vaistai.lt
Antibiotikas gali apsaugoti nuo miokardo infarkto komplikacijųEksperimentiniuose tyrimuose su gyvūnais nustatyta, kad antibiotikas doksiciklinas gali apsaugoti širdies raumenį po miokardo infarkto užkirsdamas kelią vadinamajai miokardo „remodeliacijai“ ir oksidaciniam pažeidimui dėl reperfuzijos. Iki šiol nebuvo tyrimų su pacientais, analizuojančių šį klausimą.

Gydytiems antibiotiku – mažesnis miokardo pažeidimas
Mokslininkai atliko atsitiktinės imties antros fazės tyrimą su ligoniais, sergančiais ST segmento pakilimo miokardo infarktu ir sumažėjusia kairiojo skilvelio išmetimo frakcija (mažiau nei 40 proc.). Ligoniams po pirminės koronarinės intervencijos buvo skirtas gydymas antibiotiku doksiciklinu (100 mg 2 kartus per dieną 7 dienas) ir standartinis gydymas arba vien tik standartinis gydymas.

daugiau
Nerimas dėl išsiplėtusių venų rudenį veja moteris į gydytojų kabinetusIšsiplėtusios kojų venos vargina daugelį moterų. Vienos kenčia dėl kojų patinimo, nuolatinio nuovargio ar skausmo, kitos jaučia estetinį diskomfortą. Gydytojai pastebi, kad bene daugiausia moterų kreipiasi rudenį. „Vasarą nuo karščio venų išsiplėtimas smarkiai paūmėja. Tačiau tuomet moterys neskuba, mėgaujasi šiltais orais, o jiems atvėsus, nusprendžia konsultuotis su medicinos specialistais“, – pastebi kraujagyslių chirurgas medicinos mokslų daktaras Rolandas Dagilaitis. Flebologijos centre konsultuojantis gydytojas pažymi, kad moterys neretai tiesiog nedrįsta praverti kraujagyslių specialistų kabineto durų. „Vis dar galioja nuostata, kad jeigu kreipiamasi į gydytoją dėl venų ligų, iš karto reikės gultis ant operacinio stalo. Taip tikrai nėra. Yra įvairių būdų, kaip kovoti su venų išsiplėtimu, tačiau juos galima nustatyti tik konsultacijų metu“, – teigia dr. R. Dagilaitis.
daugiau
Naujovė dėl vyrų šlapimo nelaikymo po prostatos operacijųVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Urologijos centre lapkričio 4 d. vyrui dėl šlapimo nelaikymo, po prostatos operacijos buvo implantuotas dirbtinis sfinkteris. Kaip teigia Santariškių klinikų urologė doc. Aušra Černiauskienė, tokia operacija Lietuvoje atlikta pirmą kartą. Dirbtiniai sinkteriai būna dviejų rūšių: vieni turi 3 dalis (manžetę, pompą ir balioną), kiti – dvi (manžetę ir pompą). Operacijos atlikimas priklauso nuo sfinkterio rūšies. Implantuojant 3 dalių dirbtinį sfinkterį, atliekami trys pjūviai, manžetė įkišama per tarpvietės pjūvį, ji apsupa šlaplę, pompa pacientui įkišama į suformuotą „kišenę“ po mašnelės oda, balionas – po oda virš gaktos.
daugiau
Medikai klaidina pacientus kritikuodami nemokamus akių lęšiukus, kelio bei klubo sąnarių endoprotezusValstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) užtikrina: jos perkami ir pacientams nemokamai skiriami akių lęšiukai, kelio ir klubo sąnarių endoprotezai yra aukštos kokybės, atitinkantys tokiems gaminiams keliamus reikalavimus. Juos palankiai vertina ir medikai, dalyvaujantys komisijose perkant šiuos gaminius. Deja, vis dažniau pasitaiko atvejų, kai medikai, naudodamiesi pacientų patiklumu, įtikina žmones akių lęšiukus, kelio ir klubo sąnarių endoprotezus įsigyti gerokai brangiau, kritikuodami tuos, kuriuos nupirko VLK, nors patys irgi dalyvauja juos įsigyjant.
daugiau
Vienos ŽPV vakcinos dozės gali pakakti gimdos kaklelio vėžio prevencijaiAmerikos vėžio tyrimų asociacijos leidžiamame mokslo žurnale „Cancer Prevention Research“ publikuotame pranešime teigiama, jog moterys, pasiskiepijusios žmogaus papilomos viruso (toliau – ŽPV) vakcina, įgauna antikūnų, išliekančių kraujuje ketverius metus ir saugančių nuo viruso. Mokslininkai yra linkę manyti, jog pakanka vos vienos vakcinos dozės, kuri, tikėtina, gali būti pakankama apsauga nuo ŽPV infekcijų ir, galiausiai, nuo gimdos kaklelio vėžio. Daktarė Mahboobeh Safaeian iš Nacionalinio vėžio instituto teigia, jog, remiantis naujausiais duomenimis, 2012 metais 53,8 proc. 13–17 metų mergaičių gavo vieną ŽPV vakcinos dozę, o 33,4 proc. mergaičių – visas tris dozes. Tyrėjų tikslas – nustatyti ar dvi, o gal net viena ŽPV 16/18 L1 VLP vakcinos dozė gali sužadinti stiprių ir tvarų imuninės sistemos atsaką.
daugiau
Nauja kryptis medicinoje – endobiogenikaKaip suteikti viltį sunkiomis ligomis sergantiems pacientams? Kokios sveikatos norime rytoj? Argi nenusipelnėme medicinos, kuri atsižvelgtų į mūsų savitumą, mūsų unikalumą, medicinos, kuri užtikrintų tinkamą prevenciją ir veiksmingai gydytų mus kuo mažiau toksiškais vaistais? Tokius klausimus kėlė ir į juos atsakė Vilniuje vieną lietingą rudens dieną apsilankęs prancūzų gydytojas Jean-Claude Lapraz. Jis pristatė ne tik knygą, bet ir naują kryptį medicinoje – individualizuotą mediciną, endobiogeniką.
daugiau

Ką turime žinoti apie kontraceptines tabletes?Kontraceptinės tabletės rekomenduojamos jaunoms lytiškai aktyvioms moterims, norinčioms išvengti nėštumo. Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ konsultacijų ir diagnostikos skyriaus gydytoja ginekologė Lolita Jakubauskienė atsako į klausimus, kuriuos dažniausiai gydytojams užduoda pacientės apie kontraceptines tabletes.

Koks kontraceptinių tablečių poveikis?
Kontraceptinės tabletės pasižymi dvigubu poveikiu:

  • slopina ovuliaciją (nesubręsta kiaušinėlis kiaušidėje);
  • pakeičia gimdos kaklelio gleivių konsistenciją, dėl ko spermatozoidui sunkiau prasiveržti į gimdą.

Jei tabletės vartojamos pagal taisykles, tikimybė pastoti labai maža.

daugiau
9 dalykai apie širdies ligas, kuriuos turėtų žinoti kiekviena moterisSpalio 29-ąją pasaulis mini Pasaulinę insulto dieną. Insultas kyla sutrikus kraujotakai, o šią dažnai sutrikdo širdies ligos. Deja, apie jų grėsmę labiausiai įspėjami vyrai, mat plačiai paplitęs klaidingas įsitikinimas, kad širdies ligos daugiausiai kankina juos. Tuo tarpu dauguma moterų klaidingai mano, kad didesnę grėsmę jų sveikatai kelia vėžys. Tyrimais įrodyta, kad daug moterų klaidingai galvoja apie ligas, kurios kelia didžiausią grėsmę jų sveikatai – jos vis dar labiau bijo vėžio nei širdies ir kraujagyslių ligų, nors Lietuvoje 2012 m. daugiausia moterų (65,6 proc.) mirė nuo kraujotakos sistemos ligų, o nuo piktybinių navikų – 17,4 proc. visų mirusių moterų. Harvardo medicinos mokyklos tyrimas1 atskleidė, kaip klaidingai moterys suvokia savo grėsmes sveikatai:
daugiau
Paprastas kraujo tyrimas gali padėti diagnozuoti plaučių ir kitokį vėžįAnkstyvos stadijos plaučių ir prostatos vėžys, taip pat jų recidyvai gali būti diagnozuoti atlikus paprastą kraujo tyrimą – tokia žinia pristatyta kasmetiniame susitikime „ANESTHESIOLOGY 2013“. Mokslininkai nustatė, kad laisvosios riebiosios rūgštys ir jų metabolitai gali būti panaudoti kaip biožymenys ankstyvų vėžio stadijų bei jų recidyvų diagnostikai. „Vėžys yra antroji dažniausia mirties priežastis pasaulyje, todėl itin svarbi ankstyva vėžio diagnostika“, – teigia dr. Jinbo Liu, Klivlendo klinikos tyrėjas, pagrindinis tyrimo vadovas. „Šiame tyrime mes nustatėme junginius, kurie galėtų būti pritaikyti kaip nauji biožymenys vėžio diagnostikai ir prognostikai“. Mokslininkai tyrė 55 pacientų, sergančių plaučio vėžiu, ir 40 pacientų, sergančių prostatos vėžiu, kraujo mėginius. Rezultatus lygino su nesergančiųjų vėžiu kraujo mėginiais. Antrame tyrimo etape buvo tiriami 24 pacientų kraujo mėginiai prieš plaučių operaciją ir po jos, praėjus 6 ir 24 val.
daugiau
Osteoporozė – antra didžioji liga pasaulyjeOsteoporozė – didelė sveikatos problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija yra paskelbusi šią ligą antra didžiąja liga pasaulyje. Anot Tarptautinio osteoporozės fondo (TOF), dėl osteoporozės hospitalizacijų būna daugiau nei dėl daugumos kitų ligų, tokių kaip krūties vėžys ar širdies miokardo infarktas. Kaulų lūžius dėl osteoporozės patiria kas antra moteris ir vienas iš penkių vyrų, vyresnių nei 50 metų amžiaus. Per metus gydant tokių lūžių pasekmes sveikatos apsaugos sistema Jungtinėje Karalystėje išleidžia apie 2,7 bilijono eurų, o visoje Europoje tam išleidžiama apie 30 bilijonų eurų.
daugiau
1051 - 1060 iš 1151 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  101 102 103 104 105 106 107 108 109 110  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos