vaistai.lt

ES atkreipia gamintojų dėmesį į naudojamus maisto priedus (424/0) 

ES atkreipia gamintojų dėmesį į naudojamus maisto priedusEuropos Komisija informuoja apie ES rinkoje nustatomus maisto produktus, kurių gamybai buvo panaudotas neautorizuotas pesticidas, etileno oksidas. Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje (RASFF) pasirodė pranešimų apie nesaugias partijas iš trečiųjų šalių. Ši informacija buvo perduota mūsų šalies maisto importuotojams, gamintojams bei pardavėjams su raginamu stiprinti savikontrolę bei dar atidžiau rinktis tiekėjus.

Pasak maisto saugos specialistų, kylant net ir mažiausiam įtarimui, kad maiste gali būti viršytas etileno oksido kiekis arba maisto gamybai buvo panaudota etileno oksidu užteršta žaliava, apie tai būtina pranešti VMVT ir sustabdyti įtartino maisto gamybą bei prekybą, atlikti gamyboje naudojamų žaliavų laboratorinius tyrimus.

ES lygmeniu priimtas sprendimas, jog siekiant užtikrinti aukštą sveikatos apsaugos lygį, maisto ar pašarų tvarkymo subjektai, tiekę etileno oksidu užterštus maisto produktus ar žaliavas jų gamybai ES rinkai, kontroliuojant nacionalinėms kompetentingoms institucijoms, turi pašalinti tokią produkciją iš ES rinkos.

Dėl to VMVT jau kreipėsi į Lietuvos maisto gamybos, perdirbimo ir prekybos įmonių asociacijas, perduodama Europos Komisijos išsakytą būtinybę griežtinti maisto produktų sudėties kontrolę.

Taip pat labai svarbu sustiprinti procedūrų, kurios pagrįstos rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų sistema, įgyvendinimą ir atkreipti dėmesį dėl įmonėse taikomų veiksmų rizikai, susijusiai su maisto tarša etileno oksidu, mažinti / valdyti. VMVT rekomenduoja ypatingą dėmesį atkreipti į galimą žaliavų, gaunamų iš trečiųjų šalių, taršą minėta chemine medžiaga bei taikyti atitinkamas priemones maisto produktų saugai užtikrinti.

Etileno oksido viršijimas daugiausia aptinkamas sezamo sėklose, prieskoniuose, riešutuose, maisto papilduose, maisto priede E410 (saldžiųjų ceratonijų dervoje) ir kt. Minėtas maisto priedas E410, kaip tirštiklis arba stabilizatorius, daugiausia yra naudojamas mėsos, pieno, perdirbtų grūdinių, specialios paskirties maisto produktuose ir jų gamyboje. Maisto priede etileno oksido negali būti daugiau nei 0,1 mg/kg.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos