vaistai.lt

Ligonių kasos: už ortodontinius aparatus gali būti kompensuojama (338/0) 

Ligonių kasos: už ortodontinius aparatus gali būti kompensuojamaŠiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai primena, kad esant tam tikroms ligoms ir būklėms vaikų dantų breketai, plokštelės ar kiti ortodontiniai aparatai kompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios vaikas prirašytas, gydytojas odontologas esant būtinybei vaiką siunčia gydytojo ortodonto konsultacijai. Pastarasis gydytojas ir sprendžia, ar vaikui reikia ortodontinio aparato.

Ortodontinių aparatų kompensavimo vaikams tvarką nustato Ortopedijos techninių priemonių kompensavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 31 d. įsakymu Nr. V-234.

Ortodontinės plokštelės ir breketų sistemos yra apmokamos iš PSDF, tačiau tik tam tikrų ligų ir būklių atvejais. Ortodontinės plokštelės ir breketų sistemos įrašyti į Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamųjų ortopedijos techninių priemonių ir jų bazinių kainų sąrašą, kuriame nustatytos ortodontinių aparatų kompensavimo skyrimo sąlygos ir bazinės kainos. Visais atvejais dėl gydymo reikalingumo sprendžia gydantis gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę.

Kompensuojamosios ortodontinės plokštelės vaikams iki 18 metų skiriamos, kai gydytojas ortodontas nustato dantų raidos ir dygimo sutrikimų, dantų ir veido anomalijų, taip pat įgimtas veido ir žandikaulių anomalijas bei deformacijas. Per visą vaiko gydymo laiką, kuris gali trukti iki 5 metų, iš PSDF mokama ne daugiau kaip už 3 ortodontines plokšteles (kiekvienam žandikauliui). Jei ortodontinis gydymas nebaigiamas, kol vaikui sukanka 18 metų, ortodontinių aparatų, naudojamų šiam gydymui, išlaidos ir toliau kompensuojamos PSDF biudžeto lėšomis, bet ne ilgiau kaip 5 metus nuo ortodontinio gydymo pradžios.

Kompensuojamieji breketai vaikams iki 18 metų skiriami esant įgimtoms veido bei žandikaulių anomalijoms ir deformacijoms – gomurio nesuaugimui, lūpos nesuaugimui, įgimtoms kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydoms. Taip pat kompensuojamieji breketai gali būti skiriami esant adontijai, įstrigusiems ar suspaustiems dantims (išskyrus trečiuosius krūminius dantis). Per visą vaiko gydymo laiką, kuris gali trukti iki 5 metų, iš PSDF mokama ne daugiau kaip už 2 breketų sistemas. Už ortodontinę plokštelę iš PSDF kompensuojama 85,98 euro, už breketų sistemą – 687,71 euro.

Nuo 2021 m. spalio 1 d. vaikai, sergantys burnos ertmės, žandikaulio ligomis, turintys įgimtos kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydų, turi platesnį kompensuojamųjų ortodontinių aparatų pasirinkimą. Pradėti kompensuoti net septyni nauji ortodontiniai aparatai: abiejų žandikaulių išimamo bei abiejų žandikaulių nenuimamo funkcinių aparatų kompensuojamoji kaina atitinkamai siekia 197 eurus ir 400 eurų, ortodontinio treinerio –106 eurus. Greitojo plėtimo aparato bazinė kaina –210 eurų, viršutinio žandikaulio distalinio tempimo aparato – 165 eurai, viršutinio žandikaulio veido kaukės bei ortodontinio sraigto, skirto skeletinei atramai, atitinkamai 114 ir 164 eurai. Už ortodontinius aparatus sumokama paslaugas vaikui suteikusiai gydymo įstaigai.

Taigi, jeigu vaikas su siuntimu bus konsultuojamas gydymo įstaigoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojo ortodonto konsultacijų teikimo, ir konsultacijos metu gydytojas ortodontas patvirtins diagnozę, kuri nurodyta minėtame įsakyme, tai gydytojo ortodonto konsultacija ir paskirti ortodontiniai aparatai bus apmokėti iš PSDF biudžeto lėšų.

Išduodamas siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, gydytojas turi nurodyti bent tris gydymo įstaigas, kuriose teikiamos tokios paslaugos.

Kurios gydymo įstaigos yra sudariusios sutartis su TLK dėl ortodontinių paslaugų teikimo, nurodyta ligonių kasų interneto svetainėje.
 
Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos