vaistai.lt

Dilgėlė išrinkta lietuviškiausiu vaistiniu augalu (533/0) 

Dilgėlė išrinkta lietuviškiausiu vaistiniu augaluSiekiant puoselėti tradicijas, gilinti visuomenės žinias apie gamtoje esančius vaistinius augalus ir tinkamą jų vartojimą, prieš pat Lietuvos valstybės atkūrimo šventę išrinktas lietuviškiausias metų vaistinis augalas. „Eurovaistinės“ iniciatyva vykdomų rinkimų nugalėtoju šiais metais išrinkta didžioji dilgėlė. Praėjusiais metais tai buvo vaistinė ramunė.

Kompetentingos komisijos kartu su vaistininkais sudarytame sąraše – populiariausios, labiausiai moksliškai patvirtintos, istoriškai lietuviškos vaistažolės ir vaistiniai augalai.

Specialistai pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad nėra visagalio vaistinio augalo – panacėjos. „Žmogaus sveikata priklauso ne tik nuo augalinių vaistinių preparatų vartojimo, bet ir nuo sveiko gyvenimo būdo, aplinkos sąlygų bei žmonių tarpusavio santykių. Paminėtinas Jurgis Ambraziejus Pabrėža – sveikos gyvensenos, farmakognozijos ir botanikos mokslo pradininkas Lietuvoje. Minint šio mokslininko 250–ąsias gimimo metines, Lietuvos Respublikos Seimas 2021–uosius metus paskelbė J.A. Pabrėžos metais“, – paaiškino Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugai nusipelniusi darbuotoja, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Mokslo skyriaus Vaistinių ir prieskoninių augalų mokslo sektoriaus vedėja prof. dr. habil. Ona Ragažinskienė.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedros profesorės dr. Nijolės Savickienės, kiekvienam svarbu suprasti, kad bet kuris vaistinis augalas negali būti vartojamas nepertraukiamai, svarbu įvertinti savo savijautą, atsižvelgti į sezoniškumą.

LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejaus direktorius docentas dr. Tauras Antanas Mekas pastebi, kad didžioji dilgėlė yra plačiai ir nuo seno Lietuvoje žinomas vaistinis augalas. „Didžioji dilgėlė yra žmogaus palydovas“, – pastebi muziejaus direktorius, tačiau atkreipia dėmesį, kad dilgėlės dažnai puikiai veši buvusių šiukšlynų vietose, todėl jas rinkti reikėtų atidžiai ir tik gerai žinomose vietose.

Didžioji dilgėlė – ypatingas vaistinis augalas

„Eurovaistinės“ vaistininkė Kristina Staivė sako, kad didžioji dilgėlė gerai visuomenei pažįstamas vaistinis, vitamininis, maistinis, dažinis, pluoštinis augalas, kuris ypač prisimenamas po žiemos ir naudojamas visus metus. „Dilgėlė turi sukaupusi daug įvairių mikro- ir makroelementų, todėl ja gydoma mažakraujystė, ypač dažnai pavasarį jaučiamas silpnumas. Dilgėlėje esančios medžiagos padeda pagaminti hemoglobiną ir eritrocitus, atkuria kraujodarą, sustiprina kraują“, – paaiškina vaistininkė.

Be to, dilgėlių preparatai naudojami sąnarių ligoms, artrozėms ar reumatiniams susirgimams gydyti. Mokslinėje literatūroje dilgėlių lapų ir šaknų preparatai aprašomi kaip efektyvūs būdai, gydant gerybinę prostatos hiperplaziją.

Didžioji dilgėlė išsiskiria ir tuo, kad vaistinei augalinei žaliavai vartojamas visas augalas: tiek antžeminė, tiek požeminė jo dalys. Dilgėlių lapai yra aprašyti Europos farmakopėjoje. Jų preparatai pasižymi švelniu diuretiniu veikimu, kuris siejamas su flavonoidais ir dideliu kalio kiekiu. Mokslinėje literatūroje dilgėlių lapų ir šaknų preparatai aprašomi kaip efektyvūs būdai, gydant gerybinę prostatos hiperplaziją.

Dilgelių rekomenduojama nevartoti esant padidėjusiam kraujo krešėjimui. Vartojant didesniais kiekiais ilgesnį laiką galimi skrandžio ir žarnyno negalavimai.

Šis vaistinis augalas yra vartojamas ir išoriškai. Pasak vaistininkės, didžiųjų dilgėlių šaknų nuoviras arba etanolinė ištrauka (tinktūra) apsaugo galvos odą ir gerina plaukų struktūrą.

Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos specialistės Lauros Bielskės, šie rinkimai – galimybė visuomenei išsamiau susipažinti su vaistiniais augalais, kuriuos gerai žinome, tačiau dažnai netaisyklingai vartojame. „Organizuojant rinkimus ir įvertinant augalus atsižvelgiama į jo paplitimą Lietuvoje, žinomumą visuomenei, saugumą, mokslinį ištirtumą ir istoriškumą. Įvertinus šiuos kriterijus komisija svarstė, kad lietuviškiausiu vaistiniu augalu galėtų tapti mažalapė liepa, didžioji dilgėlė, vaistinė ramunė, plačialapis gyslotis, kartusis kietis ir česnakas. Atsižvelgus į iškeltus kriterijus ir įvertinus šiandienes aktualijas išrinkta didžioji dilgėlė“, – sako konkurso organizatorė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos