vaistai.lt

Prognozuojama, kad Pasaulyje gali ženkliai išaugti susirgimų tuberkulioze ir mirčių skaičius (174/0) 

Prognozuojama, kad Pasaulyje gali ženkliai išaugti susirgimų tuberkulioze ir mirčių skaičiusUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (toliau – ULAC) primena, kad kiekvienais metais, kovo 24 d. minime Pasaulinę Tuberkuliozės (toliau – TB) dieną. Šių metų dienos minėjimo tema – „Laikas bėga“. Pasirinkta tema siekiama atkreipti visuomenės ir sveikatos apsaugos specialistų dėmesį į laiko stoką, kovojant su šia pavojinga liga, ypatingai pasaulinės COVID-19 pandemijos metu, iškilo didelis pavojus TB rodiklių mažinimo pažangai.
 
Vienas iš svarbiausių  įsipareigojimų kovojant su TB – sumažinti ligos atvejų ir mirčių rodiklius:

Iki 2030 m.  80 proc. sumažinti naujų TB atvejų ir atkryčių rodiklį 100 tūkst. gyventojų, lyginant su 2015 metais.

Iki 2030 m.  90 proc. sumažinti mirčių nuo TB atvejų skaičių, lyginant su 2015 metais.

Remiantis atliktais skaičiavimais, dėl COVID-19 pandemijos, 2020–2025 m., gali  išaugti TB atvejų ir mirčių skaičius – papildomai 6,3 mln. TB atvejų ir 1,4 mln. mirčių.  Prognozuojama, kad 2021 m. pasaulyje TB susirgimų ir mirčių skaičius išaugs iki 2013–2016 m., pasiekto lygio – tai reiškia, 5–8 metų nesėkmę kovoje su šia liga.

Lietuvoje 2019 m. registruoti 1006 nauji TB atvejai ir atkryčiai, rodiklis siekė 36 atv./100 tūkst. gyventojų, registruotos 56 mirtys.
 
TB išlieka viena daugiausiai gyvybių nusinešančiu ligų pasaulyje. Kiekvienais metais miršta beveik 4 tūkstančiai žmonių, 28 tūkstančiai suserga.
 
ULAC specialistai primena – Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas TB, rekomenduoja skiepyti BCG vakcina vaikus kaip galima greičiau po gimimo.

Skiepijant kūdikius kuo jaunesniame amžiuje, juos galima apsaugoti nuo susirgimų itin sunkiomis TB formomis, tačiau skiepijimai BCG vakcina neturi esminės įtakos sustabdant TB plitimą gyventojų tarpe. Lietuvoje nuo tuberkuliozės skiepijami naujagimiai 2-3 dieną po gimimo.
 
Svarbu pažymėti, kad tik ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, bet ir užkirsti kelią infekcijos plitimui visuomenėje.
 
Siekiant sumažinti užsikrėtimo TB mikobakterijomis riziką, ULAC medikai rekomenduoja:

  • vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju TB;
  • sergančiajam TB laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis  servetėlėmis, o panaudotas servetėles išmesti į šiukšliadėžę;
  • dažnai vėdinti ir valyti patalpas;
  • kuo dažniau plauti rankas.

Kviečiame pažiūrėti ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus visuomenės sveikatos specialistės Joanos Korabliovienės parengtas video paskaitas:

https://www.youtube.com/watch?v=XKEBgg-NtNQ

https://www.youtube.com/watch?v=9H0jpOKXlpE

Daugiau patarimų gyventojams apie TB profilaktikos priemones galite rasti ULAC  tinklapyje.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos