vaistai.lt

Jūsų smegenys turi daugiau bendro su sėklidėmis nei manote (552/0) 

Jūsų smegenys turi daugiau bendro su sėklidėmis nei manoteKad ir kokios išsivysčiusios ir funkcionalios būtų mūsų smegenys, jos turi ryšių su sėklidėmis. Tiesą sakant, jos yra šiek tiek panašios.

Mokslininkai palygino baltymus skirtinguose žmogaus kūno audiniuose. Tyrimas apėmė ne tik smegenis ir sėklides, bet ir širdį, kiaušides, prostatą, inkstus ir kai kuriuos kitus organus. Smegenyse mokslininkai suskaičiavo 14315 skirtingų baltymų, sėklidėse - 15687. Ir štai čia yra įdomus faktas - 13442 baltymai yra aptinkami ir sėklidėse, ir smegenyse.

Ir neskubėkite sakyti, kad tikriausiai visi mūsų kūno baltymai yra panašūs. Joks kitas organas savo baltymais nėra toks panašus į smegenis kaip sėklidės. Mokslininkai teigia, kad smegenų ir sėklidžių audiniai yra panašiausi mūsų kūne.

Tai, beje, rodo ir genai - smegenys bei sėklidės yra panašiausi ir genų išraiška. Tiesą sakant, sėklidės ir smegenys yra panašios ir savo vidine struktūra. Smegenyse neuronai turi glijos ląstelių atramą, o sėklidžių ląstelės naudoja Sertolio ląsteles. Tiek glijos, tiek Sertolio ląstelės išskiria laktatą, kuris aplinkinėms audinio ląstelėms tampa energijos šaltiniu. Esate girdėję apie kraujo-smegenų barjerą, kurį labai sunku įveikti vaistams? Sėklidės  irgi turi panašų barjerą. Taip pat ir daug panašių receptorių bei ląstelių lygio procesų.
 
Kaip tai nutiko? Na, mokslininkai mano, kad smegenis ir sėklides formavo labai panašūs evoliucijos procesai. Jei tas pats audinys tinka skirtingoms funkcijoms, kam kūnui auginti kelis skirtingus specializuotus audinius?

Tikriausiai jums kilo vienas klausimas, į kurį mokslininkai atsakytų labai greitai - taip, moterų smegenys irgi yra panašios į sėklides.

 

Parengta pagal: 
Brain and testis: more alike than previously thought?
 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos