vaistai.lt

Pūslės ant kojų – kaip jų išvengti ir pagreitinti gijimą? (15344/0) 

Pūslės ant kojų – kaip jų išvengti ir pagreitinti gijimą?Daugeliui yra tekę susidurti su pūsle – nuo trinties atsiradusiu skaidraus, vandeningo skysčio pripildytu „maišeliu“, kuris yra organizmo atsakas į odos pažeidimą. Pakartotinai nepažeidžiant pritrintos vietos, oda savaime sugyja per 1-2 savaites. Bet kartais netyčia patys prailginame odos gijimą.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Gabrielės Krutulytės, daugumai pacientų kyla klausimas – ar derėtų pradurti susidariusią pūslę, ar visgi palikti ją sugyti.

„Po pažeistu viršutinės odos sluoksniu susikaupęs skystis – natūrali organizmo apsauga nuo infekcijos odai, esančiai po juo, kol pūslė nėra pažeidžiama. Norint sumažinti diskomfortą ir tempimą, galima pūslę pradurti ir namuose – tam reikia naudoti švarią, gerai dezinfekuotą arbą vienkartinę adatą ir švelniai išspausti susikaupusį skystį. Prieš atliekant tokią procedūrą, būtina kruopščiai nusiplauti kojas bei jas nusausinti. Susidariusiai žaizdelei svarbu naudoti antiseptiką ir užklijuoti pleistrą arba perrišti tvarsčiu bei nuolat ją prižiūrėti“, – pranešime žiniasklaidai aiškina ji.

Tolesnis nepatogios avalynės avėjimas, vaikščiojimas basomis, nešvarumai, smėlis ar dulkės, didelė drėgmė gali paskatinti uždegimo atsiradimą ir prailginti gijimą. Jei pacientas pastebėjo infekcijos požymius – pūlinį, paraudimą – tuomet būtina kreiptis pas gydytoją.

Dažniausias kaltininkas – nepatogi avalynė

Pūslės dažnai atsiranda dėl naujos ar nepatogios avalynės, avimų aukštakulnių ir kartais net dėl netinkamo dydžio pasirinkimo: per mažo dydžio avalynėje sąlyčio vietose didėja spaudimas, o per didelio dydžio avalynėje koja labiau slysta ir daugėja taškų, kuriuose jaučiama trintis.

„Dėl to įsigijus naują porą batų, geriausia juos pradėti nešioti jau namuose prieš ilgesnį pasivaikščiojimą, arba net kelios savaitės prieš kelionę. Taip pat planuojant kelionę, žygį ar pasivaikščiojimą, kuriame teks nužingsniuoti ne vieną kilometrą, galima apsiginkluoti prevencinėmis priemonėmis – pieštuku nuo nutrynimų, iš anksto apklijuoti pažeidžiamiausias vietas pleistrais, įsigyti silikoninius įdėkliukus batams ar tiesiog apsimauti tinkamas kojines, kad pavyktų kuo labiau sumažinti galimą trintį“, – pūslės prevencijos priemones vardija G. Krutulytė.

Kadangi drėgmė didina trintį, kelionės metu patartina rinktis kojines, kurios būtų iš plonos, sintetinės medžiagos, neleidžiančios kauptis prakaitui, arba išorinio vandens nepraleidžiančias kojines. Didelis kuprinės ar nešulio svoris taip pat didina pūslės atsiradimo tikimybę.

Kai išvengti pūslės nepavyksta

Jeigu visgi nepavyksta išvengti pūslės, geriausia ja pasirūpinti iš karto – rekomenduojama užklijuoti pleistrą, esant galimybei reiktų ją patepti antiseptiku. Jei kartais pūslė plyštų po pleistru ar tvarsčiu, tuomet jį reiktų švelniai sudrėkinti švariu vandeniu ar dezinfekciniu skysčiu prieš nuklijuojant.

„Namų sąlygomis galima pasidaryti natūralias voneles, kurios veiktų antibakteriškai ir uždegimą slopinančiai: ramunėlių, medetkų, dilgėlių, juodosios arbatos. Viena iš natūralių priemonių, skatinančių pūslės gijimą – alavijas. Jo veikliosios medžiagos skatina audinių atsinaujinimą, mažiną uždegimą, skausmą, odos paraudimą bei tinimą“, – natūralias priemones siūlo vaistininkė.

Ji priduria, kad kelionės ar žygio metu derėtų vengti savarankiško pūslės pradūrimo tam, kad būtų sumažinta komplikacijų riziką – tokiems atvejams rekomenduojama nepamiršti dezinfekcinio skysčio žaizdoms.

Pūslės dėl netinkamai naudojamo pleistro

Jau trūkusios pūslės ar žaizdelės gydymui naudojamos ir naujesnės priemonės – hidrokoloidiniai pleistrai, kurie sugeria lengvai ar vidutiniškai šlapiuojančios žaizdos skystį, skatina žaizdos gijimą, mažina infekcijos riziką.

„Pagrindinė hidrokoloidinių pleistrų naudojimo klaida – jie nėra skirti pėdų pūslių prevencijai ar netrūkusioms pūslėms gydyti. Bandant naudoti šią priemonę ant sveikos odos, ji gali veikti priešingai ir lemti pūslės susidarymą, o pūslės atveju – skausmingą pūslės nuplėšimą. Pleistras klijuojamas ant švarios nusausintos trūkusios pūslės, uždėjus susidaro gerai matoma hidrokoloidinio pleistro gelio pūslelė – tai rodo, jog pleistras veikia ir sugeria nutrintos vietos skystį“, – įspėja vaistininkė G. Krutulytė.

Kartais hidrokoloidiniai tvarsčiai, anot vaistininkės, prastai laikosi ir limpa prie avalynės ar kojinių, todėl galima juos papildomai apklijuoti įprastais pleistrais ties kraštais. Šis tvarstis nėra dažnai keičiamas ir gali būti laikomas net 3-5 dienas, kol susidariusi balta gelio pūslelė pasiekia jo kraštą – tai ženklas jį keisti, jei vis dar yra poreikis.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos