumas ir anemija. Vidutinis ligonių amžius buvo 72 metai, o anemija buvo laikoma hemoglobino koncentracija 9-12 g/dl. Pacientams buvo skiriamas darbepoetinas alfa arba placebas kas dvi savaites, kol buvo pasiekta hemoglobino koncentracija 13 g/dl, po to dozę sumažinant iki vienos per mėnesį. Darbepoetiną gavusių ligonių grupėje stebėtas didesnis hemoglobino koncentracijos padidėjimas.

daugiau
Prieš pasaulinę AIDS dieną – nemokamų ŽIV tyrimų savaitėArtėjant pasaulinei AIDS dienai, lapkričio 22–29 dienomis kai kuriose laboratorijose ir gydymo įstaigose galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) greitąjį testą. Atlikus kraujo testą vos per kelias minutes sužinosite, ar nesate užsikrėtęs ŽIV.
Sužinoti, kur nemokamai atliekami ŽIV testai galima interneto svetainėse www.visityrimai.lt arba www.aids.lt
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkė, gydytoja Eglė Marciuškienė teigia, kad ankstyvoji ŽIV diagnostika yra itin svarbi, nes daug žmonių nežino esantys infekuoti ŽIV ir sukelia pavojų sau bei artimiesiems. Šiuo metu mažiausiai vienas iš trijų su ŽIV Europoje gyvenančių žmonių nežino apie savo užsikrėtimą. Skaičiuojama, kad Europoje su ŽIV gyvena daugiau kaip 2 milijonai žmonių.
daugiau
Jaunų moterų liga – sisteminė raudonoji vilkligėKaip ir kitos autoimuninės ligos, sisteminė raudonoji vilkligė kelia daugiau klausimų nei duoda atsakymų. Tačiau per kelis dešimtmečius naujos žinios, medikamentai leido iš esmės pakeisti sergančiųjų šia liga gyvenimus. Apie visišką sergančiųjų vilklige gyvenimo pagerėjimą kalbėti dar anksti, tačiau kai kurie draudimai jau panaikinti, pavyzdžiui, draudimas susilaukti vaikų. 

Ligos sukėlėjai nežinomi
Sisteminė raudonoji vilkligė yra lėtinė autoimuninė reumatinė liga. Jos eiga kintanti ir nenuspėjama. Moterys šia liga serga 10 kartų dažniau nei vyrai. Ji diagnozuojama labai ankstyvame amžiuje, maždaug nuo 15 metų.

daugiau
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga: prevencija, diagnostika ir gydymasPasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) serga apie 210 milijonų žmonių visame pasaulyje. Prognozuojama, jog 2030 m. pagal mirtingumą tai bus viena iš trijų pagrindinių ligų. Nuo LOPL Europoje kasmet miršta iki 300 tūkst. žmonių, Lietuvoje – apie vieną tūkstantį. Mirštamumas nuo LOPL ir sergamumas šia liga pasaulyje toliau didėja. Remiantis Jungtinės Karalystės bendrosios praktikos gydytojų duomenų baze, kurioje sukaupta informacijos apie 3,4 mln. pacientų, per 1990–1997 m. laikotarpi LOPL paplitimas tarp vyrų padidėjo 25 proc., tarp moterų net 69 proc. Lietuvoje, epidemiologinių tyrimų duomenimis, LOPL serga apie 3 proc. suaugusių gyventojų.
daugiau
Didėjanti sveikatos problema – antibiotikams atsparios bakterijosEuropos supratimo apie antibiotikus dieną, kuri minima kasmet lapkričio 18 dieną Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai informuoja kaip svarbu atsakingai vartoti antibiotikus ir laikytis gydytojų nurodymų. Specialistai primena, kad antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas ligas, – jie nepadės pasveikti nuo virusų sukeltų ligų, tokių kaip: peršalimas ar gripas.

Vartokite antibiotikus atsakingai!
Už antibiotikų veiksmingumo išsaugojimą atsakingi visi. Atsakingai vartojant antibiotikus galima padėti užkirsti kelią atsparių bakterijų vystymuisi ir išsaugoti antibiotikų veiksmingumą, kad juos galėtų vartoti ateities kartos.

daugiau
Teisingai vartosime antibiotikus šiandien – išsaugosime gyvybę rytojNerimas, kad visuomenė vėl gali likti beginklė prieš infekcijas, kaip buvo iki atrandant antibiotikus, tampa realia grėsme. Kai kurių bakterijų atsparumas paskutiniams efektyviems antibiotikams dramatiškai didėja. Lietuvoje, pagal Europos antimikrobinio atsparumo stebėsenos tinklo duomenis, ligoninėse plintančių bakterijų, galinčių sukelti plaučių uždegimą, sepsį – klebsielių (Klebsiella pneumoniae) dauginio atsparumo dažnis 2006 m. buvo 2,9 proc., o 2011 m. 43,1 proc. Antimikrobinis atsparumas – tai natūralus biologinis reiškinys, kai mikroorganizmai – bakterijos, virusai, grybai – prisitaiko prie juos veikiančių antimikrobinių vaistų poveikio ir taip sumažėja arba išnyksta antibiotikų efektyvus poveikis gydant infekcines ligas.
daugiau
1031 - 1040 iš 1155 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  101 102 103 104 105 106 107 108 109 110  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos