vaistai.lt

Pasaulinė širdies diena 2021 m. rugsėjo 29 d. – tegu širdis sujungia! (210/0) 

Pasaulinė širdies diena 2021 m. rugsėjo 29 d. – tegu širdis sujungia!Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, jog rugsėjo 29-ąją Pasaulinės širdies federacijos iniciatyva minima Pasaulinė širdies diena. 2021 metų šūkis – „Tegu širdis sujungia!“.

Pasaulinė širdies diena, inicijuota Pasaulinės širdies asociacijos, neša žinią, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis, kasmet pasaulyje nusinešanti 18,6 milijono gyvybių, ir pabrėžia svarbą veiksmų, kurių gali imtis kiekvienas žmogus, kad išvengtų ir kontroliuotų širdies ir kraujagyslių ligas. Lietuvos gyventojų mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų išlieka nepakitusi: dominuoja trys pagrindinės mirties priežastys – kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys. 2020 m. nuo kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje mirė daugiau nei pusė, t. y. 52,7 proc., visų mirusiųjų, iš viso 22940 žmonių, arba 820,8 asmens 100 tūkst. gyventojų.

Širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių yra daug: nuo rūkymo, cukrinio diabeto, padidėjusio arterinio kraujo spaudimo ir nutukimo iki oro taršos ir mažiau paplitusių priežasčių, tokių kaip paveldėjimas, infekcinės ar kitos ligos. COVID-19 pandemijos metu širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys pacientai patiria dvigubą grėsmę. Jie ne tik turi didesnę riziką sirgti sunkesne ligos forma, bet ir dažnai vengia kreiptis profesionalios medicininės pagalbos dėl savo širdies sveikatos.

Pasaulinė širdies diena yra pasaulinė kampanija, kurios metu pavieniai žmonės, šeimos, bendruomenės ir vyriausybės visame pasaulyje dalyvauja įvairiose veiklose, skatinančiose prisiimti atsakomybę už savo ir aplinkinių širdies sveikatą. Šios kampanijos metu Pasaulinė širdies asociacija suvienija įvairius žmones iš visų šalių kovojančius su širdies ir kraujagyslių ligų našta, įkvepia bei skatina tarptautinius veiksmus, propaguojančius širdžiai sveikos gyvensenos pasirinkimą. Pasaulinė širdies asociacija ir jos nariai vadovaujasi nuostata, kad sveika širdis – pamatinė kiekvieno žmogaus teisė ir esminis pasaulinio teisingumo sveikatos srityje elementas.

Šios dienos minėjimo tikslas yra mokyti žmones, kad kontroliuodami rizikos veiksnius, tokius, kaip tabako vartojimas, nesveika mityba ir fizinis pasyvumas, galėtume išvengti apie 80 proc. priešlaikinių mirčių dėl širdies ligų ir insulto.

Lietuvos širdies asociacija kviečia dalyvauti Pasaulinę širdies dienos renginiuose ir ta proga ne tik tradiciškai rūpintis savo širdimi, laikantis sveikos gyvensenos principų, bet ir pasitelkti šiuolaikines skaitmenines technologijas, kurios leidžia pajusti savo širdies darbą bei sujungti ne tik sveikas, bet ir sergančias širdis. Šios dienos paminėjimo organizatoriai parengė informacinę medžiagą su rekomendacijos (lankstuką) visuomenei (1 psl., 2 psl.) širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos tema.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras kviečia visus pasirūpinti savo širdies sveikata, pasidomėti ir užsiregistruoti į Sveikatos stiprinimo programą, skirtą širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai. Programa skirta suaugusiems asmenims, kuriems nustatyta širdies ir kraujagyslių ligų ir (arba) cukrinio diabeto rizika, taip pat savanoriškai besikreipiantiems dėl dalyvavimo programoje. Suaugusieji, norintys dalyvauti programoje, pirmiausia turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba savo savivaldybės visuomenės sveikatos biurą. Programos metu organizuojami teoriniai ir praktiniai sveikos gyvensenos užsiėmimai, skirti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto riziką. Gyventojams dalyvavimas programoje yra nemokamas.

Aida Laukaitienė,
Sveikatos mokymo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė,
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos