vaistai.lt

Jie yra tarsi „superžmonės“: kodėl kai kurie žmonės turi antgamtiškai stiprų imunitetą COVID-19? Mokslininkai mano atskleidę šią paslaptį (513/0) 

Jie yra tarsi „superžmonės“: kodėl kai kurie žmonės turi antgamtiškai stiprų imunitetą COVID-19? Mokslininkai mano atskleidę šią paslaptįKai kurie žmonės pasižymi labai stipriu imunitetu COVID-19. Atrodo, kad jie yra visiškai atsparūs šiai virusinei infekcijai, net kai netikėtai įsivelia į rimtą COVID-19 židinį. Toks kone antgamtinis atsparumas sparčiai plintančiai infekcijai glumina mokslininkus, bet dabar jie mano, kad žino, kodėl COVID-19 negali paliesti kai kurių žmonių.

Kartais suserga ir nuo COVID-19 paskiepyti žmonės. Taip, jų simptomai dažnai yra žymiai lengvesni, o ligos eiga - ne tokia pavojinga. Be to, baiminamasi, kad dabartiniai skiepai nebus tokie efektyvūs prieš naujas SARS-CoV-2 atmainas. Tačiau kai kurie žmonės išsivysto super-imunitetą, kuris, regis, apsaugo juos ir nuo naujų COVID-19 formų ir net nuo SARS-CoV-1 viruso.

Rockefellerio universiteto mokslininkai ištyrė šiuos žmones ir pastebėjo, kad visi jie turi vieną bendrą savybę - visi jie patyrė COVID-19 infekciją ir vėliau pasiskiepijo. Mokslininkai teigia, kad dėl to šie žmonės išsivystė tai, ką galima vadinti hibridiniu imunitetu. Ir jis yra toks stiprus, kad saugo ir nuo kai kurių tik gyvūnuose, įskaitant šikšnosparnius, aptinkamų virusų.

Mokslininkai specialiai sukūrė virusą, kuris išvengia įprastų antikūnių atakų. Jis galėjo išgyventi COVID-19 išgyvenusio žmogaus organizme, nuo jo nesaugojo ir skiepai. Tačiau jei žmogus buvo ir persirgęs, ir paskiepytas, šis virusas žūdavo hibridinio imuniteto gniaužtuose.

Būtina pabrėžti, kad šį tyrimą mokslininkai dar peržiūrės. Be to, jis turėjo tik 14 dalyvių, todėl rezultatai yra tik preliminarūs.

Bet kas jei hibridinis imunitetas egzistuoja ir iš tikrųjų yra toks stiprus? Negi visi turime stengtis susirgti COVID-19, kad būtume geriau apsaugoti? Na, ne. Mokslininkai mano, kad trečioji vakcinos dozė gali suteikti panašių rezultatų. Ji tarsi išplečia organizmo galimybes kovoti su virusais - gaunami antikūnai pasižymi didesniu lankstumu. Bet, žinoma, pati hibridinio imuniteto idėja turės būti patvirtinta tolimesniais tyrimais.

 

Parengta pagal:
High genetic barrier to escape from human polyclonal SARS-CoV-2 neutralizing antibodies

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos