vaistai.lt

Tą sužinoję - kitą kartą tikriausiai gerokai pagalvosite: štai kiek daug jūsų gyvenimo minučių kainuoja vos vienas dešrainis (344/0) 

Tą sužinoję - kitą kartą tikriausiai gerokai pagalvosite: štai kiek daug jūsų gyvenimo minučių kainuoja vos vienas dešrainisDešrainis ilgoje kelionėje automobiliu yra vienas iš tų mielų gyvenimo malonumų. Ir taip, visi žinome, kad dešrelėse yra žemos kokybės mėsa, o visas patiekalas yra kupinas riebalų ir nereikalingų kalorijų. Bet ką tai reiškia? Kiek gyvenimo minučių kainuoja vienas dešrainis?

Pasirodo, mokslininkai turi būdų tai paskaičiuoti. Jie ištyrė ir įvertino 5853 skirtingus maisto produktus, kad sužinotų, kaip jie veikia mūsų sveikatą. Tam jie naudojo naują maisto sveikatingumo indeksą, kuris padeda įvertinti skirtingas maiste esančias medžiagas. Pasirodo, dešrainis jūsų gyvenimą sutrumpins 36 minutėmis.

Daug? Na, taip. Bet visi ir taip žino, kad dešrainis nėra sveikas maistas. Tai nėra tokia šokiruojanti naujiena, kaip atrodo. Kita vertus, pica jūsų gyvenimo nesutrumpins nei 10 minučių, todėl žalingas dešrainio poveikis yra išties nemažas.

Žaliųjų daržovių porcija jums suteiks maždaug 5 papildomas sveikas gyvenimo minutes, obuolys - maždaug 18 minučių. Gyvenimą ilgina ir agurkai, žuvis (aišku, sveikai paruošta), riešutai. Trumpina - raudona mėsa, kiauliena, saldūs gėrimai. Tuo tarpu teisingai paruoštas obuolių pyragas žmogui gali padovanoti 1,3 minutes.

Beje, mokslininkai maistą vertino ir pagal kitą kriterijų - poveikį aplinkai. Jautiena pagal tai pasirodė prasčiausiai, nes mėsos pramonė ir gyvulininkystė yra atsakinga už labai didelį anglies dvideginio kiekį. Tuo tarpu dešrainis pagal šį kriterijų buvo išteisintas - kadangi mėsos jame nėra daug, tai jis aplinkai yra maždaug toks žalingas kaip lašiša.

Mokslininkai turi ir labai gerų žinių. Pakeitę vos 10 % savo raciono viso grūdo produktais, vaisiais ir daržovėmis galite stipriai sumažinti savo poveikį aplinkai ir pailginti savo sveiką gyvenimo laiką. Tektų atsisakyti tik labai nedidelės dalies pačių nesveikiausių produktų.

 

Parengta pagal:
Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human and environmental health

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos