vaistai.lt

Skiepai – gimdos kaklelio vėžio prevencija (169/0) 

Skiepai – gimdos kaklelio vėžio prevencijaGimdos kaklelio vėžiui pasaulyje vis dar išliekant viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių, specialistai primena, kad žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcijos, neretai sąlygojančios gimdos kaklelio vėžio išsivystymą, galima išvengti pasiskiepijus.

„Profilaktikos priemonė, apsauganti moteris nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos poveikio, o drauge ir sumažinanti riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu, yra vakcina. Šiuo mokslo laimėjimu būtina pasinaudoti, kad netekčių, kurių galima išvengti, nebūtų“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėja, kad, nesiimant papildomų priemonių, naujų šio vėžio atvejų skaičius pasaulyje gali išaugti nuo 570 tūkst., registruotų 2018 m., iki 700 tūkst. 2030 m., o  mirčių skaičius – nuo 311 tūkst. iki 400 tūkst.

Žmogaus papilomos virusas

ŽPV infekcija yra virusinė infekcija, dažniausiai perduodama lytiniu būdu per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu. Žmogaus papilomos virusų tipų yra daug, vieni iš jų kelia mažą, kiti – didelę gimdos kaklelio vėžio išsivystymo riziką. Didžiausia vėžio rizika atsiranda, kai gimdos kaklelis infekuotas 18 ar 16 tipo ŽPV.

Sveikų moterų infekuotumas ŽPV labai susijęs su amžiumi – jaunų, 20–25 m. amžiaus, lytiškai aktyvių moterų infekuotumas ŽPV svyruoja nuo 20 iki 80 proc. Svarbu nepamiršti, kad ŽPV infekcija gali užsikrėsti tiek moterys, tiek vyrai. Daugumai užsikrėtusiųjų ŽPV simptomai nepasireiškia, jokio gydymo žmogui nereikia.

Nuo ŽPV galima apsisaugoti

Visos Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalys (ES / EEE) skiepijimą nuo ŽPV įtraukė į savo nacionalines skiepijimo programas. Dažniausiai skiepijamos 9–14 m. amžiaus mergaitės. Pastaraisiais metais dalis šalių, kaip, pavyzdžiui, Austrija, Belgija, Kroatija, Čekija, Danija, Vokietija, Islandija, Italija ir kt., išplėtė skiepijimų programas ir įtraukė to paties amžiaus berniukų skiepijimą nuo ŽPV į nacionalines skiepijimo programas. Kitos šalys taip pat svarsto galimybę išplėsti savo programas, įtraukdamos ir berniukus.

Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. ŽPV vakcina skiepijamos 11 metų mergaitės (tos, kurioms įsakymo įsigaliojimo dieną buvo 11 arba 11 metų sukako vėliau, t. y. gimusios po 2004 m. rugsėjo 1 d.).

Skiepijimo schemą sudaro dvi ŽPV vakcinos dozės, tarp pirmos ir antros ŽPV dozių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėnesių laikotarpis. Mergaitės abiem vakcinos dozėmis skiepijamos nemokamai.

Skiepijimo nuo ŽPV aprėptys nedžiugina

Lietuvoje, prieš įtraukiant ŽPV skiepus į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, šia vakcina per metus savo lėšomis pasiskiepydavo tik nedidelė dalis mergaičių. Situacija svariai pagerėjo, kai skiepai pradėti finansuoti valstybės lėšomis, tačiau pastaruoju metu, analizuojant skiepijimo aprėptis, stebimos susirūpinimą keliančios tendencijos.

NVSC duomenimis, 2019 m. pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ŽPV vakcinos pirmąja doze Lietuvoje pasiskiepijo 64,36 proc. 11 m. ir 77,19 proc. 12 m. amžiaus mergaičių. Deja, 2020 m. skiepijimo aprėptys sumažėjo iki 61,64 proc. 11 m. ir 76,10 proc. 12 m. amžiaus mergaičių grupėje.

Panaši tendencija stebima ir Vilniaus apskrityje – 60,67 proc. 11 m. ir 72,71 proc. 12 m. mergaičių 2019 m. buvo paskiepytos pirmąja doze, 2020 m.  – 57,46 proc. 11 m. ir 71,62 proc. 12 m.

Savo ruožtu, NVSC Vilniaus departamentas atkreipia dėmesį, kad pasiektas didelis progresas vakcinacijoje nuo ŽPV ir, nors pasaulis grumiasi su koronavirusinės infekcijos pandemija ir visos jėgos yra skiriamos šiai kovai, tačiau būtina nepamiršti ir kitų grėsmingų ligų, kurių išvengti arba rizikas susirgti jomis, padeda sumažinti skiepai. Dėl to specialistai rekomenduoja nedelsti ir dėl skiepų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

NVSC informacija

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos