vaistai.lt

Užkirskime kelią utėlėtumui  (2534/0) 

Užkirskime kelią utėlėtumuiPanevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) specialistai ragina atkreipti dėmesį  į vis didėjantį sergamumą pedikulioze, kuris dažnai plinta vaikų kolektyvuose. Tėvai ar jų globėjai turėtų būti suinteresuoti, kad vaikų ugdymo įstaigose dirbantys visuomenės sveikatos priežiūros specialistai galėtų profilaktiškai patikrinti vaikus dėl užsikrėtimo pedikulioze bei laiku rekomenduoti priemones utėlėms naikinti. Jei įtariate, jog sergate pedikulioze, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris patvirtins diagnozę ir rekomenduos tinkamą gydymą.

Centro duomenimis per 8 šių metų mėnesius Panevėžio apskrityje užregistruotas 61 pedikuliozės atvejis. 2011 metais Panevėžio apskrityje sergamumas pedikulioze siekė 3,6 atvejo/10 000 gyventojų (96). Mažiausias sergamumas pedikulioze buvo Panevėžio rajone (1 atvejis/10 000 gyventojų), didžiausias - Kupiškio rajone (18,7 atvejo/10 000 gyventojų).
 
Pedikuliozė (utėlėtumas) yra vadinamas užsikrėtimas utėlėmis, kurią sukelia trijų rūšių utėlės: galvinės, drabužinės ir gaktinės utėlės. Galvinėmis utėlėmis dažniausiai apsikrečiama naudojantis utėlėtų žmonių šukomis, plaukų šepečiais ar galvos apdangalais. Drabužinėmis utėlėmis galima užsikrėsti keičiantis drabužiais ar patalyne.

Gaktinėmis utėlėmis dažniausiai užsikrečiama lytinio ir glaudaus kontakto metu. Artimo sąlyčio metu utėlės perropoja nuo vieno žmogaus ant kito. Jei drabužinių ir galvinių utėlių yra labai daug, jos gali ropoti per grindis ar per įvairius aplinkos daiktus. Visų rūšių utėlės maitinasi žmogaus krauju, sudeda kiaušinius (glindas), kuriuos priklijuoja prie plauko arti odos.
 
Efektyviam utėlių naikinimui yra naudojami 2 utėlių šalinimo būdai: cheminis ir mechaninis. Svarbiausia, kad utėlių šalinimas būtų saugi procedūra. Jeigu pasirenkamas cheminis būdas, geriausia preparatą (vaistus) pirkti vaistinėje pasitarus su vaistininku. Pasirinkus mechaninį utėlių šalinimo būdą, suaugusių utėlių ir glindų šalinimas atliekamas naudojant specialias tankias šukas.
 
Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-313 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 75:2010. Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ 95 punktu „Draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taip pat turinčius utėlių ir glindų“ (Žin., 2010, Nr. 50-2454) ir Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2011 m. rugpjūčio 10 d. įsakymu Nr. V-773 „Mokykla vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo 98 punktu „Mokyklos vadovas ar jo įgaliotas asmuo užtikrina, kad mokiniai iki 18 metų ugdymo procese dalyvautų tik pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą“ (Žin., 2011, Nr. 103-4858) draudžiama leisti sergančius vaikus į ugdymo įstaigą.
Siekiant užtikrinti pedikuliozės epidemiologinę priežiūrą ir kontrolę, visuomenės sveikatos specialistai, dirbantys vaikų ugdymo įstaigose, kartu su įstaigų administracija, tėvų atstovais, turi organizuoti pedikuliozės profilaktines priemones, remiantis Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro kartu su Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos parengtomis metodinėmis rekomendacijomis „Pedikuliozės epidemiologinė priežiūra ir kontrolė“, kurias galima rasti internetiniame tinklalapyje, adresu http://www.ulac.lt/metodines-rekomendacijos

Daugiau informacijos Jums pateiks Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Dovilė Brajinskienė, tel. (8 45) 466 793, el. paštas:

Informacija iš: www.sam.lt







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos