vaistai.lt

Ar įmanoma persimiegoti? Per daug miego - didina mirties riziką? Štai ką apie tai sako mokslininkai (212/0) 

Ar įmanoma persimiegoti? Per daug miego - didina mirties riziką? Štai ką apie tai sako mokslininkaiDažnam iš mūsų kartais trūksta miego. Kartais tiesiog kamuoja nemiga, kartais turime per daug darbų, kartais - per daug pramogų, o kartais dėl to kaltos visai kitos priežastys. O ar gali būti atvirkščiai - ar įmanoma miegoti per ilgai?

Žinoma, sakysite, kad įmanoma - jei jums 8 valandą ryte reikia būti darbe, o pabudote jau po 9-os, vadinasi, miegojote per ilgai. Bet kalbame ne apie tai - kalbame apie poveikį sveikatai.

Sciencealert.com to paklausė mokslininkų, bet tiesaus atsakymo negavo.

Mokslininkė Jo Caldwell teigia, kad yra nemažai tyrimų, rodančių, kad ilgas miegas (suaugusiems žmonėms - 8 ir daugiau valandų per parą) yra siejamas su išaugusia mirties rizika. Tiesa, šie duomenys yra iš stebėjimų, o ne eksperimentų. Tai yra, jie rodo, kad tie žmonės, kurie dažnai miega ilgiau, miršta jaunesni, bet tai gali būti susiję su kitais pasirinkimais. Caldwell teigia, kad tie žmonės, kurie dažnai ilgiau miega, dažnai taip pat yra mažiau fiziškai aktyvūs, nesilaiko sveikos dietos.

Kita vertus, kaip pažymi Stenfordo universiteto mokslininkė Jamie Zeitzer, gali būti, kad žmonės, kurie ir taip nėra sveiki, miega ilgiau. Kitaip tariant, ilgesnė miego trukmė yra ne sveikatos problemų priežastis, o pasekmė.

Tuo tarpu Harvardo universiteto mokslininkė Monika Haack teigia, kad ilgesnis miegas yra siejamas su žemesniu kraujo spaudimu, geresniu skausmo ir insulino toleravimu. Pasak jos, per trumpas miegas yra gerokai dažnesnė problema, sukelianti aiškius, lengvai su miegu susiejamus sveikatos sutrikimus. Labai tikėtina, kad jums miego trūksta, todėl pailginę jo trukmę jausitės geriau ir gyvensite ilgiau.

Tai kiek miego mums reikia?
 
Vieni skubės atsakyti, kad teisingas miego laikas - 7-8 valandos. Mokslininkai ne visada sutinka su tokia rekomendacija, bet dauguma žmonių per trumpesnį laiką neišsimiegos.

Jums reikia miegoti tiek laiko, kiek prašo jūsų organizmas. Jei galite gerai, kokybiškai funkcionuoti visą dieną (ypač po maisto) ir jaučiatės gerai, tikriausiai miegate pakankamai ilgai. Tačiau jei ryte jums sunku imtis darbo ar vakare vis anksčiau norite miegoti, jums tiesiog trūksta miego.

Mokslininkai mano, kad persimiegoti jums nepavyks. Greičiausiai jūs natūraliai pabusite ir greitai norėsite keltis iš lovos. Tačiau jei pastebėjote, kad jums reikia vis daugiau miego, paminėkite tai savo gydytojui.

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos