vaistai.lt

Europos sveikatos draudimo kortelę galima gauti paštu, o sertifikatą – suformuoti pačiam (255/0) 

Europos sveikatos draudimo kortelę galima gauti paštu, o sertifikatą – suformuoti pačiam​Dėl neslopstančios pandemijos nuotoliniu būdu dirbantys Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai pastebi, kad gyventojai nevengia tiesioginių vizitų į TLK. Specialistai atkreipia gyventojų dėmesį, kad dažniausiai į TLK skubama atsiimti Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK), nors išmintingiau būtų nerizikuoti savo sveikata ir atsisiųsti kortelę paštu.
 
ESDK siuntimą paštu registruotu laišku Lietuvoje visiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems žmonėms ligonių kasos pradėjo šių metų kovą. „Atsižvelgiant į tai, kad Šiaulių regione stebima vis dar įtempta epidemiologinė situacija, siųstis ESDK paštu – ne tik patogiau, bet ir saugiau“, – pataria Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė.
 
Užsisakyti ESDK galima čia https://e.vlk.lt/auth/start.html
 
ESDK siuntimo paslauga apmokama iš ligonių kasų lėšų.
 
Kitas būdas išvengti nepageidaujamų kontaktų – užsisakyti kortelę pakeičiantį sertifikatą. Apdraustasis gali pats elektroniniu būdu užpildyti nustatytos formos prašymą išduoti sertifikatą, laikinai pakeičiantį kortelę, ir suformuoti sau ir  nepilnamečiams savo šeimos nariams šį sertifikatą.
 
Užsisakyti sertifikatą galima čia https://e.vlk.lt
 
Šiaulių TLK primena, kad ESDK ir ją pakeičiantis sertifikatas patvirtina apdraustųjų teisę visose Europos Sąjungos (ES) šalyse, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje (iki šių metų gruodžio 31 dienos) gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas. Viešnagės šiose valstybėse metu staiga susirgus, paūmėjus lėtinei ligai, gavus traumą, patekus į eismo įvykį ir panašiais atvejais keliautojui suteiktų medicinos paslaugų išlaidas visiškai arba iš dalies apmokės ligonių kasos.
 
Svarbu žinoti, kad ESDK ir ją pakeičiantį sertifikatą priima tik valstybių nacionalinėms sistemoms priklausančios gydymo įstaigos,  sudariusios sutartis su ligonių kasomis ar valstybinį sveikatos draudimą įgyvendinančiomis įstaigomis. Už pacientui suteiktą būtinosios medicinos pagalbą sumoka paslaugas teikiančios valstybės ligonių kasa, o priemokas ar mokesčius pacientas moka pats. ESDK negarantuoja planinės sveikatos priežiūros.
 
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, pernai ligonių kasos išdavė apie 230 tūkstančių ESDK kortelių ir 7 tūkstančius sertifikatų. Už Lietuvos Respublikos piliečiams suteiktas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas Europos šalyse iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo skirti beveik 9 milijonai eurų, apmokėta daugiau kaip 9 tūkstančiai sąskaitų.
 
Savarankiškai privalomojo sveikatos draudimo įmokas mokantys asmenys, norėdami gauti kortelę, turi būti sumokėję šią įmoką ir už einamąjį mėnesį.

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos