vaistai.lt

Gydytojos moterims: savimi rūpintis būtina ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus (226/0) 

Gydytojos moterims: savimi rūpintis būtina ne tik iš išorės, bet ir iš vidausRutinos spąstuose moterims neretai pritrunka laiko ne tik sveikatingumui, bet ir, svarbiausia,  sveikatinimuisi – profilaktinėms patikroms. Moterų gydytojos Inga Rudzikienė ir Rūta Briedienė atkreipia dėmesį į ankstyvosios diagnostikos svarbą, kadangi  tai vienas efektyviausių būdų kovoje su sveikatai ir net gyvybei pavojingomis ligomis.

Švietimas apie lytinės sveikatos svarbą – nuo ankstyvos paauglystės

Pasak „Affidea Lietuva“ gydytojos akušerės-ginekologės Irenos Rudzikienės, vienas svarbiausių kokybiško moters gyvenimo veiksnių yra lytinė sveikata, tačiau nedaugelis moterų ja rūpinasi tinkamai. Nors ginekologinių susirgimų gali pasitaikyti bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu, moterys profilaktinę patikrą atlikti ryžtasi vos kelis kartus gyvenime.

„Statistika rodo, jog pirmųjų lytinių santykių pradžia Lietuvoje yra maždaug nuo 15 metų, tad apie reguliarių vizitų pas ginekologą svarbą su merginomis reikia pradėti kalbėti dar nuo ankstyvos paauglystės. Tai yra pagrindas įgūdžių visumos, kuriais vadovausis jau ir suaugusi moteris“, – sako akušerė-ginekologė.  

Anot gydytojos, apsilankyti pas ginekologą tiek lytiškai aktyvioms paauglėms, tiek jau suaugusioms moterims, net ir nejaučiant jokių nusiskundimų, rekomenduojama bent kartą metuose. Vėliau profilaktinės patikros, jei moteris yra sveika, galėtų būti atliekamos kas dvejus metus.

Profilaktiniai tyrimai gali padėti išsaugoti gyvybę

Kaip teigia I. Rudzikienė, apžiūros ant ginekologinės kėdės metu ne visuomet pavyksta tiksliai nustatyti tokius sudėtingus darinius, kaip gimdos miomos, polipai, kiaušidžių cistos. Kad diagnozė būtų tikslesnė, moterims rekomenduojama atlikti specializuotus profilaktinius tyrimus, kurių paketą sudaro kelios skirtingos medicininės patikros.

„Siekiant nuodugniai ištirti moters organizmą, vien tik akušerio-ginekologo konsultacijos gali nepakakti. Būtina intravaginalinė echoskopija bei skystųjų terpių gimdos kaklelio citologinis tyrimas, kuris yra žymiai tikslesnis, nei įprastinis gimdos kaklelio citologinis (PAP) tyrimas. Pastarųjų ištyrimų pagalba papildomai galima nustatyti ir žmogaus papilomos virusą bei lytiškai plintančių ligų sukėlėjus“, ¬– teigia akušerė-ginekologė, pridurdama, jog tik reguliarūs apsilankymai pas ginekologą leidžia ne tik aptikti pirmąsias ligų užuomazgas, bet ir užbėgti už akių sudėtingoms sveikatos problemoms.

Vien stebėjimo nepakanka

Akušerei-ginekologei antrina ir krūtų ligų diagnostikoje besispecializuojanti gydytoja radiologė R. Briedienė. Anot jos, moterys proporcingai dėmesį skirti turėtų ir krūtų ligų profilaktikai, atliekant profilaktinius tyrimus pas savo srities specialistus bei tiriantis instrumentiniais tyrimais.

„Vien savo kūno stebėjimu ar savityra pasikliauti nevertėtų. Užčiuopiamas gumbelis ar plika akimi matomi pakitimai, tokie kaip spenelio pokyčiai, išskyros, padidėję pažastų limfmazgiai bei guzelių ar kitų užčiuopiamų sukietėjimų krūtyje atsiradimas gali grėsmingai pranašauti apie jau progresavusią ligą“, – aiškina gydytoja radiologė.

Pasak specialistės, siekiant laiku atpažinti ir nustatyti galimą ligos progresavimą, kasmet atlikti profilaktines patikras yra rekomenduojama taipogi visų amžiaus grupių moterims: „Nors pastebima, kad krūties vėžiu dažniausiai serga 40–60 metų amžiaus grupės moterys, ši onkologinė liga neaplenkia ir jaunesnių. Pradėti tikrintis būtina jau nuo 25-erių metų.“

Tyrimų svarba – nenuginčijama

R. Briedienė ragina visas moteris be išimties rūpintis savo krūtų sveikata, skiriant laiko profilaktinėms patikroms. Pastarosios turi itin didelę reikšmę moterims, kurios turi gausų krūtų liaukinį audinį, mat šiuo atveju  įprastiniai mamogramos patikros procesai ne visada gali parodyti tikruosius rezultatus.

„Daugumos moterų iki penkiasdešimties metų amžiaus krūtų liaukinis audinys yra gausus. Šis faktas neretai gali sutrikdyti atlikti įprastinį mamogramos patikros procesą, kadangi remiantis tik pastarojo tyrimo rezultatais, vėžys gali likti taip ir nepastebėtas. Atliekant nuodugnesnius ar netgi automatizuotus tyrimus, tokius kaip ABUS, krūties audiniai apžiūrimi ne tik standartizuotai, nepraleidžiant atskirų krūties audinio sričių, bet ir efektyviai bei ilgai netrunkant. Greitas tyrimo atlikimas – ypač svarbus elementas toms moterims, kurios baiminasi ilgo, varginančio ir skausmingo proceso eigos“, – teigia R. Briedienė papildydama, jog šis tyrimas yra tinkamas ir moterims, turinčioms krūtų implantus.

Anot gydytojos radiologės, profilaktiniai tyrimai kiekvienos, savo sveikata besirūpinančios, moters gyvenime turi užimti prioritetinę vietą: „Savo krūtų būkle rūpintis atliekant profilaktinius tyrimus rekomenduojama prieš pradedant naudoti hormonų terapiją, hormonines spirales, planuojant nėštumą ar dirbtinį apvaisinimą, krūtų rekonstrukcijos bei augmentacijos implantais operacijas. Užsirašyti vizitui pas savo gydytoją radiologą bei atlikti profilaktinius tyrimus rekomenduojama kasmet, net ir toms moterims, kurios nejaučia pašalinių simptomų.“

 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos