vaistai.lt

SAM primena: žmonėms su negalia kaukių dėvėjimas nėra privalomas (150/0) 

SAM primena: žmonėms su negalia kaukių dėvėjimas nėra privalomasReaguodama į neįgaliųjų bendruomenės skundus dėl patiriamos diskriminacijos, kai žmonės, turintys negalią, yra įžeidinėjami, neįleidžiami į kavines ar viešąjį transportą, jei nedėvi apsauginės kaukės, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad jiems yra taikomos išimtys.

Tai reiškia, kad žmonėms su negalia paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte bei darbo vietose leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, kai dėl savo sveikatos būklės jie negali dėvėti kaukių ar kitų veido apsaugos priemonių arba jų dėvėjimas galėtų pakenkti negalią turinčiojo sveikatai. Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, žmonėms, turintiems klausos negalią ar turintiems kvėpavimo sutrikimų, rekomenduojama užsidėti veido skydelius.

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendime.

Vertindamas šią situaciją, ministras A. Veryga apgailestauja ir atsiprašo šeimų ir žmonių, kuriems dėl negalios ir negalėjimo dėvėti kaukės ar kitos veido apsaugos priemonės, teko patirti pažeminimą.

„Šiandien kaip niekad turime būti susitelkę ir supratingi. Tai, kiek gebame grėsmės akistatoje pasirūpinti viena iš pažeidžiamiausių visuomenės grupių – žmonėmis su negalia, jautriai atsižvelgdami ir gerbdami jų poreikius, parodo mūsų visuomenės sąmoningumo lygį. Viliuosi, kad šį sąmoningumo egzaminą mes išlaikysime ir panašūs diskriminacijos atvejai nepasikartos“, – sako ministras A. Veryga.

Taip pat SAM primena, kad išimtys dėl kaukių dėvėjimo taip pat taikomos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti dėvint kaukę, pavyzdžiui, barzdos skutimo paslaugai, kosmetologinių ir grožio procedūrų metu. Sportuojantiems sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio ir pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas, pavyzdžiui, baseinuose – dėvėti kaukės taip pat neprivaloma.

Pažymėtina, kad nemedicininės kaukės turi saugoti, o ne imituoti apsaugą, todėl kaukę reikia rinktis atsakingai. Rekomenduojama, kad nemedicininės kaukės atitiktų šiuos kriterijus:

  • Kaukė turi sudaryti fizinį barjerą oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus per nosį ir burną.
  • Kaukė turi būti trijų medžiagos sluoksnių, tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidine kišenėle trečiam sluoksniui įdėti.
  • Kaukė turi būti vientisa (be skylių, nepermatomos ir pan.).
  • Kaukė turi būti tinkamo dydžio, kad dengtų nosį ir burną bei priglustų prie veido.
  • Kaukės vidinis sluoksnis turi būti iš medžiagos, gerai sugeriančios drėgmę, išorinis – iš medžiagos, iš kurios itin greitai išgaruotų drėgmė, o kaukės trečiasis sluoksnis, kuris įdedamas kaip filtras, gali būti iš tankios polipropileno medžiagos.

Su OV sprendimais, susijusiais su kaukių dėvėjimu, galite susipažinti čia.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos