vaistai.lt

Institucijų bendradarbiavimas dar labiau priartins mokslą prie sveikatos politikos formavimoSveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos mokslo taryba (MLT) kuria reguliarų bendradarbiavimo formatą, skirtą strateginiams ir aktualiems medicinos ir sveikatos mokslų bei inovacijų klausimams aptarti. Sausio 8 d. įvykusiame pirmajame susitikime diskutuota tema „Mokslas ir inovacijos. Kuo galime būti vieni kitiems įdomūs ir naudingi“. 

daugiau

Keičiamas skubiosios pagalbos paslaugų finansavimo modelis: didžiosios ligoninės sulauks papildomų 6 milijonųTobulinant skubiosios medicinos pagalbos paslaugų apmokėjimo tvarką, keičiamas šių paslaugų finansavimo modelis. Nuo 2024 m. sausio 1-osios didžiosioms stacionarinėms gydymo įstaigoms, teikiančioms skubiosios medicinos pagalbos paslaugas, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis mokama ne tik už suteiktas paslaugas, bet ir kas mėnesį skiriamos papildomos lėšos. 

daugiau

Vairuotojams suteikti papildomi metai pasitikrinti sveikatąKad vairuotojai spėtų laiku pasitikrinti sveikatą, o gydymo įstaigos susitvarkytų su išaugusiais pacientų srautais, iki 2025 m. sausio 1 d. atidėtas įstatymo nuostatos, kuri susieja vairuotojo pažymėjimo galiojimą su vairuotojo medicininės pažymos galiojimu, įsigaliojimas. Tokiam siūlymui gruodžio 21 d. pritarė Seimas.

daugiau

Patvirtintas ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančių infekcijų profilaktikos bei kontrolės veiksmų planasSiekdama mažinti sergamumą ŽIV ir kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI), taip pat stiprinti šių ligų ištyrimo, diagnozavimo, gydymo prieinamumą ir efektyvumą bei ugdyti toleranciją šiomis ligomis sergantiems žmonėms, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino ŽIV/AIDS ir LPI profilaktikos bei kontrolės veiksmų planą 2024–2030 metams.

daugiau

Aktualu: kokius kraujo tyrimus gali paskirti šeimos gydytojas?Ligonių kasų specialistai pastebi, kad pasitaiko atvejų, kai kraujo tyrimai gydymo įstaigose papildomai apmokestinami neva dėl to, kad reikalingas skubus ištyrimas arba dėl to, kad taikomas brangesnis kraujo paėmimo metodas. Ligonių kasos pabrėžia, kad visais atvejais tiek vaikams, tiek suaugusiesiems už šeimos gydytojo kompetencijai priskirtus kraujo tyrimus mokėti nereikia. Nesvarbu, ar tai planiniai, ar skubūs tyrimai, ir kokiu būdu kraujo mėginiai paimami.

daugiau

Būsimiems medikams planuojama skirti daugiau valstybės finansuojamų studijų vietų2024–2025 mokslo metais į valstybės finansuojamas sveikatos priežiūros specialistų rengimo programas ir studijų vietas Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo priimti 304 asmenimis daugiau, nei ankstesniais mokslo metais.

daugiau

Ligonių kasų tyrimas: ar Lietuvos gyventojai vaistus įsigyja ir vartoja apgalvotai?Vos kas ketvirtas šalies gyventojas žino visas rekomendacijas, kaip įsigyti kompensuojamųjų vaistų už juos nepermokant, o žinios apie paciento priemokos už vaistus padengimą yra dar prastesnės. Be to, dviejuose iš trijų namų ūkių prisikaupia nebevartotinų vaistų atsargų, kurių tenka atsikratyti, rodo sociologinis tyrimas. Ligonių kasos primena, kaip racionaliai įsigyti ir atsakingai vartoti kompensuojamuosius vaistus, kad nenukentėtų nei sveikata, nei piniginė. 

daugiau

Funkcijų perskirstymo pilotinis projektas: kokias šeimos gydytojų funkcijas galėtų perimti slaugytojaiBendradarbiaudamos su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Vilniaus VšĮ Centro poliklinika ir VšĮ Kauno miesto poliklinika sėkmingai įgyvendino funkcijų perskirstymo pilotinį projektą „Tashi“, kuris padėjo nustatyti, kokias šeimos gydytojų funkcijas galėtų perimti slaugytojai, o slaugytojų funkcijas – slaugytojo padėjėjai. Funkcijų perskirstymas ne tik padės pacientams greičiau patekti pas gydytoją, bet ir leis subalansuoti medikų darbo krūvius, o slaugytojo profesija taps patrauklesnė.

daugiau

Svarbiausi sveikatos sistemos pokyčiai, įsigaliosiantys nuo sausio 1 d.Sveikatos apsaugos ministerija informuoja apie svarbiausius pakeitimus, kurie įsigalioja nuo 2024 m. sausio 1 d. Jie padės pacientams greičiau patekti pas gydytoją ir gauti reikalingas paslaugas, gydytojams didės atlyginimai ir mažės administracinė našta. Taip pat gyventojams gerės antibiotikų ir kai kurių medicinos pagalbos priemonių prieinamumas.

daugiau

VMVT primena maisto papildų gamintojams ir tiekėjams tiekti į rinką tik saugius maisto papildus su žaliosios arbatos ekstraktuValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) primena maisto papildų gamintojams bei tiekėjams, kad jau 2022 m. lapkričio 30 d. Reglamentu (ES) Nr. 2022/2340 buvo įtvirtinta, jog maiste ir maisto papilduose yra nustatytas naujas žaliosios arbatos ekstraktuose esančio epigalokatechin-3-galato kiekis, leidžiamas maisto papilduose ir maiste. Šios medžiagos kiekis maiste ir maisto papilduose negali viršyti 800 mg. Taip pat nustatyti produktų, kurių sudėtyje yra minėtos medžiagos, specialieji ženklinimo reikalavimai.

daugiau
91 - 100 iš 4734 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos