vaistai.lt

Nauja skiltis nacionalinėje psichikos sveikatos svetainėje – į pagalbą susidūrus su artimo žmogaus priklausomybės liga (293/0) 

Nauja skiltis nacionalinėje psichikos sveikatos svetainėje – į pagalbą susidūrus su artimo žmogaus priklausomybės ligaSveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su programa „Kurk Lietuvai“ bei priklausomybės ligų ekspertais pristato parengtą naują http://www.pagalbasau.lt/ svetainės skiltį, skirtą priklausomų nuo alkoholio asmenų artimiesiems: vaikams, sutuoktiniams ir partneriams, tėvams, norintiems padėti savo vartojančiam paaugliui, draugui, tėvui ir kitam artimajam, bei susiduriantiems su priklausomybės artimoje aplinkoje pasekmėmis.

„Priklausomybės nuo alkoholio poveikis artimiesiems yra ypač aktuali problema Lietuvoje – net 35 proc. vaikų gyvena nesaikingai alkoholį vartojančiose šeimose, o, pasak psichologų, kiekvienas nuo alkoholio priklausomas asmuo paveikia vidutiniškai dar apie 4–8 žmones savo aplinkoje. Ko gero, Lietuvoje yra nedaug žmonių, kurie nėra susidūrę su artimo asmens priklausomybe“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas.

2018 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atlikto tyrimo duomenimis, beveik ketvirtadalis asmenų, vaikystėje susidūrusių su alkoholio priklausomybe šeimoje, nesulaukė pagalbos, kuri jiems buvo reikalinga, o pagalbos sulaukusieji ją gavo ne iš specialistų, bet iš savo artimųjų rato. Tai atspindi poreikį ne tik didinti pagalbos paslaugų artimiesiems prieinamumą Lietuvoje, bet ir informacijos šia tema sklaidos svarbą.

Pagalbasau.lt svetainės skiltyje, skirtoje priklausomų asmenų artimiesiems, pateikiama ekspertų patikrinta informacija padės geriau suprasti priklausomybės požymius, jos poveikį vartojančiam asmeniui ir visiems šeimos nariams.

Pagrindinės aptariamos temos – emocinis ir fizinis priklausomybės poveikis aplinkiniams, geriau žinomas kaip kopriklausomybė. Skiltyje pateikta praktiniais patarimais grįsta medžiaga, moksliniai faktai apie alkoholio poveikį sau ir kitiems bei kaip rasti pagalbą tiek vartojančiam asmeniui, tiek jo artimiesiems. Tinklalapyje taip pat pateikiamas pagalbos žemėlapis, pagalbą teikiančių įstaigų kontaktiniai duomenys ir paslaugos.

Iki šiol priklausomybių ar žalingo vartojimo intervencijose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas priklausomybe sergančiam asmeniui, o artimiesiems informacija ir paslaugos yra vis dar sunkiai prieinamos ir teikiamos fragmentuotai. Dėl to vieninga informacija Pagalbasau.lt svetainėje yra ypač svarbus žingsnis, didinant pagalbos artimiesiems prieinamumą ir šių asmenų informuotumą jiems aktualiais klausimais.

2020 m. startavusi psichologinės pagalbos platforma Pagalbasau.lt jau pasiekė 60 tūkst. žmonių – šioje internetinėje platformoje šalies gyventojai gali ne tik rasti informaciją jiems rūpimais įvairiais su psichikos sveikata susijusiais klausimais, bet taip pat ir sužinoti, kur ir kaip gauti reikiamas pagalbos paslaugas.

Artimiausiu metu Vilniaus regione bus išbandomos kognityvinės elgesio terapijos principu grįstos pagalbos paslaugos priklausomų asmenų artimiesiems. Numatoma diegti užsienio šalyse pripažintą, įrodymais grįstą terapinę intervenciją CRAFT (angl. Community Reinforcement and Family Training), kuri padės gerinti artimųjų emocinę būklę ir per bendravimo su priklausomu žmogumi įgūdžių lavinimą, skatinti priklausomą asmenį kreiptis dėl gydymo.

Paslaugą numatoma teikti grupinių ir individualių terapinių sesijų metu psichikos sveikatos centruose bei visuomenės sveikatos biuruose. Išbandžius paslaugas Vilniaus regione, vėliau numatoma paslaugas išplėtoti nacionaliniu mastu.

Kviečiame sekti mūsų naujienas dėl terapinio metodo CRAFT pilotinio įgyvendinimo Vilniuje, o naują Pagalbasau.lt svetainės skiltį priklausomų asmenų artimiesiems rasite čia.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos