vaistai.lt

Dviejose Elektrėnų įstaigose – apie tai, kada reikia tikrintis pagal ligų prevencijos programas (169/0) 

Dviejose Elektrėnų įstaigose – apie tai, kada reikia tikrintis pagal ligų prevencijos programasDaug Lietuvos gyventojų jau žino apie Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamas ligų prevencijos programas. Dalis žmonių pagal šias programas tikrinasi, dalis patikrą atideda manydami esantys sveiki, nerimaudami dėl galimo rezultato ar kitų priežasčių. Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) pabrėžia – prevenciškai tikrintis reikia, kai dar jaučiamasi gerai. Tai kalbėta ir programas pristatant dviejų Elektrėnų įstaigų darbuotojams.

Vilniaus TLK Kontrolės skyriaus patarėja, laikinai vykdanti Kontrolės skyriaus vedėjo funkcijas, Aimė Dumšienė nuo 2004 m. Lietuvoje įgyvendinamas ligų prevencijos programas pristatė Elektrėnų savivaldybės darbuotojams – žmonėms, kurie įprastai yra matomesni ir girdimesni, tad jiems lengviau šią žinią skleisti ir skatinti žmones prevenciškai tikrintis visame rajone.

Susitikimo dalyviams, tarp kurių, be savivaldybės darbuotojų, buvo vadovybės atstovų, taip pat sveikatos priežiūros specialistų, A. Dumšienė priminė esmines dalyvavimo programose sąlygas: visi privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai nustatytu dažnumu gali nemokamai tikrintis dėl gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio bei dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Esant tam tikro amžiaus dažniausiai susergama minėtomis ligomis, todėl šio moksliškai pagrįsto rizikingo amžiaus žmonėms būtina tikrintis prevenciškai. Be to, patikra turi būti reguliari.
 
Vilniaus TLK atstovė paaiškino, kad dėl gimdos kaklelio vėžio turi tikrintis moterys nuo jau 25 iki 59 m. (imtinai) kartą per 3 metus, dėl krūties vėžio – moterys nuo 50 iki 69 m. (imtinai) kartą per 2 metus, dėl storosios žarnos vėžio – vyrai ir moterys nuo 50 iki 74 m. (imtinai) kartą per 2 metus, dėl prostatos vėžio – vyrai nuo 50 iki 69 m. (imtinai) ir vyrai nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo šia liga, kas 2 ar 5 m. (atsižvelgiant į tyrimo rezultatus ir paciento amžių), dėl širdies ir kraujagyslių ligų – vyrai nuo 40 iki 54 m. (imtinai) ir moterys nuo 50 iki 64 m. (imtinai) kartą per 1 metus.

A. Dumšienė pabrėžė, kad šios ligos gali atsirasti nepastebimai, be juntamų simptomų, o jiems jau pasirodžius gali būti sudėtinga gydyti, padariniai – lemtingi. Kitas scenarijus tikėtinas nustačius riziką susirgti, o ne ligą, arba ligą diagnozavus ankstyvos stadijos, aptikus jos užuomazgas. Tada prevenciniais veiksmais, ypač širdies ir kraujagyslių ligų atveju, arba laiku pradėtu gydymu ligai užkertamas kelias, palengvinama jos eiga ar neretai liga išgydoma.

Minėto rizikos amžiaus apdraustieji, norėdami nemokamai pasitikrinti pagal prevencines programas, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją gydymo įstaigoje, kurioje jie yra prisirašę. Šeimos gydytojas atlieka visus reikiamus tyrimus, prireikus siunčia į gydytojo specialisto konsultaciją ar atlikti detalesnių tyrimų. Juos su siuntimu nemokamai galima gauti bet kurioje gydymo įstaigoje, dėl reikiamų paslaugų sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa.

Ligų prevencijos programų tema su Elektrėnų mokyklos-darželio „Žiogelis“ darbuotojomis kalbėjo Vilniaus TLK Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Sadauskaitė. Ji atkreipė dėmesį, kad įprastai gydymo įstaigos prie jų prisirašiusius rizikos amžiaus pacientus vizito pas šeimos gydytoją metu, elektroniniu paštu, SMS žinutėmis ar kitais būdais informuoja, kad jiems laikas prevenciškai pasitikrinti pagal vieną ar kelias programas. Gavus tokį pranešimą svarbu ilgai nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasitikrinti.

Kai kurios pranešimo klausytojos atkreipė dėmesį, kad tokių pranešimų nėra gavusios, domėjosi, kaip tokiais atvejais pasitikrinti pagal programas. Vilniaus TLK atstovės paaiškino, kad svarbus yra ir pačių pacientų aktyvumas – jei žmogus pranešimų negauna ar į juos neatkreipė dėmesio, reikėtų pačiam klausti savo šeimos gydytojo, ar jau laikas pasitikrinti pagal kurią nors iš ligų prevencijos programų. Valstybės lėšomis apdraustiesiems apmokamos ligų prevencijos programos yra privalomojo sveikatos draudimo gyventojams suteikiama garantija, kartu – atsakomybė už savo sveikatą.

Abiejų renginių pranešėjos A. Dumšienė ir J. Sadauskaitė džiaugėsi pristatymų dalyvių aktyvumu. Kilo diskusijų ne tik dėl gydymo įstaigų pranešimų apie programas, bet ir dėl konkrečių tyrimų, atliekamų per prevencinę patikrą. Taip pat teirautasi dėl galimybės prevenciškai pasitikrinti asmenims, kurie nepriklauso rizikos grupei. Vilniaus TLK atstovės pabrėžė, kad nerimaujant dėl savo sveikatos, jaučiantis blogai reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis atliks visus reikiamus tiriamuosius ir gydomuosius veiksmus, prireikus skirs profilaktiką ar gydymą, apdraustiesiems apmokamą Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. 

Vilniaus TLK atstovės paragino neatidėti prevencinės patikros, jeigu ji priklauso, net jei nėra jokių minėtų ligų simptomų. Programomis siekiama aplenkti ligas, kurios yra dažniausios mirties priežastys Lietuvoje, t. y. širdies ir kraujagyslių ligas (krūtinės angina, infarktas, smegenų išemija, insultas, arterijų trombozė) ar vėžį. Paprasta ir nemokama pirminė patikra leidžia šį tikslą pasiekti laiku imantis gyvensenos korekcijų ar medicininių veiksmų. Yra ir kitas programų privalumas – patikrai parodžius, kad žmogus sveikas, jis gali gyventi be baimės dėl šių ligų.

Pranešimas pateikiamas ligonių kasų interneto svetainės www.ligoniukasa.lrv.lt skiltyje „Renginiai ir pranešimai“ –> „Teritorinės ligonių kasos“ –> „Vilniaus teritorinė ligonių kasa“ : „Ligų prevencijos programos: tikrinkitės, kol jaučiatės gerai“, išsami informacija apie ligų prevencijos programas – skiltyje „Ligų prevencijos programos“.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos