vaistai.lt

Dr. Nora Kupstytė-Krištaponė: „Mano darbas ir gyvenimas yra kardiologija“ (1009/0) 

Dr. Nora Kupstytė-Krištaponė: „Mano darbas ir gyvenimas yra kardiologija“Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai sveikino Širdies ir kraujagyslių centro vadovę dr. Norą Kupstytę-Krištaponę, pelniusią 2019 metų kardiologės vardą. Jį suteikė Lietuvos kardiologų draugija ir Lietuvos širdies asociacija už indėlį į kardiologijos mokslo vystymą Lietuvos žmonių sveikatos labui. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika, sveikindamas vadovę su garbingu apdovanojimu, dėkojo už jos profesinės srities kompetencijas, sklindančias ir už šalies ribų.

Mokslininkė, kuri žavi

Anot ligoninės vadovo R. Mažeikos, visi žinome gydytojos – kardiologės bei mokslininkės indėlį į ligoninės raidą ir profesinį lygį.

„Net ir ne kardiologijos specialybės atstovus žavi jos parengti pranešimai, pristatymai, skaityti šioje auditorijoje ar konferencijose“, - teigė direktorius, ne kartą dalyvavęs jungtinėse Kauno ir Šiaulių kardiologų konferencijose, organizuojamose centro vadovės, kuriose galėjo pasidžiaugti jos pranešimais, puikiai suprantamais ir kitų profesijų atstovams.

Dr. Noros Kupstytės-Krištaponės profesinės veiklos bei kompetencijos dėka į ligoninę atvyksta daug jaunų gydytojų bei gydytojų rezidentų, kurie taps specialistais ir įsilies į medikų bendruomenę. Į Šiaulius jaunimą traukia asmenybė, duodanti garantiją, kad ligoninėje bus vystoma aukšto lygio kardiologija. Vykdomi ir doktorantūros darbai, garsinantys ligoninę, centre vykdomi ir klinikiniai tyrimai, dalyvaujama Europos kardiologų draugijos registruose.

Pasak direktoriaus, garsas apie gydytoją ir jos kompetencijas sklinda toli, nes ir užmačios didelės. Neseniai su Telšių greitosios medicinos pagalbos stotimi sudaryta sutartis dėl kardiologijos paslaugų teikimo bei pacientų pervežimo į Respublikinę Šiaulių ligoninę. Džiugina direktorių ir dr. Noros Kupstytės-Krištaponės dalyvavimas įvairiose LR sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse, sprendžiančiose miokardo infarkto klasterio tolimesnio vystymo eigą Lietuvoje ir Šiaulių regione. Ir ten, pasak direktoriaus, gydytoja yra vertinama, nes ji ne tik tinkamai argumentuoja ir įtakoja tam tikrų sprendimų priėmimą, bet ir daug pasiekė, kad Šiaulių regiono pacientams būtų sudaryta galimybė gauti kuo geresnį gydymą. Vadovės indėlio dėka nuo gegužės 1-osios dienos artimiausių Žemaitijos regionų gyventojai ištikus miokardo infarktui turės galimybę gydytis Šiauliuose, kaip artimiausioje ir kokybiškai bei saugiai paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje. Ligoninėje bus plėtojama ne tik didelės išeminės širdies ligos rizikos pacientų patikra, bet ir pagerės širdies nepakankamumu sergančiųjų priežiūra. „Ačiū, Nora, mums didelė garbė“, - baigdamas sveikinimo kalbą teigė ligoninės direktorius R. Mažeika.

Apdovanojimas labai netikėtas

Dr. Nora Kupstytė – Krištaponė dėkojo medikų pasitarimo dalyviams už nuoširdžius sveikinimus, pelnius apdovanojimą, kuris pačiai buvo netikėtas.

„Aš net klausinėjau, kodėl ir už ką. Kai kurie kolegos juokaudami sakė, jog kartais susidarydavo įspūdis, kad Lietuvos kardiologija vien Šiauliuose: čia kardiologai aktyvūs, daug publikacijų žiniasklaidoje, daug paskaitų konferencijose ir veiklos visuomenėje“, - sakė gydytoja, matoma ne tik viešuose renginiuose, bet ir sulaukianti skambučių, iš kitų šalies gydymo įstaigų su prašymais patarti, kaip įvykdyti pokyčius, nes Širdies ir kraujagyslių centre pastaraisiais metai įvyko nemažai pasikeitimų. Gydytoja pabrėžė, jog tai ne vien asmeninis įvertinimas, tai dėmesys ir padėka visiems centro darbuotojams.

Pasidžiaugė gydytoja ir dar vienu svarbiu pasiekimu: tą pačią apdovanojimų dieną gautu patvirtinimu, kad jos ir kolegų parengta publikacija po kelių metų intensyvaus darbo patvirtinta publikuoti moksliniame „Nature“ grupės žurnale. Tad įvertintas atkaklumas ir kantrus darbas.

Paklausta, už kokį indėlį į kardiologijos mokslo vystymą Lietuvos žmonių sveikatos labui gavo apdovanojimą, daktarė teigė, kad lemiamas galėjo būti ir dirbamas dėstytojos darbas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, ne mažiau svarbūs yra ir darbai su kardiologijos instituto mokslininkais, bei darbas su būsimaisiais kardiologais čia Šiauliuose.

Pirmąjį profesinį apdovanojimą gydytoja gavo apsigynusi mokslinę disertaciją. Su genetika susijęs tarpdisciplininis darbas buvo pastebėtas ir įvertintas Lietuvos mokslų akademijoje, skirta jaunojo mokslininko premija.

Po ligoninės vadovų bei medikų sveikinimų, dr. Nora Kupstytė-Krištaponė atsakė į į žurnalistų klausimus:

- Jūsų profesinė veikla neapsiriboja vien mediko darbu. Kas jus įtraukia į veiklą, skirtą kardiologijos mokslo vystymui, už kurią ir esate įvertinta šiuo apdovanojimu?

- Be abejo, svarbiausias motyvas- tai noras, jog susirgęs žmogus gautų geriausią galimą pagalbą. Tai reiškia, kad norisi padaryti indėlį į kardiologijos mokslą, perduoti savo žinias jauniesiems medikams, norisi ir vadovauti taip, kad šiuolaikiniai medicinos laimėjimai būtų pritaikyti laiku ir kiekvienam pacientui.

Kaip ir visi mokslo srityje dirbantys medikai, dirbu su mokslininkų grupe, nes vienas nieko nepadarysi – turi darniai dirbti visa komanda, kiekvieno indėlis yra svarbus, tiesa, tam reikalingos nemažos laiko sąnaudos. Kiekvienas gydytojas, pasiekęs tam tikrą amžių, supranta, kad visi pasiekimai yra dėl to, kad pavyko sutikti nuostabius žmones. Ir man pasisekė-sutikau asmenybes, kurie mane mokė visko: ir medicinos, ir gyvenimo, ir požiūrio į kardiologiją: jie išmokė ne tik teorinių dalykų, bet ir padarė įtaką mano mąstysenai, pasaulėžiūrai. Manau, kad daugelis anksčiau ar vėliau pajunta norą perduoti savo žinias. Nors daug dalykų yra sutalpinama į algoritmus, gaires, tačiau vien tai išmanyti nepakanka, todėl svarbu perduoti jaunam gydytojui savo patirtį, išmokyti subtilybių. Darbas su jaunimu yra labai svarbus ne tik būsimiesiems gydytojams, bet ir dėstytojui- aš pati studentams nepraleidžiu progos pasakyti, kad ne jie man, bet ir aš jiems turėčiau dėkoti- mane žavi jų šiluma, energija, jie mane įkvepia. Man atrodo, kad jie yra geresni ir brandesni, nei aš jų amžiaus, ir tai suteikia vilties bei skatina dirbti, keistis. Kitas dalykas yra emocijos, kurios lieka su jais pabendravus. Kartais nesvarbu, ar būsimieji gydytojai pasiruošė paskaitai ar darbams, svarbiausia yra jausmas, jog tai - nuostabūs jauni žmonės, kuriais reikia pasitikėti ir didžiuotis.

- Šiuo apdovanojimu buvo įvertintas ir darbas, dirbamas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje bei visuomenėje. Kokie tie darbai?

- Tas pripažinimas tik iš dalies mano asmeninis, tai yra viso ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro kolektyvo veiklos pripažinimas. Praėjusiais metais mes vykdėme didelius pokyčius. Mes pakeitėme centro struktūrą, darbo procesus, išplėtėme savo paslaugų spektrą ir jau matome rezultatą. Daug pokyčių įvyko personalui- pagerėjo darbo sąlygos, sumažėjo krūviai. Tiesa, tai buvo nelengvas laikotarpis, permainos visada baugina, bet esame teisingame kelyje. Kalbant apie jaunuosius gydytojus, kurie atvyksta pas mus mokytis, taip pat įvyko gana stiprus požiūrio į juos pokytis. Jauni gydytojai mus vertina, jie noriai vyksta į Šiaulius, nes žino, kad jie nėra tiesiog darbo jėga, pas mus jie gaus ir vertingą praktiką, ir teorijos žinias, bus vertinami viso personalo ir galės pasijusti tikrais gydytojais - komandos nariais.

Kalbant apie bendradarbiavimą su visuomene dar yra vietos plėtrai, turime planų. Džiugina bendradarbiavimas su Visuomenės sveikatos biuru, ir su „Šiaulių širdininkų“ klubu.

- Jūsų vadovaujamas centras yra vertinamas kaip vienas iš svarbių šalies gydymo įstaigų kardiologijos centrų. Kaip pavyko išsikovoti tokį autoritetą?

- Situacija keičiasi ne tik mūsų centre, bet ir visoje Lietuvoje. Mes dirbame regionuose, kuriuose yra atskiri centrai su savo savitomis taisyklėmis. Tačiau nereikia pamiršti, kad mus visus jungia Lietuvos kardiologų draugija bei Lietuvos širdies asociacija, pagaliau mus visus jungia pati kardiologija ir visi mes mylime savo profesiją. Tas bendradarbiavimas, bendros jungtinės konferencijos ir tai, kad mes vieni pas kitus atvykstame, susitinkame sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse, kad mes tariamės, kaip dirbti geriau dėl pacientų gerovės, kaip dirbti, kad būtų geriau ir gydytojams, ir slaugytojams itin sustiprėjo pastaraisiais metais. Aš manau, kad didysis pokytis yra įvykęs, nes mes daromės vieningi, o kai esame vieningi, aišku, kad esame ir stiprūs, tik taip galime padėti savo pacientams.

- Kokius planus ir kokias užduotis ketinate įgyvendinti artimiausioje ateityje?

-Mes, visas centro kolektyvas, dar turime nemažai užduočių, nemažai planų tobulinant centro veiklą, administravimą. Keičiasi miokardo infarkto klasterio įsakymas ir mums reikės prisitaikyti prie pakitusių sąlygų. Turėsime įkurti naują intervencinės kardiologijos padalinį. Reikia bendradarbiauti ir su kitų specialybių gydytojais, toliau pritraukti jaunimą rinktis karjerą mūsų ligoninėje: pas mus atvyksta ne tik kardiologijos rezidentai, bet ir internai. Užduočių turime daug: reikia žinoti prioritetus, reikia būti vieningiems - visiems centro kardiologams, visiems slaugytojams žinoti, kur link judame, kokie mūsų tikslai, vardan ko turime dirbti. Tikrai tęsime tradiciją suburti kardiologus ir slaugytojus į kasmetinius renginius, tikrai būsime matomi ir girdimi.

Be to laukia nauji iššūkiai – vadovaujami Lietuvos kardiologų draugijos prezidentės prof. Irenos Čelutkienės pradėjome naują etapą, naujus darbus ir man yra pavesta vadovauti trombozės darbo grupei. Lietuvoje turime ambicingų planų mokyti ir šviesti apie krešėjimą veikiančius vaistus, nes šioje srityje tikrai dar reikia padirbėti, kalbant apie darbą su specialistais ir šeimos gydytojais, nes tai yra nauja, vis pasipildanti naujienomis medicinos sritis.

Mano darbas - kardiologija, mano gyvenimas - kardiologija, mano skaitoma literatūra dažniausiai taip pat apie kardiologiją ir mediciną. Šiam darbui reikia pašaukimo ir talento, ir, be abejo, atkaklaus darbo. Dirbdama su jaunaisiais gydytojais matau, kuris turi tą pašaukimą ir talentą, tuomet ir atkaklumo netrūksta, ir šypsena veide neišblėsta, ir žinių troškimas didžiulis. Deja, matau ir tuos, kurie neturi tos kibirkšties, nes nuo visko vargsta, nemato išskirtinės šviesos ir prasmės, kurią suteikia mediko kelias, laimei, tokių išties nedaug. Posakis, pasirink mylimą darbą ir nereikės dirbti, iš dalies yra tiesa.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos