vaistai.lt
Tarptautinė nerūkymo dienaŠiandien, lapkričio 21 d., švenčiame Tarptautinę nerūkymo dieną. Dažniausiai minėdami tokio tipo šventes, kalbame apie rūkančius, jų žalingą elgseną, galimas pasekmės. Net nesusimąstydami liaupsiname arba gėdiname tuos, kurie tokią dieną turėtų būti mažiausiai minimi. Taigi šiandien nusprendėm pakalbėti apie tuos, iš kurių galime imti pavyzdį. Rašysime apie tuos, kurie pasipriešino savo vidinei nikotininei pabaisai, apie tuos kurie nerūko ir (ar) pasiryžo mesti rūkyti. Taigi, išreikšdami solidarumą ir palaikymą, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras dalinasi savo pastebėjimais ir patarimais pasirinktam kelyje be nikotino.
daugiau
Teisės į tarpvalstybines sveikatos priežiūros paslaugasDiabetu sergantis pagyvenęs vokietis keliaudamas po Italiją nori įsigyti vaistų pagal iš anksto išrašytą receptą. Ar vaistinėje receptą priims? Lenkė norėtų, kad klubo operacija jai būtų atlikta šalyje, kurioje gyvena ir dirba anūkai. Ar tai įmanoma? Portugalas pageidautų, kad kataraktą jam operuotų Ispanijoje. Ar jo patirtos išlaidos bus kompensuotos? ES teisės aktai dabar jau aiškiai nustato tokias teises ir taisykles dėl tarpvalstybinių sveikatos priežiūros paslaugų.
daugiau
Gimdymo alternatyvų ieškančios šeimos kviečia susitikti koncertePo š. m. lapkričio 8 d. įvykusios tarptautinės konferencijos „Gimdymo modeliai: galimybės ir teisė rinktis“, kurioje pirmą kartą Lietuvos istorijoje nevyriausybininkai, medikai ir kitų sričių specialistai kartu pradėjo diskutuoti apie gimdymo priežiūros sistemos pokyčius, iniciatyva „Gimimas Lt“ kviečia ir visuomenę atsisukti į gražaus gimdymo bei gimimo idėją. Šiuo tikslu lapkričio 22 d. vakare Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje rengiamas koncertas „Gera gimti“, kuriame savo gražiausias dainas atliks trys išskirtinės moterys – operos solistė Ieva Prudnikovaitė bei džiazo dainininkės Laura Budreckytė ir Neda Malūnavičiūtė.
daugiau
Onkologinės pagalbos klasteris pradėjo savo veikląLietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų onkologai ir dermatologai vyko į pirmąsias konsultacijas Marijampolės, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio ir Kaišiadorių ligoninėse. Šios išvykos – kuriamo Onkologijos klasterio veiklos programos dalis. Onkologijos klasteris padės sumažinti onkologinės pagalbos netolygumus ir pagerinti tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą regionuose. Prieš savaitę LSMU ligoninė Kauno klinikos ir keturiolika Kauno krašto ligoninių sutarė bendradarbiauti ligonių labui. Kartą per mėnesį Kauno klinikų specialistai vyks į sutartis sudariusias ligonines ir konsultuos pacientus, kuriems reikalinga onkologinė pagalba.
daugiau
Patobulintas žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos procesasSeimas plenariniame posėdyje priėmė Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo pakeitimo įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIP-682(3) ES), kuriais patobulintas žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos procesas. Už teisės akto naują redakciją balsavo 91 Seimo narys, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras. Pagal priimtą įstatymą donoru galės būti kiekvienas veiksnus asmuo sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka išreiškęs sutikimą, kad jo audiniai, ląstelės, organai būtų atiduoti transplantacijai. Kiekvienas veiksnus asmuo taip pat turės teisę pareikšti nesutikimą, kad jo audiniai, organai po mirties būtų atiduoti transplantacijai.
daugiau
Paciento teisė gauti informaciją neturi būti pažeistaValstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad pacientai turi teisę ir viešosiose, ir privačiose gydymo įstaigose gauti informaciją apie sveikatos priežiūros paslaugas, kurių išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, bei gydymo kainas. Ši informacija, kaip ir duomenys apie paslaugų teikimo mastą bei sąlygas, privalo būti skelbiama pacientams gerai matomose vietose – registratūroje, priėmimo kambaryje ar įstaigos interneto svetainėje. VLK atlikus patikrinimus paaiškėjo, kad ši informacija žmonėms ne visuomet yra prieinama, jos trūksta.
daugiau
Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai kartu su mokslininku sukūrė logopedinį žaislą vaikams, padėsiantį lavinti jų kalbą, interaktyviai mokytis atpažinti daiktus, skaičių bei raidžių pavadinimus. Šio žaislo prototipą jau išbandė jaunos šeimos, kurios buvo sužavėtos, kaip žaismingai įsitraukia į žaidimą jų vaikai.Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai kartu su mokslininku sukūrė logopedinį žaislą vaikams, padėsiantį lavinti jų kalbą, interaktyviai mokytis atpažinti daiktus, skaičių bei raidžių pavadinimus. Šio žaislo prototipą jau išbandė jaunos šeimos, kurios buvo sužavėtos, kaip žaismingai įsitraukia į žaidimą jų vaikai. Vaikų kalbos lavinimui skirtas žaislas „Smart Toy“ yra dviejų KTU elektronikos inžinerijos studentų Lino Sidaro ir Mariaus Gailiaus bei  jų dėstytojo dr. Dariaus Jegelevičiaus bendras darbas. Per dvejus kūrybos ir gamybos metus žaislas, palyginti su pirmuoju prototipu, yra mažesnis ir šiuo metu jau ruošiasi keliauti į parduotuvių lentynas.
daugiau
Iš rinkos surenkami nesaugūs maisto papildaiValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Latvijos dėl maisto papildų „OLS“, neleistinai apšvitintų jonizuojančiąja spinduliuote. Lietuvos vartotojams šie papildai pristatomi pavadinimu „Limfinės sistemos valymas“ (išfasuoti baltuose plastikiniuose buteliukuose po 29 g, partijos Nr. 010713, tinkamumo vartoti terminas iki 2015-07-25, gamintojas „Alina Farma“, Rusija). Nesaugius maisto papildus Lietuvoje platino Rusijos firmos ,,Faberlic” atstovas Lietuvoje „Faberlic Baltija SIA“.
daugiau
Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos uždraudimuiSeimas, 72 parlamentarams balsavus už, 1 – prieš ir 4 susilaikius, priėmė Reklamos įstatymo pataisas. Įstatymo pataisose įtvirtinta, kad nurodyti energinius gėrimus kaip rėmėjų gaminius ar kitaip juos reklamuoti bus draudžiama ne tik ugdymo įstaigose, kurias lanko jaunesni kaip 18 metų asmenys, bet ir koncertų, sporto, labdaros, teatro spektaklių, kino filmų, skirtų asmenims, jaunesniems kaip 18 metų vietose ir jų reklamoje bei visuomenės informavimo priemonėse, skirtose jaunesniems kaip 18 metų asmenims. Šios pataisos įsigalios 2014 m. sausio 1 d. Įstatymo iniciatorė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė Dangutė Mikutienė teigė, kad šis reglamentavimas praėjo visas būtinas ES notifikavimo procedūras ir buvo ilgai svarstomas, nes lobistai labai stengėsi trukdyti šios srities reglamentavimui.
daugiau
POLA – prieš neskaidrią diskriminacinę priemokų sistemą sveikatos įstaigosePagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) pritaria Sveikatos apsaugos ministerijos siekiui atsisakyti neskaidrios ir diskriminacinės priemokų sistemos gydymo įstaigose. Asociacijos teigimu, priemokų sistema prieštarauja Konstitucinio teismo gegužės 16 d. nutarimo teiginiams dėl sveikatos paslaugų prieinamumo ypač socialiai jautriausioms asmenų grupėms. Teisinis pagrindas gydymo įstaigose  taikyti priemokų sistemą buvo padėtas beveik prieš du dešimtmečius priimtame Sveikatos sistemos įstatymo 49-tajame straipsnyje. Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio iniciatyva, parengtas šio straipsnio pakeitimo projektas. Jame rašoma, kad valstybės laiduojama (nemokama) asmens sveikatos priežiūra Lietuvos Nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) įstaigose teikiama nemokamai, už šios priežiūros paslaugas negali būti reikalaujama papildomo mokesčio. Projekte taip pat siūloma nustatyti, kad tik tuo atveju, kai pacientai turintys teisę į nemokamas paslaugas, savo iniciatyva pasirinks papildomas paslaugas ar procedūras,  už jas turės susimokėti. 
daugiau
4451 - 4460 iš 4744 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  441 442 443 444 445 446 447 448 449 450  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos