vaistai.lt

Pasakojo apie sveikatos priežiūrą grįžus į Lietuvą (381/0) 

Pasakojo apie sveikatos priežiūrą grįžus į LietuvąPastaruosius metus daugybei žmonių iš įvairių šalių dirbant nuotoliniu būdu, taip pat vis dažniau Lietuvos piliečiams svarstant galimybę grįžti ar grįžtant gyventi į gimtinę, jiems ypač aktuali tampa privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tema. Pagrindinius jo aspektus pristatė ir į dalyvių klausimus atsakė Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) Migracijos informacijos centro „Renkuosi Lietuvą“ organizuotame internetiniame seminare.

Centro kvietimu Vilniaus TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Viktorija Klinavičienė grįžusiems ar grįžimą svarstantiems lietuviams skirtame seminare „Sveikatos priežiūra grįžus į Lietuvą“ pristatė šalies privalomojo sveikatos draudimo esmę, jo principus. Seminaro dalyviams ji paaiškino, kas laikomas apdraustuoju PSD Lietuvoje ir kaip gaunamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Vilniaus TLK atstovė aiškiai išdėstė, ko reikia norint būti apdraustuoju Lietuvos piliečiams ir užsieniečiams. Nepriklausomai nuo žmogaus pilietybės, būtina dalyvauti PSD sistemoje, t. y. draustis valstybės lėšomis, draustis darbo santykių pagrindu arba draustis savarankiškai (kiekvieną mėnesį mokėti nustatyto dydžio PSD įmokas „Sodrai“). Išsamiai papasakojo, kokias sąlygas turi atitikti Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) arba trečiųjų šalių piliečiai.

V. Klinavičienė paaiškino, kad PSDF lėšomis apmokamas medicinos paslaugas gali gauti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES bei EEE šalyse apdrausti asmenys. Būtinoji medicinos pagalba teikiama Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) turėtojams, dokumente S2 nurodytos planinės paslaugos – šį dokumentą pateikusiems asmenims, visos paslaugos kaip Lietuvos apdraustiesiems –dokumentą S1 pateikusiems žmonėms.

Taip pat pristatyta, kaip apdrausti asmenys gali gauti reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, kaip prisiregistruoti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (poliklinikoje, šeimos medicinos centre ir pan.), kokias paslaugas gali teikti šeimos gydytojas, kaip kreiptis į gydytojus specialistus, kokios esminės sąlygos norint gauti kompensuojamąsias medicinos paslaugas.

Kalbėdama apie svarbiausius gydymosi ligoninėje aspektus, V. Klinavičienė daugiau dėmesio skyrė gimdymui, nes šia paslauga atvykstantieji iš svetur ypač domisi. Gimdymo paslaugos apmokamos PSDF lėšomis, jei gimdyvė apdrausta Lietuvoje arba turi dokumentą S2 ar S1, kai kuriais atvejais – ESDK.

Pabaigoje Vilniaus TLK atstovė pabrėžė, kad Lietuvoje už medicinos paslaugas nereikia papildomai mokėti apdraustiesiems PSD, jei jie kreipiasi į gydymo įstaigas, sudariusias sutartis su teritorine ligonių kasa, o minėtais gydytojų specialistų ir gydymosi ligoninėje atvejais – turi gydytojo siuntimą.

Apdraustiesiems gali tekti mokėti, jeigu jie kreipiasi į gydymo įstaigą, nesudariusią sutarties su TLK, į gydytoją specialistą kreipiasi be siuntimo, savo noru pasirenka papildomas, mokamas arba brangesnes paslaugas, medžiagas, procedūras nei kompensuojama ir kai kuriais kitais atvejais. Kad būtų kompensuotos būtinosios medicinos pagalbos paslaugos laikinai esant kitose ES ar EEE šalyse, būtina turėti ESDK.

Seminaro dalyviai buvo itin aktyvūs. Teiravosi ir iškart gavo atsakymus į klausimus dėl Lietuvoje studijuojančių užsieniečių draudimo, dėl PSD įmokos dydžio, mokėjimo ir draudimo įsigaliojimo, gyvenamosios vietos deklaravimo ir PSD įmokos mokėjimo būtinybės turint dokumentą S1 ar S2, nepilnamečių vaikų tėvų PSD galiojimo, draudimo tais atvejais, kai periodiškai gyvenama tai užsienyje, tai Lietuvoje, taip pat galimybės gydytis Lietuvoje, kai nuolat gyvenama ir dirbama užsienyje, ir kaip atgauti nepagrįstai gydymo įstaigoje už gydymą sumokėtus pinigus.

Vilniaus TLK tikisi, kad seminaras suteikė dalyviams itin reikalingų žinių apie Lietuvos sveikatos sistemą, apsisprendusiems grįžti gyventi į gimtinę asmenims palengvino šį žingsnį, vis dar svarstančius tautiečius paskatino priimti teigiamą sprendimą.

Pranešimas pateikiamas ligonių kasų interneto svetainės skiltyje „Renginiai ir pranešimai“ –> „Teritorinės ligonių kasos“ –> „Vilniaus teritorinė ligonių kasa“: „Sveikatos priežiūra grįžus į Lietuvą“, o užsienyje dirbantiems ar gyvenantiems žmonėms svarbi informacija – skiltyje „Aktualu užsienyje dirbantiems ar gyvenantiems

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos