vaistai.lt

Kūno sveikatos ABC. Pėdų priežiūra (1253/0) 

Kūno sveikatos ABC. Pėdų priežiūraSveikos ir prižiūrėtos pėdos yra ne tik kūno puoselėjimo bei estetikos, bet ir sveikatos požymis. Pagal odos bei nagų būklę iš dalies galima vertinti žmogaus sveikatą. Siekiant išvengti nuovargio, pėdų skausmų ir nuospaudų, reikėtų periodiškai įvertinti, ar nesivysto pilnapadystė, kojų pirštų ar pėdų sąnariukų deformacijos.

KAD PĖDOS ATRODYTŲ NEPRIEKAIŠTINGAI

  • Lūžinėjantys ir blizgesio netekę nagai yra galimai nusilpusio organizmo požymis. Tokiu atveju reikia atkreipti dėmesį, ar mityba visavertė. Galbūt tiks maisto papildai su kalciu ir cinku, jų gali rekomenduoti gydytojas ar vaistininkas.
  • Nikotinas organizme labai eikvoja vitaminą C, kuris būtinas nagų stiprumui.
  • Jeigu pėdų oda sausa ir linkusi skilinėti, ją reikia papildomai drėkinti, bent kartą per savaitę daryti voneles su paminkštintu vandeniu. Tokių savybių suteiks jūros druska, ramunėlių, liepžiedžių ar sėlenų nuoviras, krakmolas.

PRIEMONĖS PĖDŲ ODAI PRIŽIŪRĖTI

  • Daugiau priežiūros reikalaujančiai odai puoselėti tinka losjonai, kremai, kurių sudėtyje yra drėkinamųjų ir minkštinamųjų medžiagų: riebalų rūgščių, šlapalo (karbamido), keramidų ir cholesterolio, sojų bei kokoso aliejaus, obuolių žievelių vaško, liucernos ir dobilų ekstraktų.
  • Odai elastingumo suteikia bei intensyviai drėkina preparatai su vitaminu E, skvaleno junginiais, alantoinu, biopolimerais, glicerinu, pantenoliu.
  • Sergančiųjų diabetu, psoriaze, taip pat atopiniu, kontaktiniu ar kitų rūšių dermatitais odos būklę lemia ir tinkamai vartojami gydytojo paskirti vaistai, ir priemonės viso kūno odos bei pėdų priežiūrai.

PĖDŲ SPA

  • Vonelės pėdoms skirtos odai minkštinti, nagų būklei gerinti. Procedūros trukmė – 8–20 minučių. Tiks vaistinių ramunėlių, sėmenų ir dirvinių asiūklių vonelė, liepžiedžių vonelė, tonizuojamoji vonelė (kelis kartus pėdos merkiamos į šiltą ir šaltą vandenį).
  • Į šilto vandens dubenį įpilkite kvapiųjų aliejų, įberkite vonios druskos.
  • Po procedūros nagus patepkite aliejumi ir įtrinkite. Mentele švelniai atstumkite odeles, jas nukirpkite. Pėdų šveitikliu ar pemza patrinkite kulnus ir padus, po to įtrinkite kremu.
  • Nagus kirpkite tiesiai, nepatrumpindami per daug, nenukarpydami kampučių. Norėdami nagui suteikti švelnią kvadrato formą, dildykite viena kryptimi. Švelnesnis dildės paviršius skirtas nagų kraštams nuglotninti, o šiurkštus – trumpinti ir suteikti formą. Nenaudotina metalinė dildė.

TINKAMA AVALYNĖ

  • Jeigu avalynė netinkama, paduose gali formuotis suragėjimai ir nuospaudos. Nagai ilgainiui tampa minkšti ir juos greičiau gali pažeisti grybelis. Ties kulnų kraštais ir paduose susiformavusiems ar besiformuojantiems suragėjimams šalinti yra specialių kremų ir tepalų.
  • Jeigu avint netinkamus batus susidaro pūslių, svarbu pašalinti priežastį, dėl ko taip atsitiko. Jeigu pūslelė nepratrūkusi, nereikia jos pradurti. Patepus pažeistą vietą spiritu ar antiseptiku, ji užklijuojama pleistru. Jeigu tokios žaizdelės negyja, pūliuoja, skauda, būtina pasitarti su gydytoju. Jeigu pėdų oda pažeista, neavėkite batų basomis.
  • Labai svarbu avėti patogią, kokybišką ir tinkamo dydžio avalynę, rekomenduotini individualiai pritaikyti vidpadžiai. Pakulnė neturėtų būti daugiau nei 4 cm.

Kūno sveikatos ABC. Pėdų priežiūra - atsisiųsti pdf.

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos