vaistai.lt

Sveikatos draudimo garantijos – kiekvienam draustam (Video) (337/0) 

Sveikatos draudimo garantijos – kiekvienam draustamVisi privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti asmenys turi teisę Lietuvoje gauti gydymo ir sveikatos priežiūros paslaugas be papildomų mokesčių. Ši teisė įgyjama mainais į nenutrūkstamai kas mėnesį mokamas nustatyto dydžio PSD įmokas. Už gyventojus, kurie priklauso socialiai jautrioms gyventojų grupėms, PSD įmokas sumoka valstybė.

Ką, tvarkingai mokėdamas PSD arba įmokas už jį mokant valstybei, kiekvienas Lietuvos gyventojas gali gauti? Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) primena esminius dalykus.

PSD mūsų šalyje garantuoja:

  • šeimos gydytojo paslaugas ir ligų prevenciją;
  • odontologinę pagalbą;
  • gydytojų specialistų paslaugas;
  • greitąją medicinos pagalbą;
  • gydymą ligoninėje;
  • medicininę reabilitaciją;
  • slaugos paslaugas;
  • brangiuosius tyrimus ir procedūras;
  • kompensuojamuosius vaistus ir medicinos priemones;
  • privalumus vykstant į užsienį.

Kai asmuo, apdraustas PSD, suserga, jis pirmiausia kreipiasi į šeimos gydytoją toje poliklinikoje ar šeimos klinikoje, prie kurios yra prisirašęs. Jei reikalinga emocinė pagalba, kreipiasi į psichikos sveikatos centrą, prie kurio taip pat turi prisirašyti. Šeimos gydytojas prisirašiusiems pacientams gali skirti tuos tyrimus, kurie priklauso jo kompetencijai (plačiau žr. 6-8 punktus). Kiekvienu atveju gydytojas pagal paciento sveikatos būklę įvertina (ne pacientas pageidauja), kokius tyrimus skirti,  siųsti pacientą į ligoninę ar į specialisto konsultaciją. Šeimos gydytojas tam tikrų amžiaus grupių sveikiems pacientams skiria tyrimus, atliekamus pagal prevencines programas – gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos, priešinės liaukos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų. Dėl PSDF lėšomis apmokamų skiepų (plačiau žr. 10-11 punktus), skiriamų vaikams ir tam tikroms suaugusių asmenų grupėms, pacientai taip pat turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Atskira sritis – odontologinė pagalba. Ligonių kasos sumoka už gydytojo darbą, o pacientui reikia mokėti už vaistus, plombines ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotų medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kainas. Išimtis taikoma vaikams, dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose besimokantiems asmenims, kol jiems sukanka 24 m., ir socialiai remtiniems asmenims, pateikus atitinkamą savivaldybės pažymą. Kompensuojamas pirminio lygio odontologo paslaugas apdraustiesiems teikia tų poliklinikų ar šeimos klinikų, prie kurių gyventojai yra prisirašę, gydytojai odontologai arba šias paslaugas privaloma užtikrinti kitoje gydymo įstaigoje. Senatvės pensininkai, vaikai, nedarbingi ar iš dalies darbingi asmenys ir pacientai, kuriems taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, turi teisę į dantų protezavimą (plačiau žr. 4-7 punktus), kompensuojamą iš PSDF biudžeto. Vaikai iki 14 m. – į dantų silantavimą (plačiau žr. 3 punktą).

Pacientai, turėdami siuntimą į gydytojo specialisto (kardiologo, endokrinologo, oftalmologo ar kt.) konsultaciją,  gali pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje pageidauja gauti siuntime nurodytas paslaugas. Gavus siuntimą, užsiregistruoti reikia per 30 kalendorinių dienų (esant paskelbtai ekstremaliai situacijai ir (ar) karantinui – per 60 d.) Kai kuriais atvejais siuntimas nėra reikalingas (plačiau žr. 3 punktą).

Atkreipiame dėmesį, kad greitoji medicinos pagalba yra teikiama ir apsidraudusiems PSD, ir juo nedraustiems asmenims. Ji teikiama visą parą, sutartyje su TLK nustatytoje teritorijoje ūmiai susirgus, įvykus nelaimingam atsitikimui.

PSD drausti gyventojai gali nemokamai gydytis ligoninėse. Be pagrindinių stacionaro paslaugų, ligoninėse jiems gali būti atliekamos sąnarių endoprotezavimo operacijos (plačiau žr. 5 punktą) kompensuojamaisiais sąnariais, akies lęšiuko keitimo operacijos (plačiau žr. 5 punktą), kurių metu drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, apmokamu iš PSDF, ir įvairios kitos sudėtingos operacijos.

Labai svarbu, kad siekiant atkurti sutrikusias paciento biopsichosocialines funkcijas arba esant negrįžtamiems organizmo pakitimams, apsidraudusieji sveikatą gali nemokamai gauti medicininę reabilitaciją, o tie, kurie serga lėtinėmis ligomis, taip pat neįgalieji ir kiti pacientai, kai yra aiški ligos diagnozė ir nereikalingas aktyvus gydymas bei negalima reabilitacija, gauti slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas, paliatyviąją pagalbą ar slaugos paslaugas namuose.

Kas mėnesį nenutrūkstamai mokamos sveikatos draudimo įmokos gyventojams suteikia teisę į PSDF lėšomis apmokamą kompiuterinę ar magnetinio rezonanso, pozitronų emisijos tomografijas, hemodializę ir kt. brangiuosius tyrimus bei procedūras. Siuntimus jiems gali išrašyti tik gydytojas specialistas (ne šeimos gydytojas).

PSD juo apsidraudusiems gyventojams garantuoja kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones (plačiau žr. 1-3 punktus): vaistus įvairioms ligoms gydyti, vaistus, skiriamus tam tikrų socialinių grupių asmenims, slaugos priemones, įvairias diagnostines juosteles, specialios medicininės paskirties maisto produktus ir kt. Iš PSDF biudžeto kompensuojamos ir ortopedijos techninės priemonės (plačiau žr. 4 punktą), kochleriniai implantai (plačiau žr. 5 punktą), suteikiantys galimybę girdėti, medicinos priemonių/prietaisų (plačiau žr. 6 punktą) – dirbtinės plaučių ventiliacijos bei deguonies aparatų, insulino ir skausmo pompų – nuoma.

Be visų šių svarbių sveikatos dalykų, dar apdraustieji Lietuvoje gali nemokamai gauti Europos sveikatos draudimo kortelę ar sertifikatą, pakeičiantį šią kortelę, patvirtinančius apdraustojo teisę gauti iš PSDF apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo kitoje ES šalyje metu, pacientai tam tikromis sąlygomis gali rinktis sveikatos priežiūros paslaugų teikėją kitoje ES šalyje, gauti įvairias paslaugas užsienyje (plačiau žr. 2-3 punktus).

Kur kas išsamiau apie visas išvardytas PSD garantijas galite rasti čia ar ligonių kasų interneto svetainėje ligoniukasa.lrv.lt.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos