vaistai.lt

Pasaulinės maisto dienos tema „Mūsų ateitis – mūsų rankose“ (482/0) 

Pasaulinės maisto dienos tema „Mūsų ateitis – mūsų rankose“Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kiekvienais metais spalio 16 d. minima Pasaulinė maisto diena. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija paskelbė šių metų temą: „Mūsų ateitis – mūsų rankose“.
Žemės ūkio ir maisto sistema yra sudėtingas terminas, kuris gali atrodyti toli nuo mūsų kasdienybės, bet ar visi žinome, kad nuo šios sistemos priklauso mūsų gyvenimas? Pasirinktas maistas, jo gamybos, paruošimo ir laikymo būdai daro mus neatsiejamai aktyviais žemės ūkio ir  maisto sistemos dalyviais. Deja, žmogaus maisto gamybos ir vartojimo būdai bei išmetamo maisto kiekiai turi didelių neigiamų padarinių mūsų planetai, tokių kaip natūralių buveinių bei tam tikrų augmenijos ir gyvūnijos rūšių išnykimas. Šie padariniai kainuoja trilijonus dolerių, bet dar svarbiau, kad žemės ūkio sistemoje pasaulio mastu šiandien egzistuoja didžiulė nelygybė. Trys milijardai žmonių negali nusipirkti sveikatai palankaus maisto, nors antsvorio ir nutukimo mastai toliau auga visame pasaulyje.

Žemės ūkio sektoriuje visame pasaulyje dirba 1 milijardas žmonių, daugiau nei bet kuriame kitame ekonomikos sektoriuje. Tačiau COVID-19 pandemija kelia skubų poreikį persiorientuoti. Dėl pandemijos, dėl nepastovių ir ekstremalių oro sąlygų ūkininkams vis sunkiau parduoti savo derlių, o dėl maisto trūkumo milijonams žmonių reikia skubios pagalbos; didėjantis skurdas vis daugiau miesto gyventojų verčia naudotis maisto bankais. Ši situacija reikalauja tvarių žemės ūkio ir maisto produktų sistemų, kurios iki 2050 m. galėtų išmaitinti 10 milijardų žmonių. Tvari žemės ūkio ir maisto sistema yra tokia, kur kiekvienas už prieinamą kainą gali įsigyti įvairių, pakankamai maistingų ir saugių maisto produktų; kai nelieka alkanų ar kenčiančių nuo netinkamos mitybos; kai vietinėse rinkose ir parduotuvėse siūloma daug įvairių maisto produktų, o maisto atliekų kiekis mažėja; kai maisto tiekimo grandinės yra ne tik atsparesnės įvairioms situacijoms, tokioms kaip ekstremalios oro sąlygos, kainų šuoliai ar pandemijos, bet ir mažinančios neigiamą poveikį aplinkai ir klimato kaitai. Tiesą sakant, tvari maisto ir žemės ūkio sistema užtikrina maisto saugą ir mitybą visiems, nepažeisdama ekonominių, socialinių ir aplinkosaugos pagrindų ateinančioms kartoms. Ji lemia geresnę gamybą, geresnę mitybą, geresnę aplinką ir geresnį gyvenimą visiems.

Šalių vyriausybės turi pakeisti senas strategijas ir priimti naujas, skatinančias ūkininkus dalyvauti tvarių ir prieinamų maisto produktų gamyboje. Sprendimai turėtų apimti teisingumą ir mokymąsi, skatinti naujoves, didinti kaimo pajamas, užtikrinti socialinės apsaugos tinklus smulkiesiems ūkininkams ir didinti atsparumą klimato kaitai. Politikai turi apsvarstyti įvairius ryšius ir suderinti sprendimus tarp sričių, turinčių įtakos maisto sistemoms, įskaitant švietimą, sveikatą, energetiką, socialinę apsaugą, finansus ir pan. 2021 m. rugsėjo mėn. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius sušaukė pirmąjį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl maisto ir žemės ūkio sistemų, kad pasiektų sutarimą dėl naujų drąsių veiksmų, skirtų pakeisti pasaulio maisto gamybos ir vartojimo būdus, siekiant grįžti prie darnių vystymosi tikslų.

Ir mes visi turime dalyvauti šiuose pokyčiuose, nes mūsų veiksmai lemia mūsų ateitį. Todėl mūsų pagalbos prireiks vyriausybėms, privačiajam sektoriui, pilietinei visuomenei, tarptautinėms organizacijoms ir akademinei bendruomenei. Turime daryti įtaką tam, koks maistas gaminamas, didindami ekologiškų, tvariai pagamintų maisto produktų paklausą, ir tuo pat metu būdami tvaresni kasdieniuose veiksmuose, visų pirma mažindami maisto nuostolius ir atliekas. Mes taip pat esame atsakingi skleisti žinią apie sveikos ir tvarios gyvensenos svarbą. Nuo to priklauso pastangų švelninti klimato kaitą, kovoti su aplinkos tarša ir išlaikyti mūsų gerovę sėkmė. Pasirinktas maistas ir jo vartojimo būdai daro įtaką mūsų ir mūsų planetos sveikatai. Turime kurti ateitį, kurioje būtų pakankamai maistingo, saugaus ir visiems prieinamo maisto.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus informacija

Daugiau informacijos Pasaulinės maisto dienos tinklalapyje

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos