vaistai.lt
Moterys aukoti organus donorystei pasiryžta dažniau už vyrusNacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad sutikimą donoro kortelei gauti elektroniniu būdu jau pasirašė 1 250 žmonių. Galimybė elektroniniu būdu pareikšti savo valią po mirties paaukoti organus donorystei sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo įteisinta prieš keturis mėnesius – šių metų kovo 27 dieną. Kol tokios galimybės nebuvo, sutikimų tapti donorais per mėnesį būdavo registruojama iki 100.
daugiau
Užsienyje prireikus gydymo paslaugų gali praversti ESDKLaikinai išvykus į svečią šalį ir prireikus skubių gydymo paslaugų ar tam tikros specialisto konsultacijos, padėti gali nemokamai Lietuvoje išduota Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK). Tam tikrais atvejais ji garantuoja ne tik nemokamą skubią medicinos pagalbą, bet ir kitas žmogui tuo metu reikalingas gydymo paslaugas. Apie tai kalbamės su Algiu SASNAUSKU, Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriumi.  
daugiau
Ministrė R. Šalaševičiūtė sveikatos sistemos aktualijas aptarė su gydymo įstaigų vadovaisSveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė penktadienį susitiko su Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžių gydymo įstaigų vadovais. Susitikimo metu ministrė pristatė planuojamą Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto augimą, buvo aptarta ligoninių finansinė padėtis, kiti aktualūs klausimai. Ministrė R. Šalaševičiūtė ligoninių vadovus informavo, kad 2015 m. planuojamas PSDF biudžeto augimas apie 300 mln. litų. Didžioji šių lėšų dalis bus panaudota balo vertės atstatymui. „Noriu pasidžiaugti, kad pirmą kartą po krizės balo vertę bus galima atstatyti iki 0,97 Lt. O jeigu situacija ir toliau gerės tokiais pačiais tempais, 2016 m. tikimės grąžinti ir 1 Lt. Tai gera žinia ne tik medikams, bet ir pacientams, galėsiantiems gauti greičiau ir kokybiškesnes paslaugas“, – pabrėžė ministrė.
daugiau
Utenos apskrities gyventojai jau gali tikrintis dėl storosios žarnos vėžioUtenos apskrities gyventojai, laukę, kada turės galimybę nemokamai pasitikrinti dėl storosios žarnos vėžio, gali džiaugtis – nuo liepos 1 d. šios apskrities gydymo įstaigos pasiruošusios vykdyti programą. Sutartis su Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) dėl storosios žarnos vėžio prevencijos programos vykdymo pasirašė visos Utenos apskrities pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), į kurias pagal programą gali kreiptis gyventojai nuo 50 iki 75 metų. Nemokamai išsitirti dėl storosios žarnos vėžio šio amžiaus asmenys, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, turi galimybę kartą per dvejus metus. Apdraustiesiems pagal programą suteiktų paslaugų išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.
daugiau
Maisto papildai – apšvitinti jonizuojančiąja spinduliuoteEuropos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) gauta informacija, kad maisto papildų „Bodyflex Combi“ sudėtyje yra džiovintų dilgėlių miltelių, kurie apšvitinti jonizuojančia spinduliuote. Šie maisto papildai buvo išplatinti Belgijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Nyderlanduose, Švedijoje. Į Lietuvą nesaugių papildų „Bodyflex Combi“ iš Suomijos įvežė bendrovė „Viva Pharma“ (Totorių g. 30-11, Vilnius). Jonizuojančia spinduliuote švitinti džiovinti dilgėlių milteliai pagaminti Kinijoje. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausios specialistės Vidos Jarošienės, šiuo metu įmonė „Viva Pharma“ uždaryta. Papildų importuotojai patvirtino, kad produktai iš nesaugios partijos nepasiekė parduotuvių lentynų.
daugiau
Pirmasis centrinės e. sveikatos sistemos kūrimo etapas: veikiantis prototipas ir duomenų mainų aplinkos testavimasKitais metais pradėsiančios veikti e. sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos (ESPBI IS) kūrimo darbai įžengė į antrąjį etapą. Šiuo metu yra sukurtas veikiantis centrinės e. sveikatos informacinės sistemos prototipas ir testuojama aplinka duomenų mainams tarp ESPBI IS ir atskirų sveikatos priežiūros įstaigų informacinių sistemų (SPĮ IS – sveikatos priežiūros įstaigų informacinės sistemos). Į elektroninės sveikatos sistemos plėtrą šiuo metu įsitraukusios 176 gydymo įstaigos, kurios turėtų sukurti apie 20 bendrų SPĮ IS informacinių sistemų. Ateityje šių įstaigų perduodami įrašai automatiškai bus prieinami tiek SPĮ IS, tiek ESPBI IS sistemose.
daugiau
Gyvosios donorystės operacija – jau ir KauneNuo š. m. liepos 7 dienos inkstų transplantacijos iš gyvo donoro jau atliekamos dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (toliau – VULSK) bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose (toliau – LSMUL).

Inkstą dukrai padovanojo mama
Pirmoji Kaune gyvo donoro inksto transplantacija atlikta šių metų liepos 7-ąją – dvidešimtmetei merginai iš Birštono persodintas jos mamos inkstas. Po operacijos praėjus dviem savaitėms, ir dukra, ir mama jaučiasi gerai. Donorė po inksto paėmimo operacijos namo buvo išleista po savaitės, o donorinį inkstą gavusi mergina – praėjusį penktadienį.

daugiau
KTU „Startup Space“ kuriama inovacija padės išvengti mirties dėl pragulųTūkstančiai ligonių kasdien visame pasaulyje miršta dėl pragulų ir su jomis susijusių komplikacijų. Efektyvų sprendimą, kaip padėti sunkiai sergantiems, neįgaliems žmonėms, pasiūlė KTU startuolių inkubatoriuje „Startup Space“ Universiteto absolventų įkurta įmonė „Alovita“, kurianti analogų pasaulyje neturinčią funkcinę slaugos lovą su šoninio pavertimo funkcija. „Idėja sukurti tokią lovą gimė iš asmeninių paskatų. Mano brolis yra labai protingas, tačiau fizinę negalią turintis ir dėl to pats lovoje pasiversti negalintis jaunuolis. Jis paprašė sukurti lovą, kuri galėtų jį paversti ant šono. Atlikome gilią rinkos analizę ir pamatėme, jog kol kas nėra sukurta nieko panašaus, išskyrus brangias kompleksines slaugos lovas, kurios neprieinamos parastiems namų vartotojams“, – teigė „Alovita“ direktorius Andrius Darulis.
daugiau
Šiaulių rajone salmoneliozės protrūkisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau – ULAC) duomenimis, Šiaulių rajone kilęs salmoneliozės protrūkis siejamas su maisto tvarkymo subjekto veikla. Iki 2014-07-21 Šiaulių visuomenės sveikatos centras užregistravo 18 susirgusiųjų ūmia žarnyno infekcine liga asmenų, kaip įtariama, susijusių su tuo pačiu rizikos veiksniu. Penkiolikai susirgusiųjų salmoneliozės diagnozė patvirtinta bakteriologiniu tyrimu. Tarp susirgusiųjų 11 vaikų. Salmonella Enteritidis sukėlėjas nustatytas protrūkio priežastimi. Dauguma ligonių gydomi ligoninėse. Susirgusiųjų apklausos duomenimis, salmoneliozės priežastimi galėjo būti kreminiai konditerijos gaminiai, pirkti Šiaulių miesto ir rajono prekybos centruose. Įtariama, kad užkrėsti salmonelėmis saldumynai galėjo būti pagaminti UAB „Labnora“,  Kuršėnuose. Nuo 2014-07-15 konditerijos įmonės veikla laikinai sustabdyta, produkcijos užteršimo priežastis tiria specialistai.
daugiau
Liepos mėnesio pradžioje 3,6 proc. tirtų maudyklų buvo nustatyta trumpalaikė taršaSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, vertindamas gautus liepos mėnesio pirmos pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, praneša, kad kai kuriose maudyklose vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų, todėl maudytis juose nėra saugu. Informacijos apie maudyklų vandens kokybę dar nėra gauta iš Klaipėdos miesto, Plungės, Skuodo, Biržų, Pasvalio, Rokiškio, Širvintų rajonų maudyklų, patvirtintų 2013 m. gegužės 27 d. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-554. Liepos mėnesio pirmos pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatai rodo, kad 3,6 proc. tirtų maudyklų buvo nustatyta trumpalaikė tarša. Gauti rezultatai apie 90 maudyklų vandens kokybę iš 112 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų.
daugiau
4071 - 4080 iš 4734 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  401 402 403 404 405 406 407 408 409 410  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos