vaistai.lt

Institucijų bendradarbiavimas išsaugojo tūkstančius eurų ligonių kasų administruojamų lėšų (254/0) 

Institucijų bendradarbiavimas išsaugojo tūkstančius eurų ligonių kasų administruojamų lėšųNeseniai buvo viešai pranešta apie Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo Lenkijos pilietis įpareigotas ligonių kasoms kompensuoti 100 tūkst. eurų viršijančią žalą Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF). Žala padaryta apmokant Lietuvoje fiktyviai įdarbintų Lenkijos piliečių gydymą šioje šalyje. Ligonių kasos, civilinis ieškovas šioje byloje, džiaugiasi, kad bendros, nuoseklios ir principingos Lietuvos bei Lenkijos institucijų pastangos užkirto kelią piktnaudžiavimui ir manipuliacijomis Lietuvos sveikatos sistemos garantijomis.

Ligonių kasos PSDF lėšomis apmoka apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) teikiamas medicinos paslaugas, tačiau įstaigai taip pat svarbu ginti, saugoti viešąjį interesą, prižiūrėti, kad šalies apdraustųjų gydymui apmokėti skirtos lėšos būtų naudojamos racionaliai, tinkamai ir teisėtai. Ligonių kasoms atliekant šį darbą didelė teigiama paskata yra pastarųjų dienų naujiena apie priimtą apkaltinamąjį teismo nuosprendį, kuriuo yra nuteistas asmuo dėl 925 Lenkijos piliečių fiktyvaus įdarbinimo Lietuvoje, kad jie nemokėdami sveikatos draudimo mokesčių Lenkijoje galėtų gydytis Lietuvos PSDF lėšomis, manipuliuodami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentais.

Ligonių kasos džiaugiasi, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) ir kitoms Lietuvos bei Lenkijos institucijoms sėkmingai bendradarbiaujant pavyko identifikuoti sudėtingą tarpvalstybinio sukčiavimo Europos Sąjungoje schemą, dėl kurios įtarimų ėmė kilti daugiau kaip prieš 10 metų.

„2009 metais ligonių kasos ėmė gauti neįprastai daug Lenkijos piliečių prašymų išduoti dokumentus, kurie patvirtina, kad šie žmonės dirba Lietuvoje, todėl savo gyvenamojoje šalyje turi teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokės Lietuvos ligonių kasos. Įtarta, kad šių dokumentų gavėjai, tikėtina, vykdo labai menkos apimties ir trukmės veiklą Lietuvoje, jų darbo užmokestis itin mažas, vadinasi, mokamos įmokos irgi menkos. Pavyzdžiui, PSD įmoka nesiekė nė euro“, – pasakoja Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė. 

Pasak L. Vitkauskienės, sumokėję vos keliasdešimt centų sveikatos draudimo mokesčio, šie galimai fiktyviai įdarbinti žmonės ir jų šeimos nariai už PSDF lėšas galėjo gauti visavertes sveikatos priežiūros paslaugas gyvenamojoje šalyje (Lenkijoje), o būtinosios pagalbos atveju su Europos sveikatos draudimo kortele – ir kitose Europos Sąjungos bei Europos ekonominės erdvės šalyse ir Šveicarijoje.

Ši galimybė nesąžiningai naudotis Lietuvos apdraustųjų sveikatos priežiūrai kaupiamomis lėšomis buvo netoleruotina. Siekdamos užkirsti kelią tokiam piktnaudžiavimui, ligonių kasos kreipėsi į prokuratūrą, FNTT, „Sodrą“, Valstybinę darbo inspekciją, prašė inicijuoti įmonių, galimai fiktyviai įdarbinančių Lenkijos piliečius, patikrinimą.

Į sudėtingą tiriamąjį procesą įsitraukė visos susijusios viešąjį interesą ginančios Lietuvos ir Lenkijos institucijos ir po ilgo bei atkaklaus darbo galiausiai šiomis dienomis pasiektas rezultatas – baigus tyrimą užkirsta galimybė minėtu būdu padaryti papildomą 80 tūkst. Eur žalą PSDF, o jau padaryta beveik 120 tūkst. Eur žala priteista atlyginti ligonių kasoms iš šią nusikalstamą veiklą organizavusio Lenkijos piliečio. 

Priimtas Vilniaus apylinkės teismo nuosprendis šioje byloje dar gali būti skundžiamas, tačiau ligonių kasos tikisi, kad sukčiaujant panaudotos lėšos grįš į šalies PSDF biudžetą ir bus skirtos sąžiningai sveikatos draudimo mokesčius mokančių žmonių gydymui apmokėti.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

 

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos