vaistai.lt

Poliomielitas – vis dar didelį pavojų kelianti liga (218/0) 

Poliomielitas – vis dar didelį pavojų kelianti ligaDidžiausi laimėjimai visuomenės sveikatos srityje, ne tik raupų išnaikinimas pasaulyje, bet ir 2002 m. Europos regiono, kaip „laisvo“ nuo poliomielito sukėlėjo, sertifikavimas. Nuo tų metų Europos regione (bei Lietuvoje) neregistruota šio susirgimo atvejų. Dar vienas laimėjimas įvyko pernai, kai Afrikos regioninė sertifikavimo komisija paskelbė, kad Nigerija ir visas Afrikos regionas – „laisvas“ nuo poliomielito sukėlėjo.
 
Deja, Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) duomenimis, laukinio poliomielito viruso sukelti susirgimai vis dar registruojami dvejose endeminėse poliomielito teritorijose, esančiose pietryčių Azijos regione – Afganistano ir Pakistano Islamo Respublikose (1 pav).

1 pav. Poliomielito atvejai pasaulyje 2020 m.

1 pav. Poliomielito atvejai pasaulyje 2020 m.

Pernai pasaulyje užregistruota penktadaliu mažiau susirgimų poliomielitu, kuriuos sukėlė 1 tipo laukinio poliomielito virusas, lyginant su užpernai (2019 m.) tuo pačiu laikotarpiu – atitinkamai 140 ir 176 atvejai. Daugiausia susirgimų registruota Pakistano Islamo Respublikoje (84 atvejai). Afganistano Islamo Respublikoje užregistruoti – 56 laukinio poliomielito viruso sukelti atvejai.
 
PSO Poliomielito Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių ekstremalių situacijų komitetas teigia, kad poliomielito likvidavimo planams neigiamą įtaką daro COVID-19 pandemija.
 
Pasak PSO ekspertų, kol poliomielito viruso cirkuliacija pasaulyje nėra sustabdyta, visos šalys turi išlikti budrios dėl įvežtinės poliomielito rizikos. Valstybėms narėms rekomenduojama, norint išlikti „laisva“ nuo poliomielito šalimi, svarbu išlaikyti dideles skiepijimo nuo poliomielito aprėptis bei užtikrinti imigrantų bei tranzitu keliaujančių asmenų iš endeminių šalių bei vietinių gyventojų, vykstančių į endemines teritorijas, skiepijimus.
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad poliomielitas – ūmi virusinė liga, kuria sergant dėl nugaros smegenų pažeidimo išsivysto vangūs paralyžiai. Didžiausią riziką sirgti turi neskiepyti nuo poliomielito vaikai iki 5 metų amžiaus. Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) duomenimis, 1 iš 200 poliomielitu susirgusiam asmeniui pasireiškia paralyžius, o iš jų 5–10 proc. dėl šios priežasties miršta. Infekcijos šaltinis – užsikrėtęs žmogus, kuris  gali užkrėsti praktiškai visus asmenis, su kuriais jis kontaktuoja, ypatingai kai yra blogos sanitarinės ir higieninės sąlygos – liga plinta per maistą, vandenį ir nešvarias rankas.
 
Atkreipiame dėmesį, kad susirgus poliomielitu specifinio gydymo nėra (antivirusiniai vaistai poliomielito viruso neveikia), o veiksmingiausia prevencijos priemonė nuo šio susirgimo – skiepai. Lietuvoje skiepijama tik inaktyvinta poliomielito vakcina. Vadovaujantis LR Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi, nuo poliomielito skiepijami 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn. ir 6–7 m. amžiaus vaikai. Persirgus ar pasiskiepijus susidaro specifinis ilgalaikis imunitetas.
 
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, skiepai nuo poliomielito įtraukti į 30 Europos Sąjungos ir Europos ekonominių erdvių šalių nacionalinius skiepijimo kalendorius, įskaitant ir Jungtinę Karalystę.
 
Taip pat norime atkreipti ir keliautojų dėmesį, nors Europos regiono šalyse poliomielito viruso įvežimo ir išplitimo rizika vertinama kaip itin maža, tačiau planuojantiems vykti į poliomielito endemines šalis,  rekomenduojame prieš kelionę pasiskiepyti viena poliomielito vakcinos doze.
 
Primename – nors LR Vyriausybės sprendimu  šalyje įvestas karantino režimas – planinė vaikų ir suaugusiųjų vakcinacija gydymo įstaigose vykdoma nepertraukiamai.

 

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos