vaistai.lt

Reta infekcija – poliomielitas diagnozuota mergaitei Ukrainoje (280/0) 

Reta infekcija – poliomielitas diagnozuota mergaitei UkrainojeNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) spalio 24 -ąją kviečia paminėti Pasaulinę poliomielito dieną ir informuoja apie šios retos infekcinės ligos atvejus spalio mėnesį patvirtintus Ukrainoje. Šalies šiaurės vakaruose, Rivne provincijoje, poliomielito virusas diagnozuotas ir sukėlė paralyžių 17 mėnesių amžiaus mergaitei. Ji nuo poliomielito skiepyta nebuvo. Užsikrėtimas virusu nustatytas ir šešiems mergaitės broliams ir seserims, tačiau jiems ligos simptomai nepasireiškė.

Ragina neprarasti budrumo

Ukrainoje poliomielito išplitimo rizika vertinama kaip didelė dėl istoriškai žemų skiepijimo apimčių. Šio viruso tarptautinio plitimo rizika šiuo metu vertinama kaip maža, nes kaimyninėse Ukrainos šalyse, ypač Baltarusijoje, Vengrijoje ir Slovakijoje, skiepijimo apimtys yra didelės. Tačiau Lenkijoje ir Rumunijoje skiepijimas nuo poliomielito yra nepakankamas.

Lietuvoje buvo pasiektos aukštos ir pakankamos skiepijimų nuo poliomielito apimtys, tačiau pastaruoju metu jos sumažėjo ir tesiekia  92 proc.

Didžiausiu laimėjimu visuomenės sveikatos srityje laikoma tai, kad 2002 m. Europos regionas buvo pripažintas „laisvu“ nuo poliomielito sukėlėjo. Jo cirkuliacija gamtoje buvo nutraukta. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad kol pasaulyje yra nors vienas poliomielitu užsikrėtęs žmogus, visos šalys turėtų būti budrios, nes išlieka įvežtinio poliomielito rizika, o poliomielito likvidavimo planams neigiamą įtaką daro COVID-19 pandemija.

Poliomielitas –  vis dar  pietryčių Azijoje

Lietuvoje paskutinis poliomielito atvejis registruotas 1972 m.

Amerikos žemyne poliomielitu nebesergama nuo 1994 m., Australijoje ir Tolimųjų Rytų regione – nuo 2000 m.. Europoje paskutiniai laukinio poliomielito viruso protrūkiai registruoti 1992 m. Olandijoje.

PSO duomenimis,  pastaraisiais metais  šia infekcija  vis dar sergama Pakistane, Afganistane ir Ukrainoje. Didžiausias susirgusiųjų skaičius registruotas 2019 m., kai buvo nustatyti 176 poliomielito atvejai Pakistane ir Afganistane.

Liga sukelia paralyžių

Poliomielitas – ūmi virusinė liga, kuria sergant dėl nugaros smegenų pažeidimo išsivysto paralyžius. Taip pat vargina karščiavimas, galvos skausmas, sprando ir nugaros raumenų rigidiškumas, įvairių raumenų silpnumas, padidėjęs jautrumas, sunkumas ryjant, raumenų skausmas, irzlumas, apsunkintas tuštinimasis ir šlapinimasis.

Paralyžius paprastai išryškėja per 1-10 dienų nuo simptomų pradžios, tuomet nustojama ir karščiuoti. Pagrindinis viruso šaltinis yra žmogus. Liga plinta per maistą, vandenį, nešvarias rankas. Didžiausią riziką susirgti turi neskiepyti nuo poliomielito vaikai iki 5 metų amžiaus. Susirgus specifinių gydymo priemonių nėra.

Veiksmingiausia prevencija – skiepai

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, skiepai nuo poliomielito įtraukti į 30 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių nacionalinius skiepijimo kalendorius, įskaitant ir Jungtinę Karalystę.

Skiepai užtikrina, kad šalyje nebūtų vietinių poliomielito susirgimo atvejų ir sukėlėjai negalėtų plisti, o skiepijimų apimtys turėtų būti ne žemesnės  nei 95 proc. Nuo poliomielito skiepijami 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn. ir 6–7 metų amžiaus vaikai, o penkios šios vakcinos dozės reikalingos pakankamo imuniteto susidarymui.

Poliomielito profilaktika keliautojams

Europos regiono šalyse poliomielito viruso įvežimo ir išplitimo rizika vertinama kaip itin maža, tačiau planuojantiems vykti į poliomielito endemines šalis, rekomenduojama prieš kelionę pasiskiepyti viena poliomielito vakcinos doze, turėti tarptautinį skiepijimų pažymėjimą, kuriame būtų įrašas apie atliktą poliomielito skiepą.

Jei planuojate  keliauti su kūdikiais ir vaikais, šie turėtų būti paskiepyti pagal Lietuvos respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

NVSC informacija

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos