vaistai.lt

Norite ir senatvėje išlaikyti energiją ir aštrų protą? Mokslininkai žino, kas gali padėti (643/0) 

Norite ir senatvėje išlaikyti energiją ir aštrų protą? Mokslininkai žino, kas gali padėtiSenėjimas - tai organizmo susidėvėjimas, pažymėtas uždegiminiais procesais, fiziniu silpnumu bei protinių galių mažėjimu. Mokslininkai stengiasi įminti visas senėjimo paslaptis ir sugrąžinti žmonėms viltį ilgiau išlikti sveikiems. Ir, panašu, kad paprastas tūkstančių žmonių jau pamėgtas dalykas gali padėti.

Viduržemio jūros pakrantės garsėja nuostabiu maistu. Paragavę gero ispaniško, itališko, graikiško ar kitokio prie Viduržemio jūros gaminamo maisto, pamanysite, kad likusi Europos dalis neturi ko valgyti. Tačiau šis maistas yra ne tik skanus, bet ir sveikas.

Mokslininkai ištyrė 612 žmonių, kurių amžius 65-79 metai, žarnyno bakterijų mėginius. Tuomet dalis tyrimo dalyvių metus mėgavosi Viduržemio jūros dieta - maistu, kuriame daug žalumynų, vaisių, žuvies, alyvuogių aliejaus, riešutų, bet mažai raudonos mėsos ir sočiųjų riebalų. Po 12 mėnesių mokslininkai vėl tyrė šių žmonių žarnyno bakterijas.

Mokslininkai pastebėjo, kad tie žmonės, kurie valgė Viduržemio jūros regionui būdingą maistą, išsaugojo didesnę žarnynų bakterijų įvairovę. Tai - geros sveikatos indikatorius. Mokslininkai pastebėjo ir tai, kad padaugėjo bakterijų, gaminančių trumpos grandinės riebalų rūgštis, kurios yra naudingos sveikatai. Galiausiai, žarnyno mikroflora tapo stabilesnė ir sveikesnė, o tai padeda senatvėje išvengti fizinio silpnumo.

Mokslininkai šiuos pokyčius sieja su maiste randamais C, B6 ir B9 vitaminais, magnio, kalio, vario, geležies ir mangano mineralais. Viduržemio jūros dietos privalumus juto visi tyrimo dalyviai, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar kūno masės indekso. Geriausia tai, kad ši mityba yra ne tik sveika, bet ir skani, o kiti tyrimai ją sieja su ilgaamžiškumu. Štai alyvuogių aliejus, kaip dabar manoma, padeda nutolinti mirtį.

Šis tyrimas gali padėti sukurti naujas rekomendacijas, kurios padėtų sumažinti su senėjimu siejamas problemas. Vyresniems žmonėms reikėtų vengti riebaus maisto, raudonos mėsos, mažinti angliavandenių vartojimą. Reikėtų į mitybą įtraukti daugiau žalių daržovių, vaisių, žuvies, alyvuogių aliejaus. Taip pat labai svarbu išlikti protiškai bei fiziškai aktyviems.

 

Parengta pagal:
Mediterranean diet intervention alters the gut microbiome in older people, reducing frailty and improving health status

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos