vaistai.lt

Pacientai vis dažniau renkasi ligonių kasų pirktus sąnarius (393/0) 

Pacientai vis dažniau renkasi ligonių kasų pirktus sąnarius​Kasmet šalyje vidutiniškai atliekama po 8,5 tūkst. klubo ir kelio sąnario keitimo operacijų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Vidutiniškai 1 tūkst. tokių operacijų atliekamos naudojant paciento lėšomis įsigytą endoprotezą. Pastaruoju metu šis skaičius mažėja – pacientai vis dažniau renkasi ligonių kasų pirktus dirbtinius sąnarius.
 
Trejų metų statistika rodo, kad tam tikra dalis – apie 12 proc. pacientų vis dar nesinaudoja galimybe klubo ir kelio sąnario endoprotezus  gauti nemokamai, kitaip tariant, įsigytus PSDF lėšomis. „Ir visai be reikalo, nes už šiuos endoprotezus mokėdami iš savo piniginės žmonės gerokai permoka, praranda 2,5-3,5 tūkst. eurų. O juk visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu turi teisę kokybiškus, pripažintus sąnario endoprotezus gauti nemokamai", – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.
 
Pasak jos, visi PSDF lėšomis perkami sąnarių endoprotezai įsigyjami tik iš tarptautinį pripažinimą turinčių gamintojų, todėl baimintis dėl jų kokybės ir patikimumo nėra jokio pagrindo.
 
Pernai gegužę PSDF lėšomis pradėjus kompensuoti ne tik cementinio, bet ir mechaninio tvirtinimo klubo sąnario endoprotezus, operacijų, kurių metu naudojamas paciento įsigytas dirbtinis sąnarys, sumažėjo 50 procentų.  Dirbtinį kelio sąnarį už savo pinigus pacientai įsigyja gerokai rečiau nei klubo – vos 4 proc. bendro operacijų skaičiaus. Turimi duomenys rodo, kad klubo sąnario endoprotezą savo lėšomis dažniausiai įsigyja 50-69 metų amžiaus asmenys, kelio – 60-79 metų.
 
VLK primena, kad pacientai, norintys gauti PSDF lėšomis kompensuojamą sąnario endoprotezą, turi kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje gydytojas ortopedas traumatologas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, užpildys ir užregistruos prašymą skirti kompensuojamąjį sąnario endoprotezą VLK informacinėje sistemoje. Vėliau VLK tinklalapyje žmogus galės pasitikrinti savo vietą sąnarių endoprotezų eilėje. Be to, svarbu žinoti, kad pacientas gali pats pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jam bus atlikta sąnario  keitimo operacija ir paskirtas  sąnario endoprotezas.
 
Pacientai, įsigiję sąnario endoprotezą savo lėšomis, gali užpildyti specialų prašymą ir gauti  nustatyto dydžio įsigijimo išlaidų kompensaciją.
 
Ligonių kasų duomenimis, šiemet buvo atlikta beveik 4000 pirminių klubo sąnario endoprotezavimo operacijų. Be minėtų klubo ir kelio sąnario endoprotezų, apdraustiesiems PSD kompensuojami čiurnos, peties, alkūnės ir  riešinio nykščio dirbtiniai sąnariai bei jų priedai.
 
Sąnarių endoprotezavimo išlaidų kompensavimo ataskaitą galima rasti VLK svetainėje: https://bit.ly/3nGgfSF
 
Daugiau informacijos apie sąnarių endoprotezavimą, statistiką: https://bit.ly/2M0Oy95

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos