vaistai.lt

Kada pradėti naudoti kosmetiką brandžiai odai – ar gali būti per anksti? (1328/0) 

Kada pradėti naudoti kosmetiką brandžiai odai – ar gali būti per anksti?Oda paprastai sensta drauge su visu organizmu. Veido oda laikoma brandžia sulaukus maždaug 40 metų, tačiau tokie faktoriai, kaip ultravioletiniai saulės spinduliai, nevisavertė mityba, nepakankamas skysčių kiekis, stresas, rūkymas ir netinkama odos priežiūra, senėjimo procesus spartina.

BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Ramunė Uosienė pranešime žiniasklaidai sako, kad vienas svarbesnių atskaitos taškų, kada reikia rinktis brandžiai odai skirtą kosmetiką – artėjanti menopauzė. Iki tol svarbiau atkreipti dėmesį į individualią odos būklę ir tipą.

Su amžiumi randasi veido odos pokyčiai, nes organizme mažėja estrogeno, progesterono gamyba, plonėja poodinis riebalinis sluoksnis, oda praranda elastingumą, nes joje sumažėja peptidų, kolageno, elastino.

„Brandžią odą dažniausiai pažinsime iš trijų dalykų: ji tampa sausa, suglemba ir atsiranda pigmentinių dėmių. Kitaip tariant, netekus drėgmės ir stangrumo, atsiranda smulkesnių ar gilesnių raukšlių, pasikeičia veido kontūras, odos atspalvis tampa netolygus, gali išryškėti kapiliarinis tinklas“, – sako R. Uosienė.

Odos senėjimo procesui daug įtakos turi ne tik kosmetikos priemonių naudojimas, bet ir gyvenimo būdas. Anot ekspertės, kenkia stresas, miego stygius, ligos, žalingi įpročiai – rūkymas ar alkoholio vartojimas, nesubalansuota mityba ir skysčių trūkumas, saulės, šalčio ir vėjo poveikis, netinkama odos priežiūra. Visa tai sendina odą.

Nebeieškokite amžiaus nuorodų ant kosmetikos pakuotės

Kosmetikos konsultantė pasakoja, kad anksčiau būdavo įprasta odos priežiūros linijas skirstyti pagal amžių – 25+ m., 30 m., 40 m. ir t. t., bet šiuo metu retas kosmetikos gamintojas taip ženklina produktus.

„Labiau matome tendenciją, kad atskaitos tašku tampa menopauzė. Jos dar nesulaukusioms moterims kosmetikos produktus patarčiau rinktis ne pagal amžių pase, o atsižvelgus į konkrečią odos būklę ir tipą. Pavyzdžiui, sausa oda yra linkusi senti greičiau, labiau įsirėžia mimikos raukšlelės – nosies, lūpų, kaktos srityse, aplink akis, taigi ieškoti reikia sausai odai skirtos kosmetikos“, – sako R. Uosienė.

Kosmetikos konsultantė sausai odai pataria rinktis prevenciškai veikiančius kremus, pavyzdžiui, su hialurono rūgštimi, kuri pridrėkina odą, su peptidais, kurie kovoja su aplinkos sukeliamais odos senėjimo procesais, padeda lyginti smulkias raukšles. Nuo maždaug 30 metų galima naudoti kolageno gamybą aktyvinančias kosmetikos priemones – serumus ar kremus, taip pat stangrinančias (angl. lifting) kaukes.

„Kai kurie produktai turi kaupiamąjį poveikį, bet yra ir tokių kosmetikos priemonių, kurios suteikia momentinį efektą. Moterys mėgsta prieš svarbias šventes ar vakarėlius naudoti odą stangrinančius produktus. Tai gali būti kaukės ar ampulės, kurios akimirksniu suteikia skaistumo. Tačiau visada patariame pirmą kartą produktą pabandyti iš anksčiau, kad svarbaus įvykio dieną nekiltų nepageidaujamų odos reakcijų“, – įspėja kosmetikos konsultantė.

Brandžios odos priemonės per anksti

R. Uosienė sako, kad anksti pradėjus naudoti brandžiai odai skirtą kosmetiką, didelės žalos odai nepadarysi ir oda tikrai prie produkto nepripras. Bet ir didelio teigiamo efekto nebus.

„Senėjimo proceso veikiama oda netenka elastingumo, randasi raukšlių, veido ovalas praranda formą, nes oda suglemba ir pakrenta žemyn. Jaunesnio amžiaus merginos nesusiduria su tokiomis problemomis, todėl joms ir nėra jokio poreikio naudoti brandžiai odai skirtų kosmetikos priemonių. Kitaip tariant, jeigu jauna mergina naudos stangrinantį kremą, ji nepajus jokio efekto, nes jos oda ir taip lygi bei elastinga“, – perspėja ekspertė.

Tačiau R, Uosienė sutinka, kad ir jaunos merginos turi rūpintis savo oda ir pirmiausia – vengti faktorių, galinčių pakenkti odos lipidų sluoksniui, drėgmės balansui: „Veidą plaukite švelniu prausikliu, o ne muilu, venkite UV saulės spindulių, spirituotų gaminių, natūralų odos apsauginį barjerą pažeidžiančių šiurkščių šveitiklių“, – sako ekspertė.

Hormoniniai pokyčiai

Kaip minėta, iki menopauzės, kosmetiką reikėtų rinktis ne tiek pagal amžių, kiek pagal odos tipą ir būklę. Anot R. Uosienės, rudens ir žiemos sezonui tinka rūgštys, retinolis ir vitaminas C. Jie padeda spręsti pigmentacijos problemas, skatina odos regeneraciją. Bet prieš naudojant šias priemones reikia įsivertinti odos jautrumą, toleranciją toms priemonėms.

„Nuo 50–55 metų, kai paprastai prasideda menopauzė, keičiasi hormonų pusiausvyra, oda pradeda greičiau senti, greičiau pasijunta kolageno trūkumas ir oda suglemba, ima sausėti. Tada reikia imtis ne prevencinių priemonių, o sunkiosios artilerijos – reikia orientuotis į stipresnius kremus, kurie padeda pakelti veido ovalo formą, yra riebesni, praturtinti antioksidantais, efektyviai drėkina“, – sako kosmetikos konsultantė.

Kitas svarbus amžiaus tarpsnis – laikotarpis po menopauzės. Šiuo laikotarpiu dauguma moterų skundžiasi stipriai išsausėjusia oda ir jeigu ieškosime kremo 70-metei, dažniausiai bus vienas pasirinkimas – riebesnis kremas, praturtintas aliejais, maitinančiomis medžiagomis. Palyginimui, iki menopauzės kremai dažniausiai skirstomi pagal odos tipus – sausai, riebiai, mišriai, normaliai odai.

Priežiūra nesiskiria

R. Uosienė sako, kad dėl amžiaus, veido odos priežiūros rutina nesiskiria: ir jaunoms, ir vyresnėms moterims svarbu naudoti veido valiklius, toniką, serumą ir kremus. Taip pat svarbu nepamiršti apsaugos nuo UV spindulių – turint pigmentinių dėmių, kremai su SPF filtrais būtini ištisus metus.

„Jaunesnėms moterims svarbu drėkinti odą, o vyresnėms derėtų ieškoti produktų su aktyviau veikiančiomis medžiagomis – kolagenu, peptidais, retinoliu, vitaminu C. Retinolis – tai vitamino A forma, jis efektyviai mažina smulkias raukšles ir odos pigmentaciją, taip pat didina kolageno gamybą bei gerina ląstelių apykaitą. Tiesa, retinolis gali būti skiriamas ir jaunoms merginoms – kaip aknę gydanti priemonė. Vitaminas C irgi gali būti naudojamas įvairaus amžiaus grupėms skirtoje kosmetikoje, bet jis ypač naudingas brandžiai odai, nes yra stiprusantioksidantas, stangrina odą skatindamas kolageno gamybą, mažina raukšleles, teigiamai veikia kraujagysles ir kapiliarus, mažina jų trapumą“, – teigia R. Uosienė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos