vaistai.lt

Pirmosios pagalbos veiksmai galūnių sužalojimo atveju (796/0) 

Pirmosios pagalbos veiksmai galūnių sužalojimo atvejuGalūnių – rankų ar kojų sužalojimai yra gana dažnos traumos, tačiau jos retai kada kelia grėsmę gyvybei.

Šių sužalojimų gali būti įvairių: nuo nedidelių sumušimų ir mėlynių iki šlaunikaulio lūžio. Neatidėliotinai suteikta pagalba sumažina skausmą, padeda išvengti tolesnio pažeidimo ir ilgo neįgalumo. Jeigu sunku nustatyti galūnės sužalojimo pobūdį (išnirimas, panirimas, patempimas, sausgysgyslių plyšimas, lūžis), pagalbą teikite tokią, kaip lūžių atvejais. Jei yra žaizda, plačiai uždenkite ją tvarsčiu, jei ji kraujuoja – stabdykite kraujavimą. Šlaunikaulis yra gyvybei pavojingas sužalojimas, kurį nedelsiant reikia pradėti gydyti ligoninėje.

Galūnėms imobilizuoti naudojami trijų rūšių įtvarai:

  1. Minkštieji (rankšluostis, sulankstyta antklodė, pagalvėlė, trikampė skarelė, megztinis ir kt.).
  2. Kietieji (sulankstyti laikraščiai, žurnalai, lenta, skėtis ir kt.).
  3. Anatominiai (pvz., sužalota ranka imobilizuojama prie krūtinės ląstos, sužalota koja – prie sveikos).

Įtarus, kad galūnė sužalota, pirmiausia ją reikia imobilizuoti, tik paskui šaldyti pažeistą vietą, pakelti galūnę. Imobilizuoti galima tik tada, kai galite judinti nukentėjėlį nesukeldami jam skausmo.

Imobilizacijos eiga:

  1. Stenkitės išlaikyti sužalotą galūnę tokioje padėtyje, kokioje radote. Būtų gerai, kad kitas žmogus padėtų tai padaryti.
  2. Jei kraujuoja, plačiai uždenkite žaizdą tvarsčiu ar kitu audiniu (tik nepūkuota medžiaga). Spaudžiamuoju tvarsčiu stabdykite kraujavimą nepablogindami kraujotakos. Nespauskite išsikišusių kaulo dalių. Saugodami save, nepamirškite naudoti apsaugos priemonių.
  3. Po imobilizacijos patikrinkite, ar sužalota galūnė šilta, rausva, ar jutimai normalūs.
  4. Įtvarą dėkite taip, kad imobilizuoti sąnariai ar kaulai aukščiau ir žemiau sužalojimo vietos būtų įtvirtinti ir nejudėtų.
  5. Jeigu naudojate kietuosius įtvarus, nepamirškite padėti minkštų paklotų.
  6. Nedėkite įtvaro ant atviros žaizdos.
  7. Atpalaiduokite tvarstį, jei nukentėjėlis skundžiasi, kad galūnė tirpsta ar šąla.
  8. Pakelkite imobilizuotą galūnę, jeigu tai nesukelia nukentėjėliui nemalonių pojūčių.
  9. Po imobilizacijos uždėkite ledų maišelį ar kitą šaltą daiktą, kuris padės sumažinti skausmą ir tinimą.

Teikdami pirmąją pagalbą nukentėjėliui, kurio galūnė sužalota, stenkitės, kad sumažėtų skausmas ir galūnė nebūtų pažeista dar labiau. Padėkite nukentėjėliui rasti patogią padėtį, kurioje sumažėtų skausmas. Nuraminkite jį. Nepalikite nukentėjėlio vieno. Kol atvyks greitoji medicinos pagalba, stebėkite gyvybines funkcijas, odos spalvą, temperatūrą. Jei būklė blogėtų, būkite pasirengę teikti pagalbą.

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos