vaistai.lt

Kelio meniskas vaikui išoperuotas pažangiausiu gydymo metodu (1162/0) 

Kelio meniskas vaikui išoperuotas pažangiausiu gydymo metoduAnksčiau trūkęs, įplyšęs kelio sąnario meniskas būdavo šalinamas, tačiau praktika rodė, kad pašalinus meniską greičiau formuojasi artrozė, susidėvi kremzlės, atsiranda skausmų ir anksti prireikia kelio sąnarį protezuoti. Dabar esant galimybei meniską stengiamasi susiūti. VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninėje atlikta pirmoji operacija Lietuvoje, taikant pačią moderniausią, greitesnį gijimą skatinančią chirurginę metodiką po kelio sąnario traumos.

Įtrūkusio menisko gydymo metodų yra ne vienas: susiuvus būdavo įprasta į sąnarį leisti gijimą skatinančių medžiagų – trombocitų plazmą, kamieninių ląstelių koncentratą. Šis gijimą skatinantis metodas pacientui kainuodavo papildomai.

„Mes pritaikėme kitokį metodą, pasaulyje žinomą ir naudojamą jau bene penkerius metus. Šis metodas susijęs su gijimą skatinančiu kraujo krešuliu, kuris yra suformuojamas iš paties paciento kraujo“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja VUL Santaros klinikų gydytoja ortopedė-traumatologė Viktorija Brogaitė-Martinkėnienė, kartu su kolega iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Andriumi Šaikumi atlikusi operaciją Vaikų ligoninėje.

Operacija pažangiu metodu buvo atlikta penkiolikmečiui paaugliui dėl traumos, kuri labai dažna ir ją gali patirti daugelis: „Einant kieme koja kryptelėjo – ir to pakako, kad įplyštų kelio meniskas. Magnetinio rezonanso tyrimu buvo nustatyta traumos pasekmė. Beje, tokių traumų pastaruoju metu pasitaiko vis dažniau“, – apie neretai pasitaikančius menisko įtrūkimus pasakoja gydytoja.

Atliekant artroskopiją, padarius keletą mažų pjūvių medicininiams instrumentams, meniskas yra susiuvamas kartu su kraujo krešuliais, kurių tikslas – skatinti gijimo procesą.

„Paėmę 60 ml kraujo, suformuojame 2-3 centimetrų ilgio krešulius ir juos pakišame po plyšusia dalimi, – operacijos techniką paprastai paaiškina gydytoja V. Brogaitė-Martinkėnienė. – Šiandien jau esame atlikę dvi operacijas vaikams, ateityje ir kitiems pacientams bus taikomas šis gydymo būdas“.

Meniskas – tai kelio sąnaryje esantis darinys, sudarytas iš kremzlės ir savo forma primenantis mėnulį. Meniskas atsakingas už tinkamą amortizaciją judant, už kelio stabilumą judėjimo metu. Jis įplyšta ar trūksta kryptelėjus ar pasukus koją, atliekant fizinius pratimus, nugriuvus ar susitrenkus kelį. Tokią traumą gali patirti ir vaikai, ir paaugliai, ir suaugusieji. Ypač dažnai meniskas įplyšta aktyviai sportuojantiems žmonėms ir profesionalams – krepšininkams, futbolininkams, bėgikams, kovos menus praktikuojantiems sportininkams.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos