vaistai.lt
Apgyvendinimo paslaugų saugaAtostogų metu pradedama galvoti apie poilsį ir keliones, o apgyvendinimo paslaugos dažnai tampa viena pagrindinių turizmo sudėtinių dalių. Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) specialistai primena, kad apgyvendinimo paslaugas teikiantys asmenys privalo teikti tik saugias paslaugas. Centro specialistai, vykdydami Tiesioginę valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę (toliau – Kontrolė) 2013 m. patikrino 24 Panevėžio apskrities apgyvendinimo paslaugas teikiančius objektus. Vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 118:2011 „Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. sausio 27 d. įsakymu Nr. V-82 (toliau - HN 118:2011), pusė apgyvendinimo paslaugas teikiančių objektų rasta pažeidimų. Kontrolės metu nustatyta, kad beveik 67 proc. pažeidimų buvo dėl savikontrolei neatliktų laboratorinių tyrimų. Kita didesnė dalis rastų pažeidimų (33 proc.) buvo susijusi su patalpų, įrenginių ir inventoriaus priežiūra.
daugiau
CPO LT elektroniniame kataloge jau galima įsigyti net endoprotezųCPO LT įvykdė sąnarių endoprotezų bei jiems skirtų pagalbinių priemonių pirkimą ir sudarė galimybę savo elektroniniame kataloge įsigyti net 20 su endoprotezavimu susijusių prekių: įvairių tipų klubo ir kelio sąnarių endoprotezų, pulsuojančių kaulo plovimo sistemų, specialaus protezams tvirtinti skirto cemento, švirkštų šiam cementui ir kt. Nuo šiol gydymo įstaigoms nebereikės pačioms vykdyti ilgai trunkančių viešųjų pirkimų procedūrų, nagrinėti tiekėjų pretenzijų, bylinėtis teismuose, bus užtikrinamas stabilus ir skaidrus su endoprotezavimu susijusių priemonių įsigijimas, o svarbiausia – endoprotezavimo laukiantys ligoniai turės realią viltį greičiau pasveikti.
daugiau
Pigesni vaistai greičiau pateks į Lietuvos rinkąBirželio 25 dieną posėdyje ministrų kabinetas pritarė Farmacijos įstatymo pakeitimo projektui, kuris leis trečdaliu sutrumpinti leidimų lygiagrečiam vaistų importui išdavimo terminą, atsisakant biurokratinių procedūrų, ir viešai pateikti informaciją apie išduotus leidimus. Pagal dabar galiojantį Farmacijos įstatymo 17 straipsnį Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) lygiagretaus importo leidimą turi išduoti per 45 dienas. Naujajame projekte šis terminas sutrumpinamas iki 30 dienų. Kartu siūloma atsisakyti reikalavimo VVKT, gavus paraišką dėl lygiagretaus importo iš konkrečios Europos ekonominės erdvės valstybės, kreiptis į tos šalies kompetentingą instituciją ir prašyti duomenų apie ketinamą importuoti vaistą. Ši prievolė turės būti vykdoma tik tuomet, kai VVKT neturės duomenų, reikalingų įvertinti vaistinį preparatą. Tai itin svarbus įstatymo pakeitimas, nes dažnai atsakymai gaunami tik po 1–2 mėnesių ir dėl to užsitęsia lygiagretaus importo leidimo išdavimas.

 

daugiau
Sveikatos priežiūros technologijos – sveikatos sistemos pažangos variklisPradėjo darbą sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymu sudarytas Sveikatos priežiūros technologijų vertinimo komitetas. Jo uždavinys – užtikrinti sveikatos priežiūros technologijų vertinimo diegimo ir taikymo koordinavimą bei plėtrą. Komiteto pirmininkas – sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas. Sveikatos priežiūros technologijų vertinimo komiteto darbe dalyvaujantys sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė, l. v. ministerijos kanclerio funkcijas LNSS koordinavimo ir sveikatos priežiūros įstaigų valdybos direktorius Vytautas Bakasėnas, kiti ministerijos bei jai pavaldžių institucijų pareigūnai aptarė esamą sveikatos apsaugos situaciją ir numatė bendros veiklos perspektyvas.
daugiau
Nesaugios pistacijos Lietuvos vartotojų nepasiekėVilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai vykdydami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, nustatė, kad bendrovė „Dipas“ importavo beveik 5,5 t sūdytų pistacijų, kuriose kancerogeninių medžiagų aflatoksinų koncentracija didžiausius leistinus kiekius viršijo net keturis kartus. Aflatoksiną gamina pelėsiai, kurie randami dirvoje, pūvančioje augmenijoje, šiene, pūvančiuose grūduose, riešutuose. Aflatoksinus, kurie nustatomi įvairiuose riešutuose bei kituose produktuose, išskiria mikroskopinis pelėsinis grybas Aspergillus flavus.
daugiau
VLK: Europos sveikatos draudimo kortele galima naudotis tik teisėtaiValstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad viešint svečioje šalyje ir prireikus būtinosios pagalbos gydymo įstaigoje, Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) pateikti gali tik tie žmonės, kurie mūsų šalyje yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Visgi būna atvejų, kai nedrausti mūsų kraštiečiai pasinaudoja šia kortele, o tokiais atvejais jie privalo grąžinti lėšas į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą. Todėl prieš išvykstant už Lietuvos ribų patariama visuomet įsitikinti, ar žmogus yra draustas PSD, jei ne – reikėtų pasirūpinti šiuo draudimu. Būtinosios pagalbos užsienyje dažniausiai prireikia šiltuoju metų laiku, kai daugeliui žmonių yra atostogų metas, yra daug keliaujama, vykstama į Europos šalis. Šių kelionių metu pasitaiko ir susirgti, ir patirti traumų, tokiais atvejais ir prireikia medikų pagalbos bei pasitaiko nesusipratimų dėl ESDK.
daugiau
Sezamo sėklose – salmonelėsValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad bendrovės „Arimex“ į Lietuvą iš Indijos importuotose sezamo sėklose rasta patogeninių salmonelių, sukeliančių žarnyno infekcijas. Į prekybos vietas nesaugios sėklos nebuvo išvežiotos, tad ant vartotojų stalo nepateko. Salmonelių sezamo sėklose rasta, kai Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama pasienio valstybinę maisto kontrolę, iš bendrovės „Arimex“ (Kirtimų g. 49, Vilnius) sandėlio atrinko 5 mėginius mikrobiologiniam ištyrimui.
daugiau
Medicinos studentai nuo hepatito B bus skiepijami nemokamaiVirusinis hepatitas B yra aktuali sveikatos problema pasaulyje, turinti neigiamų socialinių ekonominių pasekmių. Ilgai trunkantis ligonių nedarbingumas, brangus ilgalaikis gydymas ir laboratoriniai tyrimai − didžiulė ekonominė našta valstybei. Apie 350 mln. žmonių pasaulyje yra užsikrėtę hepatito B virusu. Lietuvoje hepatito B viruso paplitimas siekia apie 1−3 proc. PSO ekspertų nuomone, oficialioji statistika neatspindi realios situacijos. Atliktų seroepidemiologinių tyrimų duomenimis, faktinis susirgimų skaičius yra 6 kartus didesnis nei registruojama, nes 50−70 proc. atvejų infekcija pasireiškia besimptome forma. Užsikrėtusi hepatito B virusu moteris, gimdydama gali užkrėsti naujagimį, tuomet labai didelė tikimybė, kad jam vystysis lėtinė infekcija, o vėliau kepenų cirozė ir kepenų vėžys.
daugiau
Lietuvos pacientams pradėtas taikyti naujas ir efektyvus trišakio nervo neuralgijos gydymo būdasVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (VUL SK) sėkmingai pradėtas taikyti invazinis trišakio nervo neuralgijos gydymo metodas – trišakio nervo mazgo radiodažnuminė destrukcija. Santariškių klinikų medikai tokias procedūras Lietuvoje kol kas atliko pirmieji. Dviem pacientams, kurie ne vienerius metus kentėjo stiprius veido skausmus bei nuolat vartojo vaistus nuo skausmo VUL SK Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausmo gydymo dienos stacionare buvo atlikta trišakio nervo mazgo radiodažnuminė destrukcija. 
daugiau
Aukštos kokybės paslaugoms – prioritetinis finansavimasInovatyvus ūminio galvos smegenų insulto bei miokardo infarkto gydymas klasteriuose, atliekant trombolizes, trombektomijas bei širdies kraujagyslių stentavimą bus apmokamas prioriteto tvarka. Tai numato sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pasirašytas įsakymas, kuriuo pakeista sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimo tvarka. Pasak ministro, integruota sveikatos priežiūra – insultų, infarktų gydymas centruose yra efektyvus kelias, įveikiant sunkias patologijas, gelbstint gyvybes. „Tai teigti leidžia pirmieji gydymo insulto ir infarkto centruose rezultatai. Skubus ir aukštos kokybės, mokslu grįstos pasaulinės gydymo praktikos taikymas jau išgelbėjo ne vieną žmogų nuo mirties arba dažnai ilgai trunkančios negalios. Todėl aukščiausios kokybės paslaugoms, gydant galvos smegenų ir širdies kraujagyslių susirgimus turi būti užtikrintas finansavimas“, – sako V.P. Andriukaitis. 
daugiau
4101 - 4110 iš 4734 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  411 412 413 414 415 416 417 418 419 420  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos