vaistai.lt

Galimybės ribotos, bet kasmet sutartinės sumos auga ir skiriama papildomų lėšų (307/0) 

Galimybės ribotos, bet kasmet sutartinės sumos auga ir skiriama papildomų lėšųIlgos eilės gydymo įstaigose ir situacijos, kai dėl to apdraustieji turi mokėti už medicinos paslaugas, apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, yra opi problema, kuriai Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) skiria daug dėmesio. Sudarant sutartis su gydymo įstaigomis visada ieškoma galimybių pagal teisės aktus iš turimo biudžeto maksimaliai finansuoti reikalingas paslaugas, kai to negana – skirti papildomų lėšų.   

Vilniaus TLK supranta susirūpinimą dėl eilių ir mokamų paslaugų, kurias gyventojai renkasi norėdami greičiau patekti pas gydytoją, vienoje didžiausių Vilniaus gydymo įstaigų – VšĮ Antakalnio poliklinikoje. Džiugina poliklinikos augimas, specialistų skaičius ir jų kvalifikacija, teikiamų medicinos paslaugų įvairovė. Poliklinikos pacientų gausa rodo, kad jiems tai reikalinga, patrauklu, ir Vilniaus TLK sudarydama sutartis su šia įstaiga į tai atsižvelgia.

Kasmet pasirašant sutartis su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, įskaitant VšĮ Antakalnio polikliniką, teritorinė ligonių kasa preciziškai vertina medicinos paslaugų reikmes ir sutartines sumas visoms įstaigoms apskaičiuoja griežtai vadovaudamasi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka. Atkreiptinas dėmesys, kad VšĮ Antakalnio poliklinikai skiriamos sutartinės sumos buvo didinamos kasmet: 2018 m. – 7,9 proc., 2019 m. – 25,6 proc., 2020 m. – 17 proc., 2021 m. – 15,1 proc. Per pastaruosius penkerius metus iš viso sutartinių lėšų suma išaugo 8,5 mln. Eur (82,6 proc.).

Teisės aktai teritorinei ligonių kasai suteikia galimybę atsižvelgti į išskirtinius gydymo įstaigų poreikius  minimalia apimtimi – tam tikslui pasirašant sutartis derybų metu paskirstoma tik iki 1,5 proc. biudžeto lėšų. Tokiu būdu, atsižvelgiant į VšĮ Antakalnio poliklinikos akcentuojamą įstaigos veiklos specifiką, papildomų pinigų šiai poliklinikai taip pat skirta kasmet: 2017 m. – 240 tūkst. Eur, 2018 m. – 280 tūkst. Eur, 2019 m. – 248,5 tūkst. Eur, 2020 m. – 210 tūkst. Eur, 2021 m. – 210 tūkst. Eur. Taigi per pastaruosius penkerius metus poliklinikai papildomai skirta suma perkopė 1 mln. eurų.

Suprantamas pageidavimas visada gauti finansavimą, atitinkantį visus stiprios ir daug pacientų turinčios gydymo įstaigos reikmes. Kita vertus, teritorinė ligonių kasa negali viršyti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms skirto biudžeto, kuris, deja, ne visada visus poreikius gali patenkinti. Visgi įstaigų siekis yra bendras – užtikrinti kokybiškas medicinos paslaugas ir kuo didesnį jų prieinamumą. Tokiais atvejais daugiausia optimalių sprendimų priimama bendradarbiaujant, o sutartinių sumų didinimo ir papildomų lėšų skyrimo faktai rodo, kad toks bendradarbiavimas vyksta.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos