vaistai.lt

Ligonių kasos pasiūlė naują elektroninę paslaugą (296/0) 

Ligonių kasos pasiūlė naują elektroninę paslaugą​Neslūgstanti koronaviruso infekcijos banga, daugelį žmonėms būtinų paslaugų paskatinusi perkelti į elektroninę erdvę, ir toliau verčia ieškoti inovatyvių sprendimų. Atsižvelgdamos į dabartinę sudėtingą epideminę situaciją, ligonių kasos visiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems Lietuvos gyventojams siūlo naują paslaugą – Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) pakeičiantį sertifikatą susiformuoti savarankiškai ir parsisiųsti jį elektroniniu būdu.
 
Po Europos šalis keliaujantys tautiečiai, apsižiūrėję, kad nepasiėmė būtinąją medicinos pagalbą garantuojančios ESDK, nuo šiol gali būti ramūs. Siekdama užtikrinti Lietuvos apdraustųjų PSD teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo kitose Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse narėse ir Šveicarijos Konfederacijoje (toliau – ES šalyse), ligonių kasos supaprastino teisę į tokias paslaugas patvirtinančių dokumentų išdavimą. Pradedama teikti nauja paslauga – apdraustieji, prisijungę per Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) išorinį portalą (https://e.vlk.lt/) gali savarankiškai  susiformuoti sau ir (ar) nepilnamečiams savo šeimos nariams sertifikatus, laikinai pakeičiančius ESDK. Tuomet juos galima parsisiųsti į savo mobilųjį telefoną ar el. paštą.
 
„Tai puiki galimybė saugiai ir greitai gauti teisę į būtinosios medicinos pagalbos paslaugas patvirtinantį dokumentą. Sertifikatus parsisiųsti galima bet kuriuo metu, ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais ar per šventes. Taigi nuo šiol net jeigu išvykote į kitą ES šalį nepasiėmę savo ESDK, o skubiai prireikė būtinosios medicinos pagalbos, sertifikatą galima parsisiųsti pačiam.  Svarbiausia, kad būtumėte apdraustas PSD", – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja Lina Noreikienė.
 
Ji priminė, kad kovo mėnesį, kai Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų valstybių, dėl koronaviruso plitimo buvo paskelbtas pirmasis karantinas, ligonių kasos taip pat ištiesė pagalbos ranką Europos šalyse įstrigusiems ir ESDK anuomet nepasirūpinusiems tautiečiams. Visiems, kurie kreipėsi, darbo dienomis ir savaitgaliais operatyviai elektroniniu paštu buvo išsiųsti ESDK pakeičiantys sertifikatai. Galimybės susiformuoti ir parsisiųsti sertifikatą savarankiškai tuomet dar nebuvo.
 
Specialistai primena, kad keliaujant po ES šalis prireikus pagalbos arba patekus į ligoninę,  galimi keli  būtinųjų gydymo išlaidų kompensavimo scenarijai. Už suteiktą pagalbą gali tekti sumokėti iš savo kišenės ir tik vėliau, grįžus į namus, kreiptis dėl kompensacijos į teritorinę ligonių kasą. Jei asmuo turi galiojančią ESDK ir ją pateikia gydymo įstaigoje, mokėti nereikės – tą padarys ligonių kasa. Jei ESDK žmogus neturi arba ją pamiršo, – visada el. būdu galima parsisiųsti sertifikatą (https://e.vlk.lt/). Jį pateikus, už paslaugas sumokės ligonių kasa. Daugiau informacijos apie tai, kas kompensuojama su ESDK, kokie pagalbos mastai galioja šalyse, skaitykite čia.
 
ESDK – tai dokumentas, kuris patvirtina PSD apdraustojo teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo ES, Europos ekonominės erdvės šalyse, Jungtinėje Karalystėje (iki 2020 m. gruodžio 31 d.) ir Šveicarijos Konfederacijoje metu. Pamiršus ar neturint ESDK, galima išsiimti sertifikatą, kuris yra lygiai tokią pačią galią kaip ir ESDK turintis dokumentas, patvirtinantis PSD galiojimą ir garantuojantis būtinosios medicinos pagalbos apmokėjimą.
 
Daugiau ligonių kasų e. paslaugų (pvz., pasitikrinti gydymo kainą, eiles gydymo įstaigose ir kt.) rasite čia.

 

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos