vaistai.lt

Parengtas leidinys apie senyvo amžiaus asmenų nukritimų prevenciją (270/0) 

Parengtas leidinys apie senyvo amžiaus asmenų nukritimų prevencijąNukritimai kelia didžiausią grėsmę senyvo amžiaus žmonių sveikatai ir nepriklausomybei. Kasmet maždaug kas trečias vyresnis nei 65 m. amžiaus žmogus patiria nukritimą, o tie, kurie kartą nukrenta, turi du ar tris kartus didesnę riziką nukristi dar kartą.

Nukritimai yra pagrindinė nemirtinų sužalojimų priežastis tarp pagyvenusių žmonių. Vienas iš 10 nukritimų gali baigtis labai sudėtingais sužalojimais, pvz., šlaunikaulio lūžiu, galvos sužalojimu, lemiančiu hospitalizaciją. Be fizinio ir emocinio skausmo, žmonėms neretai reikia ilgos reabilitacijos, o dalis jų daugiau niekada nebesugeba gyventi savarankiškai be kitų priežiūros.

Be to, nukritimai gali baigtis ir mirtimi. Paminėtina tai, kad nukritimai yra pagrindinė mirtimi pasibaigiančių sužalojimų priežastis tarp vyresnio amžiaus žmonių. Turint galvoje visuomenės senėjimo reiškinį, nukritimų skaičius tik didės tol, kol nebus imtasi efektyvių prevencinių priemonių šiai problemai spręsti. Laimei, moksliniai tyrimai ir gerosios praktikos pavyzdžiai rodo, kad nukritimų galima išvengti.

Šiuo metu bendruomenėse taikomos prevencinės programos gali būti efektyvios ir sumažinti nukritimų skaičių, padėti vyresnio amžiaus žmonėms išsaugoti savo sveikatą ir nepriklausomumą. Viena iš pagrindinių priemonių – asmenų gyvenamosios aplinkos pritaikymas. Svarbiausi aplinkos modifikacijos aspektai apibrėžti leidinyje „Vyresnio amžiaus žmonių nukritimų prevencija. Aplinkos pritaikymas“, kuris publikuojamas Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės „Metodinė medžiaga – Sužalojimų prevencija“ skiltyje.

Leidinys skirtas visuomenės sveikatos specialistams, socialiniams darbuotojams, senyviems žmonėms bei juos prižiūrintiems asmenims. Jame išdėstytos svarbiausios gyvenamosios aplinkos erdvėje galinčios pasitaikyti rizikos, klausimai, į ką atkreiptinas dėmesys vertinant saugumą, bei pritaikymo galimybės.

Taip pat primename, kad saugumą namuose vyresnio amžiaus žmonėms galima įsivertinti taikant savikontrolei skirtą klausimyną.

Diana Dalmotienė,
Sveikatos mokymo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė,
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos