vaistai.lt

PSD valstybės lėšomis – slaugantiesiems globotinius tik su specialiuoju nuolatinės slaugos poreikiu (334/0) 

Ligonių kasos primena: išvykstantieji studijuoti į ES turi pasirūpinti pažyma iš universitetoPanevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) pastebi, kad gyventojai, slaugantys neįgalius asmenis, neretai painioja, kuriais atvejais jie gali būti drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) valstybės lėšomis.

Kartais manoma, kad, jei esi teismo paskirtas globėjas ar rūpintojas, o globotiniui Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) yra nustačiusi specialųjį nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikį (nuolat prižiūrintieji namuose neįgalų asmenį teikia šiam asmeniui pagalbą namuose), reikia NDNT pažymą pristatyti į teritorinę ligonių kasą ir bus suteiktas PSD valstybės lėšomis. 

Atkreipiame dėmesį, jog kol kas valstybės lėšomis draudžiami tik tie teismo paskirti globėjai ar rūpintojai, kurių globojamam asmeniui nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Gyventojus klaidina tai, kad pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatas, valstybės lėšomis pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu draudžiami (jiems skaičiuojamas darbo stažas)  ir tie globėjai ar rūpintojai, kurie slaugo neįgalų asmenį su nustatytu specialiuoju nuolatinės slaugos poreikiu, ir tie, kurių slaugomas asmuo turi specialųjį nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikį. Tačiau sveikatos draudimas ir socialinis draudimas nėra vienas ir tas pats. Draudžiamųjų PSD registrą tvarko ligonių kasos, o darbo stažo apskaičiavimu, nedarbo socialiniu draudimu rūpinasi „Sodra“.

Vyriausybė yra inicijavusi Sveikatos draudimo ir Valstybinio socialinio draudimo įstatymų nuostatų suvienodinimą bei pasiūliusi, kad PSD valstybės lėšomis galėtų būti draudžiami ir asmenų, turinčių specialųjį nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikį, globėjai ar rūpintojai, tačiau kol kas tokios teisės šie asmenys neturi.

Panevėžio TLK primena: globėjai ar rūpintojai, kurie slaugo neįgalų asmenį su nustatytu specialiuoju nuolatinės slaugos poreikiu, norėdami patvirtinti PSD valstybės lėšomis turi teritorinei ligonių kasai pateikti teismo nutartį, kuria yra pripažinti tokiais asmenimis, ir NDNT pažymą, patvirtinančią globojamam asmeniui nustatytą specialųjį nuolatinės slaugos poreikį. Tėvai, slaugantys nepilnamečius vaikus, turi pateikti tik vaiko neįgalumą patvirtinančius dokumentus.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos