vaistai.lt

Įsibėgėja sezoninė prekyba šviežiomis daržovėmis (228/0) 

Įsibėgėja sezoninė prekyba šviežiomis daržovėmisKartu su vasara įsibėgėja ir šviežių daržovių prekybos sezonas. Artėjant rudeniui – derliaus nuėmimo metui – šviežių daržovių patiekiama vis daugiau. Šių gėrybių augintojai ir nuolatiniai prekiautojai laikinosios prekybos vietose, kioskuose, specialiai pritaikytuose automobiliuose ar prekyvietėse šalia prekybos centrų jų siūlo vis daugiau ir įvairesnių. Lietuvoje galima įsigyti ne tik vietinių augintojų produkcijos, bet ir atvežtinės. Vietas, kuriose leidžiama prekiauti šviežiomis daržovėmis, nustato savivaldybės. O Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patikrinimų metu įvertina, ar lauko prekybos taškuose palaikoma tinkama švara, išvengta taršos, nėra gyvūnų ir kenkėjų. Prekybos vietai taip pat keliami reikalavimai, kad tiesioginiai saulės spinduliai nepatektų ant produktų, prekybos teritorija būtų tvarkinga.

„Maisto sauga ir kokybė visada buvo ir yra didžiausias mūsų, kaip kontroliuojančios ir patariančios institucijos, prioritetas. VMVT inspektoriai nuolat tikrina prekybos vietas, kuriose prekiaujama šviežiomis daržovėmis, vertindami ar prekiaujama kokybiška produkcija bei atrinkdami mėginius jų saugos rodikliams ištirti. Vykdant augalinio maisto stebėseną šiemet jau atrinkti ir ištirti 97 tiek pirminių gamintojų, tiek ir importuotų iš ES ar trečiųjų šalių daržovių mėginiai (agurkų, pomidorų, salotų, šparagų, morkų ir kt.). Nustatytas tik vienas atvejis, kai pesticidų likučių kiekiai pomidoruose viršijo didžiausias leistinas normas“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Akvilė Sapronaitė.

Apie prekybą

Pasak specialistės, svarbu ir tai, kad sauga bei higiena būtų užtikrinama kiekviename maisto gamybos etape. Daržovių auginimas apima daug veiklų, ypač jei ūkis ne tik augina ir iškart parduoda, bet dar ir plauna, fasuoja, transportuoja derlių. Ne mažiau svarbu įsivertinti aplinką –ar daržovės tinkamai apsaugotos nuo išorinės taršos, koks vanduo naudojamas laistymui, ar tinkamai paruoštos organinės trąšos.

Be to, atkreiptinas dėmesys, kad maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės turi būti švarios, tinkamai prižiūrimos, kad maisto produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo, palaikoma pastovi temperatūra, o daržovės parenkamos pakankamai prinokusios, kad į paskirties vietą būtų pristatytos tinkamos būklės. Todėl ilgiau transportuojant daržoves, verta rinktis tinkamas gabenimui veisles.

Pardavėjas turi užtikrinti, kad jo parduodamos prekės būtų saugios ir kokybiškos. Tokių daržovių, kurios turi akivaizdžių kokybės pažeidimų, pardavinėti negalima. Svarbu, kad vartotojams siūlomos šviežios gėrybės būtų nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Prekiautojai taip pat turi laikytis asmens higienos reikalavimų – dėvėti švarius rūbus, nevykdyti prekybos, jei serga užkrečiamosiomis ligomis, saugoti daržoves nuo galimos taršos – lietaus, dulkių ir panašiai.

Apie vartojimą

„Vartotojui pirmiausia patariame daržoves nuplauti, nes ant jų paviršiaus gali būti sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Plauti rekomenduojama po tekančiu vandeniu ir stipriai patrinti, kad pasišalintų prikibęs purvas ir paviršiuje esantys mikroorganizmai. Daržoves su žievele arba kieta odele galima patrinti specialiu šepetuku“, – pataria VMVT inspektorė.

Specialistų teigimu, norint ilgiau išlaikyti daržoves šviežias, reikia atkreipti dėmesį į jų rūšį – būtent tai lemia šių gėrybių laikymo sąlygas. Pavyzdžiui pomidorai – jautrūs šalčiui, dėl to pasikeičia jų skonis, todėl šaldytuve jų laikyti nepatartina. Jie noksta šilumoje ir turėtų būti suvartoti per kelias dienas nuo įsigijimo. Daugelio prieskoninių žolelių ir lapinių augalų, pavyzdžiui, bazilikų, taip pat svogūnų, česnakų bei agurkų taip pat nepatartina laikyti šaldytuve. Šaldytuve reikėtų laikyti morkas, kopūstus, brokolius, šparagines pupeles, burokėlius – šios daržovės puikiai išlaiko šviežumą, jei yra laikomos žemoje temperatūroje. Bulves, svogūnus, česnakus reikėtų laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos