vaistai.lt

Afrikos vaikus nuo maliarijos saugos vakcina (500/0) 

ImageMokslo, vaikų sveikatos ir maliarijos kontrolės proveržis. Taip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pristato pirmąją maliarijos vakciną RTS, kuria pradėti skiepyti vaikai Afrikoje. Kartu su kitomis prevencinėmis priemonėmis maliarijos vakcina  paspartins maliarijos kontrolės tempą Afrikoje ir padės pagerinti vaikų sveikatą bei sumažinti mirtingumą.

2019 m.  maliarija visame pasaulyje nusinešė per 400 tūkst. žmonių gyvybių, iš jų  - 94 proc. mirčių registruota Afrikoje. Po sėkmingų imunizacijos bandymų Ganoje, Kenijoje ir Malavyje, PSO rekomenduoja maliarijos vakciną naudoti visame Užsachario regione. Pagal keturių dozių schemą ja bus skiepijami vaikai nuo 5 mėnesių amžiaus

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys (Plasmodium vivax, P. ovale, P. malariae, P. falciparum), kuriuos perneša Anohpeles genties uodai.

Liga pasireiškia periodiškai pasikartojančiais karščiavimo (drugio) priepuoliais. Paprastai maliarijos sukėlėją perneša uodai. Endeminėse vietovėse pasitaiko ir įgimtos maliarijos atvejų, kai parazitai užkrečia vaisių per pažeistą placentą ar gimdymo metu.

Uodai užsikrečia įkandę sergančiam maliarija žmogui ir kartu su krauju įsiurbę maliarijos sukėlėjų. Kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo greičiau vystosi maliarijos parazitai uodo organizme ir uodas po 7-45 dienų tampa pavojingas žmogui. Užsikrėtęs uodas, įkąsdamas sveikam žmogui, kartu su savo seilėmis įleidžia ir daugybę maliarijos sukėlėjų.

PSO duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kiekvienais metais ja suserga daugiau kaip 10 tūkst. turistų, iš kurių apie 1 proc. miršta.

Lietuvoje kasmet keli žmonės suserga įvežtine maliarija.

Ruošiantis keliauti į egzotines šalis, reikėtų pasidomėti, ar šalis nėra maliarijos endeminės rizikos zonoje bei pasitarti su gydytoju dėl maliarijos profilaktikos vaistais.

Keliautojai, kuriems pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą, kelionės metu ar iki vienų metų grįžus iš maliarijos endeminės vietovės, nedelsiant turi kreiptis į medicinos įstaigą bei informuoti gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojo vaistus nuo maliarijos.

NVSC informacija

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos