vaistai.lt

Chirurgijoje pritaikytas naujas metodas – skausmo malšinimas šalčiuKrioanestezija, arba ūminio pooperacinio krūtinės ląstos skausmo gydymas šalčiu, – nauja procedūra Lietuvoje. Ji taikyta pacientams, kuriems buvo išsivysčiusios krūtinės ląstos deformacijos – įduba krūtinės ląsta – ir buvo reikalinga chirurginė šios deformacijos operacija. Skausmas, kurį patiria pacientai po įdubos krūtinės operacijos, yra laikomas vienu iš stipriausių skausmų. Krioanestezijos (gr.kryos– šaltis) tikslas – laikinai užšaldyti tarpšonkaulinio nervo dalį užblokuojant skausmo impulsų eigą.


daugiau

Chirurgijoje pritaikytas naujas metodas – skausmo malšinimas šalčiu„Atviri lūžiai kelia daug didesnę infekcijų riziką, todėl juos patyrusiems pacientams pagalbą stengiamės suteikti iš karto – jei yra didelė atvira žaizda, ji užteršta, jei yra kraujagyslių pažeidimų, toks pacientas neretai iš Skubios pagalbos skyriaus važiuoja tiesiai į operacinę“, – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Traumatologijos skyriaus gydytojas ortopedas traumatologas Povilas Masionis. Gydytojas pasakoja, į kokius simptomus atkreipti dėmesį patyrus traumą, kodėl kartais tenka ilgiau palaukti gydytojo apžiūros ir kokiais atvejais gali būti atidedama lūžusio kaulo operacija.

daugiau

Nors insulto gydymas tampa efektyvesnis, trūksta kompleksinio požiūrio į problemą„Būtina žinoti ir suprasti, kad insulto gydymas ūminėje stadijoje, taikant šiuolaikinius gydymo metodus, yra tik maža viso gydymo proceso dalis. Tyrimai rodo, kad tik apie 10–15 proc. pacientų po patirto insulto pasveiksta ir grįžta į tokį gyvenimą, kurį gyveno iki tol“, – gegužės 9 d. minint Europos insulto žinomumo dieną pabrėžia Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Insulto centro vadovas doc. dr. Aleksandras Vilionskis. Jis sako, kad nors šiuolaikinis gydymas yra efektyvus, tačiau visoje Europoje dar trūksta kompleksinio požiūrio į šią ūminę ligą.

daugiau

Laiku negydomas negimdinis nėštumas gali baigtis komplikacijomis ar net moters mirtimi„Būdingiausi negimdinio nėštumo simptomai – pilvo skausmas, nenormalus kraujavimas iš makšties, kraujingos ar rusvos išskyros iš makšties, mėnesinių ciklo nebuvimas ar vėlavimas esant teigiamam nėštumo testui“, – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja akušerė-ginekologė Sabina Špiliauskaitė. Ji pabrėžia, kad pastebėjus simptomus būtina tuoj pat kreiptis į gydytoją, nes jo įsikišimas reikalingas visais negimdinio nėštumo atvejais – laiku nesuteikus profesionalios pagalbos gali grėsti rimtos pasekmės sveikatai.

daugiau

Nacionaliniame vėžio institute – dendritinių ląstelių preparato klinikinis tyrimasPaciento imuninė ląstelė paimama, perdirbama ir suleidžiama atgal į žmogaus organizmą veikti – kovoti prieš vėžį. Regis, stebuklinė pasaka tampa realybe? „Imuninė sistema, atlikdama savo funkcijas, turėtų sunaikinti visas pakitusias ir pavojingas ląsteles mūsų organizme. Dažniausia taip ir padaro, tačiau vėžinės ląstelės yra atsiradę iš organizmo normalių ląstelių, imuninė sistema ne visada jas pastebi“, – pranešime žiniasklaidai sako imunologė prof. Vita Pašukonienė, NVI Imunologijos laboratorijos vedėja.

daugiau

Ateities medicina: apie sveikatos būklę informuos tatuiruotės, operuos robotai?Šiuolaikinė medicina, pasiekusi didelių aukštumų, toliau vystosi neįtikimais tempais. Kasdien naudojamos ligų diagnostikos ir gydymo technologijos kartais užima kvapą ir vis rečiau beprisimename laikus, kai tyrimų atsakymus nešdavome popieriuje ar kompaktinėje plokštelėje. Dabar nuotolinė konsultacija ar atsakymas, kokios ląstelės sukėlė vėžį – kasdienybė ir nieko nebestebina. Be jokios abejonės, ateities medicina apibūdinama dirbtinio intelekto, personalizuotos medicinos ir robotikos sąvokomis. Koks jų vaidmuo, kokia medicinos mokslo ateitis – klausiame Santaros klinikų medikų.

daugiau

Gydytojas urologas įspėja: negydoma hidronefrozė gali baigtis inksto pašalinimu„Jei pacientas nesigydo hidronefrozės, jį vargina skausmai, o anksčiau ar vėliau prasideda šlapimo takų infekcija. Esant smarkiai sutrikdytam šlapimo nutekėjimui iš inksto, šis per kelerius metus žūva – žmogus jo netenka“, – pranešime žiniasklaidai sako Respublikinės Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) dirbantis gydytojas urologas Deimantas Šukys. Jis ragina neatidėlioti gydymo, nes ligoninėje atliekamos laparoskopinės operacijos leidžia tausoti pacientų sveikatą ir į aktyvų gyvenimą grįžti vos per kelias savaites.

daugiau

KTU medicinos fizikė apie šiuolaikines technologijas vėžio gydyme: hadronų terapijaVėžio diagnozė – sukrečianti patirtis, tačiau šiais laikais onkologinės ligos nustatymas nėra savaime tolygus mirties nuosprendžiui. Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (KTU MGMF), Fizikos katedros docentė, medicinos fizikė Jurgita Laurikaitienė teigia, jog šiuolaikinė medicina siūlo daug gydymo būdų, vienas iš jų – hadronų terapija.

daugiau

Kauno klinikose nė dvejų metų neturinčiai mergaitei pritaikytas gydymas genų terapijaPasaulyje per 7,5 metų, pasitelkiant genų terapiją, gydyta daugiau nei 3 tūkst. vaikų, sergančių reta nervų ir raumenų liga – spinaline raumenų atrofija. Šiandien pirmą kartą šis gydymo metodas pritaikytas ir Kauno klinikose. Simona Stankevičiūtė, Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė, sako, kad genų terapija – didelis žingsnis į priekį medicinos ir mokslo srityje.

daugiau

Laparoskopinė gastrofundoplikacija – efektyviam gastroezofaginio refliukso gydymuiDažnai vargina nemalonus graužimo ir deginimo pojūtis už krūtinkaulio? Šis simptomas gali įspėti apie gastroezofaginio refliukso ligą (GERL). Sergant šia liga, rūgštus skrandžio turinys nevalingai grįžta atgal į stemplę, ją nudegindamas ir skatindamas žaizdelių atsiradimą.

daugiau
51 - 60 iš 1155 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos