vaistai.lt

Kaip rūpintis savo nagais, kad jie augtų sveiki, stiprūs ir gražūs? (1369/0) 

Kaip rūpintis savo nagais, kad jie augtų sveiki, stiprūs ir gražūs?Jokių skilinėjimų, mikroįtrūkimų, pažeistų ir kraujuojančių odelių, sluoksniavimosi. Šviesiai rožinės spalvos, baltais galiukais, tvirti ir lygiu paviršiumi – taip atrodo sveiki nagai. Deja, bet jais džiaugtis gali ne kiekvienas dėl dažnai daromų priežiūros klaidų.

„Ir vyrų, ir moterų nagų priežiūros rutinoje – nemažai klaidų. Dažnai naudojamos nepakankamai aštrios manikiūrinės žirklutės ir per trumpai kerpami nagai, taip pažeidžiant aplink nagą esančią odą. Odelės karpomos ar atstumiamos prieš tai jų nesudrėkinus – tai gali sukelti mikroįtrūkimus ir kraujavimą, didinama infekcijos tikimybę. Nagus dildant metalinėmis dildėmis galima mechaniškai sužaloti ir negrįžtamai deformuoti nagus, ypač pažeidus prie jų šaknies esančias baltas pusmėnulio pavidalo sritis“, – teigia „Camelia“ konsultantė Asta Balkytė.

Vaistinės konsultantė prideda, kad pamirštama naudoti drėkinamąsias nagų priežiūros priemones, kurios sugrąžina drėgmę sausiems ir dėl to lūžinėjantiems nagams. Nagus kramtantys dėl pleišėjančių ir kraujuojančių odelių susiduria su bakterijų sukeltomis infekcijomis. Galiausiai, moterys, pasirinkusios ne gydymą, o problemos maskavimą laiku, nagus pažeidžia chemiškai.

Puoselėdami nagus, nepamirškite jų apsaugoti

„Pirmiausia reikėtų reguliariai daryti higieninį manikiūrą, maždaug kas 2-3 savaites. Būtina naudoti įvairiausias nagų priežiūros priemones: nagų stipriklius, kietiklius, intensyviai drėkinančius kremus, nagus stiprinančius serumus ar aliejus. Ne per didelėmis, bet sveikomis šių priežiūros priemonių dozėmis palepinkite savo nagus po visų dienos darbų“, – teigia A.Balkytė.

Apsauga – neatsiejama tinkamos nagų priežiūros rutinos dalis. Renkant uogas ir daržoves pamirštama naudoti apsaugines priemones. Dėl šios priežasties rankos, o ypač nagai, yra pažeidžiami įvairių ant vasaros gėrybių susikaupusių rūgščių. Norintieji išvengti žalos nagams, visus ūkio, sodo ir daržo darbus turi atlikti su pirštinėmis. Ta pati taisyklė galioja ir naudojant buitinę chemiją, kai atliekami namų ruošos darbai. Taip pat svarbu gerai rankas nusausinti ir jų šlapių ar drėgnų nekišti į pirštines. Šlapios rankos pirštinėje sukaista ir suprakaituoja, o nagai – nekvėpuoja.

Neigiamai nagus paveikti gali ir naudojamos kosmetinės priemonės, kurių sudėtyje yra glikolio ar salicilo rūgščių. Pavyzdžiui, veido šveitikliai ir valikliai. Pasinaudojus jais, būtina tinkamai nuplauti rankas. Rankų plovimas apsaugo ir nuo visų lipnių priemonių, kuriomis pasidengę nagai traukia nešvarumus, o tai didina infekcijos tikimybę.

„Vyrų nagų priežiūros rutina iš esmės nesiskiria nuo moterų. Tačiau dirbantiems fizinį darbą, patarčiau naudoti barjerinius kremus. Tokiais kremais ir rankas, ir nagus galima tepti prieš, per ir po darbo. Jie ne tik drėkina, bet padengia rankų ir nagų paviršių plonu sluoksniu, saugančiu nuo nešvarumų keliamų infekcijų“, – rekomenduoja konsultantė.

Nagus stiprinanti mityba

Labai svarbu į kasdienį mitybos racioną įtraukti maisto medžiagas, kurios padėtų puoselėti sveikus ir gražius nagus. Iš maisto turime gauti mikroelementų ir taip vadinamųjų grožio vitaminų, kurie teigiamai veikia nagus.

„Į maisto racioną turėtų būti įtrauktos jūros gėrybės ir žuvis, nes jose esančios maistinės medžiagos suteikia

nagams labai reikalingo cinko, padedančio visų ląstelių ir reikalingų baltymų gamybai. Visagrūdžiai ir ankštiniai produktai suteikia biotino, kuris reikalingas baltymų skaidymui, naujų ląstelių augimui ir keratino gamybai“, – pasakoja konsultantė A. Balkytė.

Vartojami sojų produktai, kiaušiniai, vaisiai, uogos padeda gauti silicio, kuris dalyvauja kolageno ir elastano gamyboje – vienų svarbiausių medžiagų, būtinų stipriems ir sveikiems nagams. Kolageno ir elastano sintezei sustiprinti reikėtų valgyti maistą, kurio sudėtyje yra vitamino C: paprikas, citrusinius vaisius, brokolius ir Briuselio kopūstus.

„Svarbu vartoti ir geležies turinčių produktų – mėsos, džiovintų vaisių, burokėlių, riešutų – jie yra labai naudingi. Geležis reikalinga tam, kad kraujas aprūpintų organizmą maisto medžiagomis ir perneštų deguonį į audinius. Visavertėje mityboje taip pat turėtų netrūkti vitaminų A, E, seleno, omega rūgščių ir gerųjų riebalų“, – priduria A. Balsytė.

Pažeistų nagų gydymas

Siekiant gydyti pažeistus nagus, pirmiausia reikėtų įvertinti, kokios tai kilmės pažeidimas – mechaninis ar vidinės kilmės, pavyzdžiui, nagų grybelis. Jeigu nutiko taip, kad žmogus susimušė nagą, jis kraujuoja ar yra kitaip pažeistas, pirmiausia reikėtų jį dezinfekuoti ir apsaugoti nuo išorinių kenksmingų veiksnių – užklijuoti pleistru, apvynioti bintu, kad ant nago patekusios bakterijos ir nešvarumai nesukeltų infekcijos. Tai atlikus, reikėtų kreiptis į vaistinę, kurioje jums pasiūlys nagų gydymui tinkančią prekę, atsižvelgiant į pažeidimo pobūdį.

Jeigu kamuoja grybelis – nagai pilkšvai gelsvos spalvos, nelygūs, grublėti, pernelyg suplonėję ar sustorėję, sluoksniuojasi – reikėtų įvertinti, kiek nagų pažeista ir kaip stipriai. Tada nedelsiant rinktis priemones, skirtas nagų grybelio gydymui. Patariama neeksperimentuoti namie nagus tepant aliejumi ar kitomis natūraliomis priemonėmis, nes užsiėmus savigyda galima dar labiau pakenkti nagų grybelio kamuojamiems nagams. Geriausia ateiti į vaistinę ir pasikonsultavus įsigyti problemas sprendžiantį produktą, kuris puikiai prasiskverbia į nagą ir efektyviai gydo.

„Prieš miegą kartais dosniai ištepkite drėkinamosios priemonėmis rankas ir nagus, o tada užsimaukite medvilnines pirštines. Tai padės rankoms ir nagams geriau įsisavinti drėkinamąsias medžiagas. Tokia procedūra veikia kaip atstatomoji vonelė ar intensyviai drėkinanti kaukė“, – pataria vaistinės konsultantė A. Balkytė.

Gražiais ir sveikais nagais gali džiaugtis kiekvienas, tinkamai vykdantis priežiūros rutiną, nedelsiant gydantis atsiradusius pažeidimus ir aprūpinantis organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos