vaistai.lt

Kodėl ledai mus taip troškina? Juk didelę ledų dalį sudaro vanduo (697/0) 

Kodėl ledai mus taip troškina? Juk didelę ledų dalį sudaro vanduoPrasideda ledų sezonas, kuomet šio mėgstamiausio vasaros skanėsto suvalgysime labai daug. Bet ar pastebėjote, kad ledai kelia stiprų troškulį? Kodėl taip yra?

Greičiausiai šį fenomeną jau esate pastebėję. Po kiekvienos ledų porcijos norisi išgerti stiklinę vandens. Aišku, panašų poveikį turi ir kiti saldumynai, tačiau ledai, atrodo, veikia daug stipriau. Kita vertus, cukrus yra viena iš priežasčių.

Cukrus sugeria drėgmę. Natūraliai, kuo daugiau cukraus valgome, tuo daugiau vandens mūsų kūnai reikalauja. Ledai, beje, sukelia troškulį dar stipriau nei kiti saldumynai dėl savo konsistencijos. Burnoje jie virsta viską padengiančiu lipniu skysčiu, kuriame esantis cukrus sugeria seiles. Taigi, visa burnos ertmė tampa padengta tirpstančiu saldžiu desertu, todėl norisi visą tai nuplauti. Tuo pat metu mūsų kūnas signalizuoja apie sumažėjusią vandens koncentraciją, tačiau tai daro ne tik cukrus.

Druska taip pat sugeria vandenį, bet negi leduose yra druskos? Kai kuriuose leduose yra ir gana nemažai, bet ne dėl skonio. Druska keičia mišinio savybes ir leidžia jam sutirštėti žemesnėje temperatūroje. Aišku, tuomet kyla per greito ledų tirpimo problema, tačiau ledų formavimą gamybos procese tai palengvina.

Taigi, cukrus ir druska patenka į kraują ir jį tarsi koncentruoja. Pagumburio sritis smegenyse tai užfiksuoja ir sukuria troškulio pojūtį. Prie to prisideda ir ledų lipnumas, kurį norisi nuplauti. Net ir malonų poskonį dažnai norisi pašalinti greičiau.

Įdomu ir tai, kad tas troškulio pojūtis nėra tokia jau didelė problema - tiesiog išgerkite stiklinę vandens. Stipresnį efektą sukeltų tik didesnis ledų kiekis, tačiau juk visi ir taip žino, kad saldumynus reikia valgyti su saiku. Kita vertus, ledai gali būti geras energijos, mineralų ir net vitaminų šaltinis (priklausomai nuo ledų rūšies pasirinkimo). Jie taip pat nuramina, mažina stresą ir gali pagerinti nakties miegą.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos