vaistai.lt

Cholesterolio kiekis normalus, o ištiko infarktas – kas kaltas?  (952/0) 

Cholesterolis neretai apgauna – kaip išvengti klaidos?Daugybei žmonių, kurių cholesterolio kiekis laikomas optimaliu, gali grėsti širdies ligos. Todėl siekiant efektyvesnės jų kontrolės patariama įvertinti ne tik „blogųjų“ kraujo riebalų, bet ir kraujagyslių uždegimo rodiklius.

Kraujagyslių uždegimas prasideda, kai jas pažeidžia toksinais užterštas, per tirštas kraujas, infekcinių ligų sukėlėjai. Pavyzdžiui, uždegimą gali sukelti COVID-19, gripas, dantų ligos ir kt. Kraujagyslių pažeidimus aktyvina ir lėtinis stresas.

Neįspėjo pusės pacientų 

Gavę gerą cholesterolio tyrimo atsakymą žmonės apsidžiaugia dėl savo širdies sveikatos. Vis tik dalis jų gali rimtai suklysti. Specialistai pabrėžia, kad maždaug 50 proc. infarktų įvyksta asmenims, kurių cholesterolio kiekis laikomas optimaliu.

Štai Ispanijoje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad pusei sveikų pacientų, kurių mažo tankio („blogojo“) cholesterolio rodiklis laikomas normaliu, progresuoja aterosklerozė – arterijose pavojingai kaupiasi apnašos. Tai grėsmingų širdies ligų ankstyvas požymis.

Tokia išvada gauta išanalizavus 4184 vidutinio amžiaus žmonių sveikatos duomenis. PESA („Ankstyvosios subklinikinės aterosklerozės progresavimas“) tyrimo dalyviai nerūkė, jų kraujospūdis, cukraus ir cholesterolio kiekiai atitiko reikiamą normą. Todėl, pasak mokslininkų, net ir turintieji gerus širdies sveikatos rodiklius turėtų rūpintis savo kraujotakos ligų prevencija.

Apie tai buvo paskelbta Amerikos kardiologijos koledžo žurnale.

Riziką augina kraujagyslių uždegimas 

Pasak medicininių tyrimų laboratorijų „Medicina practica“ tinklo vadovo gydytojo Svajūno Barakausko, išties siekiant efektyviau kontroliuoti širdies ligas reikia išsitirti ne tik cholesterolio kiekį, bet įvertinti ir lėtinio kraujagyslių uždegimo rodiklius.

„Jau eilę metų vis dažniau pabrėžiama, kad aterosklerozės vystymosi procese vieną svarbiausių vaidmenų atlieka kraujagyslių uždegimas. Aišku, tebesitęsia ginčai tarp „cholesterolio“ ir „uždegimo“ teorijų šalinininkų. Mūsų šalyje dažniausiai atliekama lipidograma, kuri parodo bendrojo, „gerojo“, „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kiekį“, – priminė jis.

Kraujagyslių uždegimas prasideda, kai jų spindžio paviršių išklojantį endotelį pažeidžia toksinais užterštas, per tirštas kraujas, infekcinių ligų sukėlėjai. Pavyzdžiui, uždegimą gali sukelti COVID-19, gripas ar dantų ligos ir kt. Endotelio pažeidimus aktyvina ir stresas.

„Daug specialistų siūlo paėmus kraujo atlikti ne tik lipidogramą, bet ir didelio jautrumo C reaktyvinio baltymo (dj-CRB) tyrimą. Jis leidžia nustatyti kraujagyslėse vykstantį mikrouždegimą, todėl labai anksti diagnozuojama aterosklerozė. Šis tyrimas padeda numatyti infarkto ar insulto pavojų net ir tiems pacientams, kurių cholesterolio santykis dar atitinka normą“, – aiškino S. Barakauskas.

C reaktyvinis baltymas sintetinamas kepenyse. Kai organizme vyksta uždegimas, jo koncentracija kraujyje padidėja. Kai minėto baltymo kiekis yra labai didelis, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja 1,5–7 kartus.

Tapo svarbesnis už lipidogramą

Bene pirmieji CRB ir „blogojo“ cholesterolio tyrimų vertę prognozuojant širdies ir kraujagyslių ligas dar praeitame dešimtmetyje palygino JAV Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai. Jie tyrė beveik 28 tūkst. praktiškai sveikų amerikiečių moterų. Jos apie aštuonerius metus buvo stebimos dėl miokardo infarkto, insulto ir kitų kraujotakos ligų.

Mokslininkai nustatė, kad abiejų biologinių žymenų ištyrimas suteikė geresnę prognozinę informaciją nei tikrinant atskirai. Išvadose nurodyta, kad CRB tyrimas yra stipresnis. Rezultatai paskelbti Masačusetso medicinos draugijos žurnale „New England Journal of Medicine“.

„Dar didesnes galimybes kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis atvėrė dj-CRB tyrimas, kurio metu naudojami papildomi jautresni nei paprasto tyrimo rodikliai. Daugelyje Vakarų šalių jis tapo svarbesnis už lipidogramą. Lietuvoje dj-CRB tyrimas pradėjo populiarėti nuo šio dešimtmečio pradžios“, – sakė S. Barakauskas.

Specialisto pastebėjimu, laboratorinių tyrimų pažanga vyksta kosminiu greičiu, o tai suteikia naujų galimybių efektyviau kontroliuoti kraujotakos sistemos ligas. 

Verta prisiminti

Didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika kyla, kai nustatoma didelė CRB ir maža „blogojo“ cholesterolio koncentracija nei atvirkščiai.

Didžiausia širdies ir kraujagyslių ligų rizika kyla, kai nustatoma didelė ir CRB, ir „blogojo“ cholesterolio koncentracija.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos