vaistai.lt

Graužikai – užkrečiamųjų ligų platintojai (272/0) 

Graužikai – užkrečiamųjų ligų platintojaiPavasario darbams į sodybas  atvykusius  daržininkus ir sodininkus, dažnai pasitinka ne tik nemalonus, nosį riečiantis kvapas, bet ir vaizdas – žiemą namuose šeimininkavo nekviesti svečiai – pelės ir žiurkės.

Lietuvoje  daugiausiai paplitę – paprastieji  ir  rudieji  pelėnai, pilkosios  ir  juodosios  žiurkės,  naminės, dirvinės ir geltonkaklės pelės.  Visur, kur tik yra graužikų, kyla ir užkrečiamųjų ligų pavojus.
 
Kaip tinkamai, saugiai atsikratyti graužikų ir dezinfekuoti sodybų patalpas, Jums pataria  Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau – ULAC) dezinfektologas Jonas Antanavičius.

  • Prieš patalpų dezinfekciją, gerai išvėdinkite patalpas;
  • Dezinfekuodami graužikų užterštus namus būtinai mūvėkite pirštines ir dėvėkite veido kaukę dengiančią nosį ir burną;
  • Daiktus, kurie neskalbiami ir neplaunami, išneškite į lauką ir keletą valandų  palikite saulėtoje vietoje;
  • Namų tekstilę iškalbkite karštame vandenyje arba išvirinkite;
  • Baldus ir kilimus išvalykite dezinfekuojančiu skysčiu;
  • Valydami namų grindis prieš tai jas pašlapinkite taip pat, nenaudokite dulkių siurblio, kad nuo žemės pakilusios dulkės kartu su užkratu nepatektų  į kvėpavimo takus, iššlavus grindis, išplaukite jas šiltu vandeniu su muilu ir išdezinfekuokite;
  • Jei valant patalpas radote graužikų išmatų, tas vietas dezinfekuokite specialiais dezinfekciniais tirpalais;
  • Rastus negyvus graužikus dezinfekuokite, įdėkite į plastikinį maišelį ir kuo toliau nuo namų užkaskite, ne mažiau, nei 0,5 m. gylio duobėje;
  • Baigę darbą, pirštines nuplaukite dezinfekuojančiu tirpalu ir išmeskite, rankas kruopščiai nuplaukite šiltu vandeniu su muilu ir dezinfekuokite.

Dažniausios graužikų platinamos ligos – hemoraginės karštinės su inkstų sindromu, jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė, salmoneliozė, tuliaremija ir kt. ligos, kurios žmogui gali būti perduotos įkandus,  įdrėskus ar liečiant graužikus bei kontaktuojant su jų seilėmis, šlapimu ir išmatomis. Bruceliozė, erkinis encefalitas, Laimo liga, listeriozė, pasiutligė ir kt. ligos žmogui gali būti perduotus per uodus, erkes, blusas bei kitus nariuotakojus, kurie maitinasi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis. Viso pasaulyje registruojamos 35 graužikų platinamos ligos.
 
Primename, tam, kad graužikai neužsiveistų būstuose reikia tinkamai sandarinti patalpas, prižiūrėti buitinių atliekų surinkimo vietas, šalinti atliekas, pasirūpinti teritorijos prie namų švara.
 
Graužikai naikinami autorizuotais biocidiniais produktais. Kasmet pristatoma ir autorizuojama naujų biocidinių produktų: pastų, granulių, grūdų ir kt. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti biocidinių produktų, gali būti naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės. Veterinarijos vaistinėse galite įsigyti ne profesionaliam graužikų naikinimui skirtų biocidinių produktų arba mechaninių priemonių (spąstų, gaudyklių, lipnių juostų suteptų klijais ir kt.).

Graužikų naikinimo paslaugą gali atlikti kenkėjų kontrolės įmonių specialistai, turintys licenciją šiai veiklai ir suteikiantys atliktų darbų garantiją. Jie parenka tinkamas chemines medžiagas, atsižvelgdami į patalpų pobūdį ir graužikų gausumą.
 
Daugiau informacijos apie graužikų ir kitų kenkėjų naikinimą rasite čia.

Graužikų platinamų ligų prevencijos ir naikinimo metodines rekomendacijas rasite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos