vaistai.lt

Vakarėlių narkotikas ir arklių raminamieji dabar gali būti naudojami kaip labai greiti vaistai nuo depresijos (6086/0) 

Vakarėlių narkotikas ir arklių raminamieji dabar gali būti naudojami kaip labai greiti vaistai nuo depresijosAntidepresantai yra efektyviausias vaistas kovoti su depresijos simptomais. Tačiau dauguma jų turi būti vartojami kelias savaites, kad pagerėjimas būtų jaučiamas. Todėl net sunku patikėti, kad labai greitas vaistas nuo depresijos gali suveikti per 24 valandas.

Ketaminas, anksčiau naudotas kaip arklių raminamieji ir vakarėlių narkotikas, dabar vis labiau domina mokslininkus. Naujas tyrimas atskleidė, kad ketaminas labai greitai gali deaktyvuoti vieną neurotransmiterį ir taip pažaboti depresijos simptomus.

Aukštas glutamo rūgšties lygis yra siejamas su stresu, depresija, notaikos sutrikimais. Kaip rodo ankstesni tyrimai, ketaminas padeda reguliuoti glutamo rūgšties poveikį, blokuodamas tam tikrus receptorius smegenyse.

Dabar mokslininkai pelėms leido ketamino ir (2R,6R)-HNK - vieno iš ketamino metabolitų. Dėl to pelių smegenyse greitai nukrito glutamo rūgšties lygis, netrukus pranyko depresijos simptomai. Vos po 30 minučių glutamo rūgšties lygis gyvūnų smegenyse buvo žemesnis. Mokslininkai teigia, kad ketaminas vos per 24 valandas gali pašalinti depresijos simptomus ir tai tikriausiai būtų pastebima ir žmonėse, nors tam reikėtų papildomų tyrimų.

Tačiau ketaminas taip naudojamas nebus, nes jis sukelia haliucinacijas. Tačiau mokslininkai tiki, kad išsiaiškinę mechanizmą galėtų sukurti labai efektyvią terapiją. Greitas depresijos simptomų panaikinimas padėtų žmonėms, kamuojamiems staigaus depresijos paūmėjimo. Tokie vaistai gelbėtų gyvybes.

Ketaminas nėra tik arklių raminamieji ar vakarėlių narkotikas. Vietnamo karo metu ketaminas buvo naudojamas kaip anestetikas, ypač operuojant sužeistus karius.

 

Parengta pagal:
Ketamine decreases neuronally released glutamate via retrograde stimulation of presynaptic adenosine A1 receptors

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos