vaistai.lt

Natūralios priemonės, kuriomis saugiausia marginti velykinius kiaušinius (852/0) 

Natūralios priemonės, kuriomis saugiausia marginti velykinius kiaušiniusVelykiniai margučiai gali būti dažomi ir dekoruojami pačiais įvairiausiais būdais, tačiau ne visi jie yra saugūs. Kiaušinio lukštas yra porėtas, be to, verdant kiaušinius, lukštas gali įtrūkti, o dažai ir juose esančios cheminės medžiagos pasiekti baltymą, kurį vėliau valgysite. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, saugiausia kiaušinius marginti natūraliais produktais, kurie, beje, leis atsiskleisti ir Jūsų pačių kūrybai, nes kiekvienas margutis taps išties unikalus. Pateikiame keletą variantų, kokie maisto produktai padės išgauti norimas spalvas margučiams.

Mėlyna

Išgauti mėlynai spalvai reikės raudonojo kopūsto. Kuo smulkiau susmulkinsite, tuo daugiau pigmento išsiskirs ir spalva bus intensyvesnė. Tuomet dėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų kiaušinius, įpilkite 2–3 šaukštus acto.

Raudona

Ši spalva pavyks, kiaušinius įmerkus į burokėlių sultis arba koservuotų burokėlių sunką. Įpylus apie 2 šaukštus acto, sumerkus išvirtus kiaušinius ir ilgiau juos palaikius, nusidažys norimo sodrumo spalva.

Geltona

Garstyčių geltonumo spalva gaunama ciberžolės miltelius užpylus pakankamu kiekiu vandens. Priklausomai nuo to, kiek ciberžolės įbersite, tokio ryškumo spalva bus. Įpilkite apie 1 šaukštą acto ir leiskite pavirti apie 15 min. Į šį skystį merkite šiltus, jau išvirtus kiaušinius, palikite, kol nusidažys norima spalva.

Ruda

Šią spalvą išgauti nebus sudėtinga. Maždaug 45 g juodosios arbatos užplikykite karštu vandeniu. Įpilkite 1–2 šaukštus acto. Kiaušinius galite virti kartu arba merkti į jį nuovirą jau išvirtus kiaušinius. Palikite, kol nusidažys norimo intensyvumo spalva.

Patarimai saugiam kiaušinių dažymui ir jų vartojimui

• Norintiems kuo šviežesnių ir daugiausia vertingųjų maistinių savybių išsaugojusių kiaušinių rekomenduojama rinktis vietinius, nedideliais atstumais vežtus ir per kelias dienas prekybininkų lentynas pasiekiančius lietuviškus kiaušinius.

• Po sąlyčio su žaliais kiaušiniais, būtina kruopščiai plauti rankas ir virtuvės įrankius.

• Ryškiausiai spalvos atsiskleis ant balto lukšto kiaušinių, tačiau tamsioms spalvoms pabrėžti galite naudoti ir rudus kiaušinius.

• Kuo daugiau naudosite dažančio ingrediento ir mažiau vandens (turi pakakti kiaušiniams panardinti), tuo spalva bus sodresnė.

• Kiaušinius laikant dažančiame vandenyje su dažančiais priedais spalva bus gerokai sodresnė, o ant kiaušinio liks įvairūs raštai nuo priedų.

• Dažymas su kojine – bene populiariausias būdas, norintiems margų kiaušinių. Į kaproninę kojinę įdėję kiaušinį apvyniokite jį įvairiausiomis žolėmis, kruopomis, svogūnų lukštais, gėlių žiedais, vaisių žievelėmis ir pan. Apriškite kojinę ir su kiaušiniu merkite į dažus. Norint sustiprinti efektą, galite apsukti siūlu.

• Norint gauti dryžuotus kiaušinius, prieš dažydami apriškite storesniu siūlu, keliais sluoksniais arba apvyniokite gumytėmis.

• Vis dėlto renkantis dažus margučiams, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jų spalva išgaunama maistiniais dažais, tačiau šie dažai taip pat nėra sveikatai palankus produktas, todėl būtinai skaitykite informaciją ant pakuočių.

• Tik ištraukę kiaušinį iš dažančio nuoviro, labai atsargiai įdėkite jį į tinklelį ar lėkštutę bei leiskite apdžiūti. Kiaušinis kuo mažiau turi liestis prie paviršių, nes liks matomos žymos.

• Margučiai gražiai blizgės, jei išdžiūvusį lukštą patepsite lašeliu aliejaus ar tiesiog patrinsite gabalėliu lašinių.

• Po dažymo gerai išvirtus kiaušinius būtinai laikykite šaldytuve ir suvartoti reikėtų kaip galima greičiau. Virtų kiaušinių vartoti maistui praėjus daugiau kaip 3 paroms po išvirimo nerekomenduojama.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos